Kritik | 'Balung ing Loteng'

Galeri Hugh Lane; 11 Agustus – 30 Oktober 2022

Sarah Jayne Booth, (kanggo) Kabeh Tumindak Grievous Kita, 2022, instalasi multi-media; foto dening Ros Kavanagh, duweni artis lan Galeri Hugh Lane. Sarah Jayne Booth, (kanggo) Kabeh Tumindak Grievous Kita, 2022, instalasi multi-media; foto dening Ros Kavanagh, duweni artis lan Galeri Hugh Lane.

Klompok antargenerasi pameran, 'Balung ing loteng', ing Galeri Hugh Lane, nawakake kesempatan nyenengake kanggo njelajah oppressions ambalan lan aktif ngadhepi dening wanita. Masalah kayata otonomi awak, kekerasan adhedhasar jender, misoginis, seksisme, lan ageisme ana ing ngarep pameran. Dikurasi dening Victoria Evans, pameran iki nggabungake karya saka koleksi Hugh Lane lan seniman sing diundang; Iki nampilake karya Sarah Jayne Booth, Myrid Carten, Dorothy Cross, Amanda Doran, Rita Duffy, Jesse Jones, Alice Maher, Eleanor McCaughey, Na Cailleacha (Helen Comerford, Barbara Freeman, Patricia Hurl, Catherine Marshall, Carole Nelson, Rachel Parry, Gerda Teljeur, Therry Rudin), Kathy Prendergast, and Ruby Wallis.

Karya ing pameran dadi tokoh archetypal lan wanita sing ora gampang pas karo peran sing kasedhiya kanggo wanita ing masyarakat patriarki. Kolase foto Jesse Jones Sanadyan Ora Nandhang Sangsara (2019) nyetel mandala Sheela-na-Gig ing latar mburi ireng, ngundang papan kanggo kekuwatan wanita suci. Obyek saka Gumeter, Nggeter (2017) arsip, presented ing kaca vitrine, evoke carane kawruh embodied wanita bisa subvert hukum patriarki. Telung foto sing luwih gedhe tinimbang urip saka seri Ruby Wallis Wong wadon mlaku dhewe ing wayah wengi, nganggo kamera, document experiential mlaku liwat lanskap kutha, regejegan pengarepan masyarakat misogynistic sing wanita tanggung jawab kanggo cilaka potensial padha nemu, unaccompanied sawise peteng. Ing papan liya, Dorothy Cross ambigu lan ngganggu Shark Lady ing Balldress (1988) digawa menyang dialog karo Glaoch na Cailli (Panggilan The Hag) dening pujangga basa Irlandia Ceaití Ní Bheildiúin. 

Poster sing misuwur dening Gerilya Girls, Kaluwihan Dadi Seniman Wanita (1988), inspirasi Na Cailleacha - kolektif seni wolung wanita sing luwih tuwa - kanggo ngembangake pernyataan sing lucu, Kaluwihan Dadi Seniman Cailleach, sing ngakoni lembaga politik wanita lan nyebutake ketimpangan sing diadhepi wanita tuwa lan tuwa. sing Play Anak (2021) boneka rag, ditampilake ing situ lan minangka foto ireng lan putih sing nyathet panggonane ing lanskap Irlandia ing lanskap Irlandia, alamat tropes wanita Irlandia nalika menehi komentar babagan kekuwatan lan kawruh wanita tuwa ing masyarakat kontemporer.

Ngelingi tata krama dancehall generasi sadurungé, Kathy Prendergast nunggu (1980) minangka pengamatan pangarep-arep masyarakat babagan pasif bawaan wanita. Karya gambar obah Myrid Carten, Susah duwe bayi (2021), kanthi cuplikan film ing omah, foto kulawarga, lan dialog sing terus-terusan antarane ibu lan putri, mriksa kepiye hubungan sing rumit karo tokoh ibu lan standar sosial sing luwih akeh mengaruhi pangembangan rasa dhiri wanita enom. Nonton kontes kecantikan pura-pura sing nggumunake, ana sing kepengin weruh masa depan sing ana kanggo bocah-bocah wadon pra-remaja ngluwihi konstruksi sosial. Etchings Alice Maher saka 'The Conversation' njelajah donya khayalan lan curiosities kanak-kanak, centering ing tokoh asring-kahuripan saka cah enom. Ing Swarm (1994) cah wadon ngadhepi klambi tawon buzzing. Apa dheweke ngerti iki minangka peringatan utawa tantangan? A girl dancing karo rambute alam bébas ing Sepatu Gedhe (1994) ora ngelingi sepatu oppressive looming overhead, utawa mbok menawa dheweke nari ing defiance.  

Karya instalasi multi-media Sarah Jayne Booth (kanggo) Kabeh Tumindak Kita (2022) minangka interior domestik sing mbebayani. Kaktus sing dawa lan tipis metu saka tengah kursi telpon beludru abang utawa 'bangku gosip' sing mewah, nuduhake kemungkinan akibat kanggo mbukak apa sing kedadeyan ing omah iki. Ing sadhuwure karpet emas, kumpulan kaya medusa ngadeg ing ndhuwur tengkorak kewan putih kaya bebaya. Koleksi porselen sing disenengi ing ndhuwur rak-rak tembok cilik nuduhake subversions sing cilik. A ibu distractedly nyekeli anak nalika engrossed ing Marie Stopes kang Katresnan nikah (1918, Fifield & Co), sawijining buku sing dilarang ing Irlandia nalika iku kanggo referensi kontrol lair, nalika ana bocah wadon enom sing nanggung bebane, sing kasusun saka rong tandan penis. Ora ana reprieve sing bisa ditemokake ing Rita Duffy sing mbebayani Sofa (1997). Jepit rambut sing metu ing kulit sing wernane waxy lan teyeng ndadekake proksi kanggo rambut awak, nggambarake potensial awak wadon kanggo nistha. Kualitas hubungan antarane karya abstrak pigura karo unsur figurative ing Eleanor McCaughey Belajar mambu asap (2022) lan instalasi reca ngelawan - kalebu swathes gedhe saka kain karo gambar, cahya lan swara transcending loro-dimensi - nyurung siji kanggo delve menyang interiority karya lan contemplate pawujudan. Kanthi werna sing sregep lan sapuan kuas sing kandel, lukisan Amanda Doran nggambarake feminitas sing positif marang awak sing nantang stereotip jender sing preskriptif. Wong wadon gagah papat, papat-breasted ing Gusti Allah iku Wanita (2018), nglairake nalika tangane nindakake tugas perawatan. Ing kanvas bunder, Doran Nyenengake dhewe (2021), cangkem ing njero cangkem, nyuwara batin, mancarake rasa seneng bisa ngomong terus terang. 

Ambisius ing remit, 'Bones in the Attic' ndudohke interkoneksi penting antarane 'othering' wanita ing masyarakat Irlandia sajarah lan kontemporer. Yen salah sawijining tujuane yaiku kanggo ngrangsang ide babagan 'ngajaga masa depan feminisme kanggo kabeh', mula perwakilan penting (hughlane.ie). Nalika pameran iki minangka titik sing ora lengkap, masa depan feminisme sing inklusif, sing digambar saka pengalaman jamak wanita ing masyarakat Irlandia kontemporer, ora bisa dibayangake yen kita uga ora ngakoni masalah-masalah penting. Ora kabeh inequalities mbagekke roto-roto, lan sing ombone, Gawan seniman saka underrepresented budaya utawa etnis minoritas latar mburi bakal wis sambutan, kanggo luwih nuansa alangan beda wanita ngadhepi ing masyarakat Irlandia. Ora ana wanita sing bebas nganti kabeh wanita bebas, lan diwenehi iklim sosio-politik internasional saiki, saiki dudu wektune kanggo puas.

Dr Kate Antosik-Parsons minangka sejarawan seni kontemporer sing nulis babagan jender, seksualitas, lan awak. Dheweke dadi Fellow Riset Pasca-Doktor ing Trinity College Dublin ing a proyek lintas-wates riset kewarganegaraan reproduksi ing pulo Irlandia. 

kateap.com