Профил на член | Како злато до воздушеста тенкост победи

Џилијан Фицпатрик и Џастин Донели разговараат за нивното учество во „Месечината галерија: тест лет“, која испрати уметност до Меѓународната вселенска станица.

„Галерија на месечината: тест лет“, приказ на инсталација, 2022 година, купола на Меѓународната вселенска станица; Фотографија од NASA Space Place & Nanoracks, благодарение на Фондацијата Stichting Moon Gallery и уметниците. „Галерија на месечината: тест лет“, приказ на инсталација, 2022 година, купола на Меѓународната вселенска станица; Фотографија од NASA Space Place & Nanoracks, благодарение на Фондацијата Stichting Moon Gallery и уметниците.

Тоа е ретка и понизна работа да се погледне во ноќното небо, да се види блескавата точка на светлина која тивко талка низ неа и знајте дека таму имате уметност.

На 19 февруари лансирана ракета Антарес во две фази од островот Валопс, Вирџинија, САД. Оваа мисија испрати вселенско летало во ниската орбита на Земјата за да се сретне со Меѓународната вселенска станица (ISS). Носеше материјали за екипажот, експерименти, опрема за возила и уметничка галерија. 

„Галерија на Месечината: Тест лет“ ја прикажува работата на 64 меѓународни уметници, а целата изложба се вклопува во мала решетка од 8 cm x 8 cm. Курирана е од Фондацијата Stichting Moon Gallery во Амстердам. Нашиот придонес во галеријата е Како злато до воздушеста тенкост победи (2021) – мала скулптура на златен брод што се вклопува во коцка од 1 см.

Во 2021 година, одговоривме на отворениот повик од Фондацијата Moon Gallery, барајќи поднесоци за изложба што треба да се испрати до ISS што ќе: „носи важни вредности за човештвото не само во овој момент на Земјата, туку и за идната мултипланетарна општеството“. 

Фондацијата промовира меѓународна соработка помеѓу креативните/уметничките и вселенските/технолошките дисциплини. На крајот, неговата цел е да испрати 100 артефакти на Месечината уште во 2025 година. Ова ќе биде првиот постојан музеј на Месечината. 

Повикот силно одекна кај нас. И двајцата имаме долга историја на креативна активност во областа каде уметноста и просторот се преклопуваат. Изложбениот кус понуди привлечен контраст: и извонредни слободи (од гравитацијата и самата планета Земја) и застрашувачки ограничувања (секое уметничко дело мора да се вклопи во мала коцка од 1 см). 

Еден од важните камења за парчето беше идејата за технологија за соларни едра. Соларните едра овозможуваат вселенски летала да се движат не со ракетни мотори, туку од самата светлина. Откако ќе се ослободат од Земјата, овие огромни (но многу тенки) едра можат да се расплетуваат. Фотоните можат да му дадат импулс на објектот, така што соларните едра можат да го фатат благиот притисок на сончевата светлина и да носат нови бродови низ вселената во други светови. Ова ја поврзува нашата најнапредна технологија со една од нашите најрани форми на транспорт. 

Оваа технологија го предложи насловот на нашето дело, изведен од песната А Valediction: Забранува жалење напишана од Џон Дон околу 1612 година. Тој ја напишал оваа љубовна песна на својата сопруга во Англија пред да отпатува во Европа. Тој ја уверува дека нивната врска нема да се прекине, туку ќе се прошири „Како златен до воздушен ритам“. Да се ​​остане поврзан додека те разделуваат огромни растојанија е една од централните идеи на песната; Мислевме дека ова силно ќе резонира со примарната публика за изложбата - астронаутите на ISS.

Изработката на делото првично беше застрашувачка бидејќи беше рачно изработена и немавме искуство да работиме на оваа минијатурна скала. Но, парчето постепено еволуираше за да одговара на неговата наменета околина. Дрвото, хартијата, златниот лист, златото од лушпата и смолата се комбинираат за да ја предложат формата на средновековен брод со квадрат, познат како „запчаник“.

Важна сметка за нас беше создавањето работа за микрогравитациска средина. Дозволувањето на скулптурата да лебди на начин на кој никогаш не би можело на Земјата, беше во креативна напнатост со обезбедување на деликатното парче да се држи во стабилна положба, за да преживее лансирање ракета. На крајот се согласивме да дозволиме делото да се движи и да го прифатиме ризикот од негово оштетување, бидејќи сметавме дека ранливоста дополнително ќе го збогати контекстот на делото.

Конечно гледањето на лансирањето на галеријата во вселената беше еден од многуте извонредни настани кои продолжуваат да ја реконтекстуализираат работата. Во март, галеријата на Месечината беше прикажана како лебди во куполата на вселенската станица. Таму, во областа за набљудување со прозорци кои обезбедуваат панорамски поглед на Земјата, уметноста е повторно реконтекстуализирана на позадината на пустини и океаните на чај, изложбен простор кој е цела планета.  

ISS е редовно видлива над главата, а некои навечер излегуваме да ја погледнеме - светла ѕвезда што се движи по ноќното небо, потсетник за тоа што е можно.

Џилијан Фицпатрик е мултимедијален уметник со седиште во Ирска. 

gillfitzart.com

Џастин Донели е академик во ТУ Даблин, со позадина во астрофизиката и интереси за визуелните уметности, пишувањето и снимањето филмови.