Профил на изложба | Последици од јазикот

Род Стоунмен размислува за „Планинскиот јазик“ во уметничкиот центар во Голвеј.

Ailbhe Ní Bhriain, Натписи IV, 2020 година, фотографии и скулпторски дела, поглед на инсталацијата; фотографија од Том Фланаган, со учтивост на уметникот и Центарот за уметности Голвеј. Ailbhe Ní Bhriain, Натписи IV, 2020 година, фотографии и скулпторски дела, поглед на инсталацијата; фотографија од Том Фланаган, со учтивост на уметникот и Центарот за уметности Голвеј.

Dèyè mòn gen mòn / Надвор од планините, има уште планини…

– Хаити креолска поговорка

Групната изложба, „Планински јазик“ во центарот за уметност во Голвеј (4 февруари –  16 април), го зема својот наслов од кратката драма што Харолд Пинтер ја напиша во 1988 година по патувањето во Турција со Артур Милер. Нејзината почетна точка, немилосрдното угнетување на курдското малцинство од страна на турската држава, низа сцени кои трошат срце следат група затвореници во неименувана земја и ја истражуваат контролата на јазикот како механизам на доминација.¹

Историски, овој фокус на последиците од јазикот нè потсетува на критичките дебати околу „политиката на застапеност“ во 1960-тите и 70-тите години, аргументите и теориите за начините на кои системите на јазикот и сликата нè држат, сместуваат и делумно ги генерираат нашите идентитети. . Новиот директор на ГАЦ, Мегс Морли, направи изложба која бара патување низ галеријата за да разбере како јазиците, визуелните и вербалните, создаваат општествено значење. „Планински јазик“ предлага верзии на односот на спорното минато со можностите на сегашноста и изградбата на различни иднини. 

Придонесот на Сара Пирс е клучен за изложбата како целина; збирка околу прашањата за историјата и моќта, изградена од фрлените материјали од реновирањето на ГАЦ и монтажата на експонатите. Тоа го продолжува истражувањето на уметникот на инсценирани слики поврзување со работата на Алис Милиган и Мод Гон; темите на пишувањето на Милиган во Погледи на Ерин (1888) повторно измислен во живописни таблети (живи слики) – политизирани хибриди на театарската и сликовната уметност, смислени од неукротимниот Милиган за време на ирската културна преродба. 

На отворањето на изложбата, соодветно, Хилдегард Натон (Fine Gael TD за Голвеј Вест) лесно зачекори низ склопот непосредно пред да се одржи изведбата на три жени кои впечатливи драматични пози и правеа двосмислени гестови. Делото на Пирс ги доведува во прашање разграничувањата помеѓу редот и нередот и повторно ја замислува улогата на уметникот во историјата. Како и на изложбата IMMA во 2015 година, „Уметникот и државата“, таа го повикува Ел Лисицки и традицијата на радикалниот модернизам, споен со остатоците од искршените рамки од дрво и хартија. Постои проект за сегашноста, кој вклучува меморија со тело и гест, и предвидува артикулирано присуство на жените во историјата на иднината. Во меѓувреме, стутканиот и отфрлен Унион Џек лежи меѓу остатоците. 

Запрепастувачката слика на лице на Аилбхе Ни Бријаин, Без наслов (Противник) (2020), е составен од преклопени портрети генерирани со вештачка интелигенција кои го повторуваат процесот на машинско учење додека еволуира нови идентитети - вознемирувачки показател за дигитални средства за повторно конфигурирање. Нејзината работа го опкружува прашањето за  „лизгавоста во претставувањето и како го конструираме значењето - во рамките на тоа начините на кои, културно, значењето се конструира за нас“.² Нејзините неодамнешни изложби го користат насловот на текстот од 1565 година, Натписите or Наслови на огромниот театар – најраниот прирачник со упатства за создавање приватни збирки и музеи – поставувајќи основа за собирање предмети што ги зајакнува западните империјални претпоставки, тука нарушени од прикажувањето на нежни и извонредно поставени предмети на Ни Бријаин, комбинирајќи природно, геолошко и археолошко. Има визуелна рима со заветните предмети на Алиса Рекаб, прикажани како дел од сложена инсталација, вклучително и краток филм, кој ги прикажува тактилните површини на земјата и извлекувањето и експлоатацијата на материјали од неа. 

Истражувањето и теоријата не се премногу далеку; книгите и памфлетите поставени на соседната маса покрај прозорецот на галеријата отворено укажуваат на констелацијата на размислување и дискурс што ја опкружува изложбата. Тие би можеле да потсетат на библиографијата на теоретските текстови што Пјер Паоло Пазолини ги сокрил во завршните зборови на неговиот озлогласен последен филм. Сало, или 120 дена од Содом (1975). Тоа е показател за поврзаноста на поединечните уметнички дела и изложбата во целина со другите светови на идеи и зборови – што може да се нарече нивна „интертекстуалност“.

На изложбата има значително присуство на филмот. Можеби ова се однесува на енергичната практика на Морли како филмаџија, или сигнал за важно олабавување на разграничените улоги на куратор и уметник во институциите на уметничката индустрија. Данкан Кембел Благосостојбата на Томас О Халиси (2016) е мокументар кој користи реконструкција за да понуди критика на погрешното претставување на културата што исчезнува на запад од Ирска, опишана како „свет кој полека умира“. Секвенца со ајкула која се заладува го повикува измислениот документарен филм на Роберт Флаерти од 1934 година, Човек од Аран, и го поткопува вообичаеното распоредување на архивата како „заклетва на вистината“. Како што јасно објаснува филмот, „начинот на кој луѓето се претставуваат себеси не е реалност“. 

Саѓи здив / Corpus Infinitum (2020), на Дениз Фереира да Силва и Арјуна Нојман, е филм „посветен на нежноста“. Таа презема амбициозен прекор на „црната саѓи“ на виновниот свет, каде што радикалниот сензибилитет се бори да излезе од слушање, размислување, допирање на кожата и земјата. Насилството на економскиот систем кој гради граници против миграцијата, додека создава неповратно еколошки пустош преку рударството и екстракцијата, е доведено во прашање со облици на поврзаност, интимност и емпатија. Наместо вознемиреност и депресија, филмот нуди патишта до нова субјективност. Како што предложи Ени Флечер, при започнувањето на изложбата, може да има генерациско движење во кое улогата на уметникот како критичар, нарушувач и напаѓач на актуелноста се менува во усвојувањето на трансдисциплинарни практики, за да оди многу подалеку од негацијата и отпорот, заменувајќи ја отказот со потрага по јазици кои вклучуваат нови форми на љубов, сродство, поврзаност и нежност.

„Планински јазик“ е амбициозна изложба која бара од гледачот да ги спореди и да ги поврзе врските и дивергенциите на уметничките начини на размислување кои, на различни начини, ги оспоруваат доминантните дискурси. Како што еднаш опиша францускиот романсиер Мишел Бутор: „Ова е системот на значења во кои сме држени во секојдневниот живот и во кој сме изгубени“. 

Род Стоунмен беше заменик уредник на Канал 4 во 1980-тите, извршен директор на Ирскиот филмски одбор во 1990-тите и почесен професор во NUIG по основањето на Huston School of Film & Digital Media. Снимил неколку документарни филмови и напишал голем број книги, меѓу кои и „Гледањето е верување: Политиката на визуелното“.

Забелешки: 

¹ Во 1996, Планински јазик требаше да го изведат курдските актери од компанијата Јени Јасам во Харингеј во северен Лондон. Актерите набавиле пластични пиштоли и воени униформи за пробата, но загрижен набљудувач ја алармирал полицијата, што довело до интервенција со околу 50 полицајци и хеликоптер. Курдските актери беа приведени и им беше забрането да зборуваат на курдски јазик. По кратко време, полицијата сфатила дека била информирана за театарска претстава и дозволила претставата да продолжи.

² Мине Капланги, „Интервју: Ailbhe Ní Bhriain“, Артфриџ, 14 април 2020 година, artfridge.de