Kritika | Kevin Atherton, "Kthimi"

Galeria Butler; 6 gusht - 2 tetor 2022

Kevin Atherton, Ri-ndeshja e Boksit, 1972-2015, Film/Performancë; imazhi me mirësjellje nga artisti dhe Galeria Butler. Kevin Atherton, Ri-ndeshja e Boksit, 1972-2015, Film/Performancë; imazhi me mirësjellje nga artisti dhe Galeria Butler.

Në një moment shumë vite më parë, gjatë një xhiroje veçanërisht të çuditshme të financuar nga artet në Sicili – në mes të një vale të nxehti – unë dhe një punëtor tjetër i artit e gjetëm veten duke parë orë të tëra video me kukulla ndërsa mbyteshim në dhomën e gjumit të kukullave me perde të mëdha. Kjo do të thotë, ritakimi me kukulla të prodhuara nga sicilia në "Kthimi" i Kevin Atherton në Galerinë The Butler, 25 vjet më vonë, u ndje shumë shpejt. Por ndërkohë që të dy takimet kishin disa gjëra të përbashkëta – kukulla, një valë të nxehti, film – kjo pjesë e veprës që luan me narrativën lineare, riformuloi rikthimin tim, ndërsa hapësira e ftohtë gri mbajti më të keqen e nxehtësisë.

"The Return" përmban nëntë vepra – shumica janë filma të kombinuara me performancë si dhe disa pjesë skulpturore dhe fotografike. Nga vitet 1970 e deri më sot, këto vepra përfshijnë rihyrjen e përhershme të artistit në vepër. Kjo do të thotë, ai ripërdor veprat e kaluara, duke i rishikuar dhe riformuluar ato nga pikëpamja e ardhshme. Në Ri-ndeshja e boksit, (1972-2015), një film i artistit më të vjetër (energjik në të verdhë, pantallona të shkurtra të mëndafshta) është projektuar në pamjet e vetes së tij më të re (i veshur me pantallona të shkurtra portokalli). Pavarësisht nga mosha e tij e dukshme, ai e mposht këtë rini të re për dy minuta. 

Pjesë nënshkrimi (2018), një printim 3D në gur gëlqeror, është një autoportret i dyfishtë në miniaturë. Një figurë tregon një tatuazh - nënshkrimin e tij në parakrahun e tij të brendshëm - për dyshekun e tij identik. Diferenca e tyre e moshës këtu është vetëm disa minuta. Tatuazhi është i vërtetë, siç dëshmohet nga fotografia e krahut të Atherton në një mur aty pranë. In Two Minds – Version Kukull/Person (1978-2013-2018) është një vepër e rikornizuar dy herë. Ai tregon artistin më të ri, të projektuar në një mur, duke vënë në dyshim një film të vetes së tij më të vjetër, të projektuar në murin përballë. Shikuesi, i kapur mes të dyjave, lëkundet nga njëri tek tjetri si i tërhequr nga fijet. Më vonë ata, artistët e vegjël e të vjetër, zëvendësohen nga versionet kukullore. 

Përdorimi i vetvetes nga Atherton në punën e tij nuk ishte një plan i vetëdijshëm në fillim; ai përdori veten sepse ishte opsioni më i lirë. Evolucioni i rishikimeve të Atherton nuk ishte planifikuar as, por u rrit nga eksplorimi i tij i asaj që ishte, në vitet 1970, një media e re. Regjistrimi fillestar për Në dy mendje u bë për t'u përdorur në një shfaqje në të njëjtën ditë, por me kalimin e kohës, çiftimi i regjistrimit me veten gradualisht më të vjetër e ndryshoi veprën, duke e zgjeruar atë për të përfshirë pyetje jo vetëm për artistin dhe veten, por mbi plakjen dhe pikëllimin. 

Vepra me emër, Kthimi (1972-2017), ndodhet në një hapësirë ​​të vogël të errët në zemër të shfaqjes. Në një mur, artisti si i ri, duke mbajtur një dërrasë pas tij, ngadalë kthehet për të zbuluar, duke qëndruar në anën tjetër, të dashurën e tij të atëhershme - më vonë gruan e tij - Vicki, e cila vdiq në 2005. Në murin përballë, artisti 45 vjet më i madh, përsëri kthehet ngadalë, dërrasa pas tij zbulon fytyrën e Vickit. Duhet një moment për të kuptuar se është një pamje nga puna më e vjetër që ai mban, atje, në anën tjetër.

Ka edhe këtu lojëra - një zgjuarsi që mbështet çdo vepër. Absurditeti i grindjes, bisedës me veten, fshirjes së një vepre të vjetër, shfaqjes së një tatuazhi ndaj një doppelganger të vogël - e gjitha kjo nënvizohet lehtë nga qëndrueshmëria e artistit. Dhe në "Galerinë Dixhitale", në katin e sipërm, një mbështjellje pune një orëshe, ka gurë të çmuar duke përfshirë Libri i Vëzhguesve të Zogjve – një shfletim tre-minutësh i një libri të vjetër zogjsh që, për shkak të vëmendjes së kamerës, është kureshtar. Në Top tenisi, artisti kap dhe i kthen një top tenisi në veten e tij shumë më të re. Kuajt e hekurt (1987), një film 20-minutësh i një udhëtimi me tren midis Wolverhampton dhe Birmingham, është gjithashtu këtu. Biseda mes artistit dhe mikut përballë, dhe dritares së karrocës, kornizon peizazhin kalimtar, në të cilin, në intervale prej një milje, pozojnë 12 kuaj të zinj, të prerë hekuri. Kuajt me sa duket janë ende aty.

Ky formalizëm themelor funksionon si Kuajt e hekurt është më e dukshme në punën e tij skulpturore, Pjesë nënshkrimi (2018) dhe Gëzimi i dyfishtë (1986 & 2021) dhe në vizatimin dhe fotografitë e tij me kornizë në katin e poshtëm. Këto vepra kontribuojnë gjithashtu në koherencën e fortë të ekspozitës të përqendruar kaq qartë rreth konceptit të bazuar në kohë. Ndershmëria dhe mungesa e qëndrimit të Athertonit përbën gjithashtu një pjesë të madhe të peshës së veprës, të gjitha këto shërbejnë për t'iu kundërvënë të metave të hapësirës që duket e ngushtë dhe pa ndonjë rrjedhë intuitive. Një studim i duhur i punës, duke përfshirë 'Galerinë Dixhitale' lart, do t'i marrë vizitorëve kockat e dy orësh – ia vlen për ata që janë gati të kalojnë kohën. 

Clare Scott është një artiste, shkrimtare dhe studiuese me bazë në juglindje.