Kritik | Caoimhe McGuckin, 'Fathom'

Pusat Seni Riverbank, Newbridge; 9 September - 28 Oktober

Caoimhe McGuckin, tampilan instalasi, 'Fathom', Riverbank Arts Center, September 2022; foto dening Brian Cregan, duweni Caoimhe McGuckin lan Pusat Seni Riverbank. Caoimhe McGuckin, tampilan instalasi, 'Fathom', Riverbank Arts Center, September 2022; foto dening Brian Cregan, duweni Caoimhe McGuckin lan Pusat Seni Riverbank.

Ing 2017, Caoimhe McGuckin lulus saka NCAD, lan ing 2019 dheweke nampa Kildare County Council Arts Service lan Riverbank Arts Center's Emerging Visual Artist Bursary Award. September iki mbukak acara solo pisanane, nampilake seri 40 karya seni kanthi tema pangukuran - sanajan taun nalika saben karya seni digawe ora diungkapake. Nalika mateni maca kronologis babagan praktik dheweke, instalasi sing ati-ati lan kadhangkala uga nuduhake manawa iki minangka langkah sing disengaja. Pranyatan pameran kasebut nuduhake taun-taun intervensi (kalebu pandemi Covid-19) minangka inspirasi, kanthi pangukuran minangka "prinsip pesenan [...] nalika ngadhepi kahanan sing durung mesthi lan ora duwe kekuwatan", mula seniman kasebut ngupayakake nggawe dhewe. "sistem pangukuran pribadi sing disaring liwat metrik sing ora sampurna".

Tèks sing ditambahaké nawakake deskripsi individu kanggo karya iki, nuduhake jaman sejarah sing maneka warna kaya Eropa abad kaping rolas, Irlandia pra-Kristen, lan rute perdagangan Timur Tengah sadurunge Islam, nalika njelajah ukuran, bobot, dawa, lan macem-macem anggapan sing digawe. antarane awak lan hubungane karo donya materi. Kanthi kabeh karya sing ana ing salah sawijining ruangan - saka obyek sing digawe tangan lan digawe maneh, nganti casting, diorama, lan screening sing digulung - siji ora bakal adoh saka alegori sing penasaran. Sumber saben karya minangka warisan sing sugih saka panemuan manungsa. Apa alam kuna, akademisi, utawa rakyat, oyod iki menehi ukuran tambahan kanggo karya McGuckin, kaya sing ditindakake ing crita manungsa. 

Minangka standarisasi pangukuran jumeneng saka perdagangan, mbentuk basis saka persetujuan lan ijol-ijolan budaya, daya predictably tetep karo sing nyetel timbangan. Ing King's Reach contone, kita sinau sing yard minangka ukuran King Henry VIII, saka irung kanggo tangan outstretched. A irung plester disembodied, disambung menyang thimble dening chain prasaja, ably nggambaraké dongeng. Ngerti raja tangan pisanan bakal katon kanggo nyedhiyani kategori bukti ing kabeh prakara ngendi ukuran yard iki Applied. Kanthi petungan sing ana hubungane karo perdagangan lan pajak tanah sing ditindakake kanthi cara iki, para ulama lan para bangsawan entuk keuntungan khusus tinimbang subyek sing luwih murah, sing mung bisa dipercaya apa sing dicritakake.

Nganggo praktik sing béda lan berkembang, wiwit saka sing tepat, nanging ora kurang puisi, nganti sing praktis lan ora sopan, 'Fathom' nglumpukake gambar wong sing ngobrol karo jagad iki. Dadi, nalika kita sinau babagan klompok siswa Harvard abad rong puloh sing nggunakake salah sawijining kanca kanggo ngukur jembatan umum, kita uga dikandhani kepiye 12 jempol ukurane 'kaki' wong Irlandia, lan kepiye 'beban geansaí'. iku nomer apel sing bisa disekresi adoh ing jumper upturned. Mesthine ora ana sing dikandhani kanthi dagang ing pikiran, basa lan wacana kanggo ndandani cara anekdot dadi panggunaan urip. 

Saindhenging karya, panandha linguistik katon minangka titik wiwitan, saka ngendi artis wis nggawe piranti sing cocog karo kabutuhane dhewe. Karya McGuckin nampilake basa visual sing karakter asring pribadi, kaya sing digarisake ing Kedip-kedip Mripat lan Kaki Gagak, Privilege – saben istilah basa umum kanggo tampilan wektu. Where mantan dituduhake liwat jam mbah kakung, kang pasuryan wis diganti karo kaca mirrored, terakhir repurposes net fishing kanggo fungsi minangka gantung tembok, kang kertu lan amplop ditempelake. Ditemokake liwat refleksi lan memori sing padha, pribadhi ditetepake maneh ing wangun sing nuwuhake kapercayan. Liwat mripate putri sing ditutup, dipotret lan diselehake kanggo ndeleng pandelengan saka mburi kaca, utawa kanca raket sing garis tawa ora cukup suwe kanggo berkembang, wektu liwati katon minangka piranti urip sing angel dipahami nanging ora bisa dihindari.

Matématikawan Yunani kuna, Euclid, nganggep menawa garis lurus bisa digambar ing antarane rong titik. Sanajan ora langsung diarani, ekspresi iki mbayangi McGuckin Panguwasa sing ora bisa dipercaya. Nalika spasi bisa uga linear, pengalaman kurang. Kanthi nomer diganti dening transfer emoji, garis sing digambar ing antarane 'pasuryan seneng' lan 'pasuryan sedih' kaya-kaya moyoki upaya kita kanggo ngukur emosi. Kabeh, 'Fathom' minangka jinis wunderkammer utawa kabinet curiosities; iku nuduhake carane pangukuran nyambung, nanging uga kok iku sambungan lan ora pangukuran sing wekasanipun ngupaya.

Darren Caffrey minangka seniman sing adhedhasar ing Kilkenny.