Kritika | Mick O'Dea, "West Northwest"

Galeria Molesworth; 4 - 27 nëntor 2021

Mick O'Dea, Tim, Akrilik në letër Fabiano, 56 x 76 cm; imazhi është dhënë nga artisti dhe Galeria Molesworth. Mick O'Dea, Tim, Akrilik në letër Fabiano, 56 x 76 cm; imazhi është dhënë nga artisti dhe Galeria Molesworth.

“Vizatimi në mënyrë transparente zbulon nivelin e thellësisë, të kuptuarit dhe kuriozitetit të praktikantit. Është një mjet thelbësor për të përmirësuar, në mënyrë që të ndjekësh vizionin.” – Mick O'Dea 

Mick O'Dea pikturon me ndershmëri dhe saktësi. Ai ka shpenzuar rreth 40 vjet duke pikturuar portrete të miqve dhe të familjes, si dhe porositë më formale. Ekspozita e Galerisë Molesworth, "West Northwest", paraqet një lloj retrospektivë, që përfshin 32 piktura vaji dhe akrilik mbi veprat e fabrianos, që variojnë në shkallë nga ato modeste deri tek ato dramatike. Shfaqja kombinon portrete të buta të miqve me pikturat e peizazhit të Perëndimit dhe Veriperëndimit të Irlandës dhe pikturat e historisë, rezultat i kërkimit të O'Dea në dëbimet e Vandeleur në County Clare në 1888.

O'Dea është një fytyrë e njohur në skenën e artit të Dublinit si anëtar dhe ish-president i RHA, ku ai ngriti shkollën RHA. Një nga magjitë e tij të shumta të mësimdhënies e solli atë në NCAD ku ai promovoi vlerën e aftësive vëzhguese. Ai ka një pasion për vizatimin dhe përdor talentin e tij të jashtëzakonshëm të vizatimit, duke paraqitur tema historike dhe bashkëkohore në një mënyrë jo modeste dhe të rrepta. 

"West Northwest" është dëshmi e natyrës së përbashkët të O'Dea dhe ndjenjës së tij të lidhjes midis njerëzve, vendit dhe kulturës. Rezidencat në Ballinglen në Mayo dhe vizitat në projektin Inishlacken në Galway janë një pjesë thelbësore e praktikës së O'Dea. Artisti flet për qiejt e mëdhenj dhe joshjen e peizazhit të egër veriperëndimor, të cilat kanë joshur artistë si ai, Una Sealy, Donald Teskey, Pat Harris dhe Martin Gale për të punuar atje. 

Piktura kryesore në galerinë e parë është një portret i të ndjerit Tim Robinson, një hartograf dhe shkrimtar i njohur, i specializuar në topografinë e Connemara. I parë nga prapa, Robinson përballet me një dritare të madhe fotografie që kornizon një pamje të peizazhit të tij të dashur Connemara. Robinson ishte i përfshirë në projektin Inishlacken dhe shumë miq nga projekti janë përjetësuar këtu.

Magjitë në Qendrën e Studios në Vermont dhe ndikimi kulturor i studimeve dhe udhëtimeve të tij amerikane kanë lënë gjithashtu gjurmët e tyre në veprat e O'Dea. Kryqëzim ka një cilësi kinematografike dhe kërkon një krahasim me pikturën e peizazhit amerikan. O'Dea gjurmon praninë njerëzore në tokë; vertikalet e shtyllave të telegrafit kontrastojnë me rrugën horizontale, pasi banesat lineare të tërheqin në një udhëtim deri në fshat. 

Përdorimi i lëngshëm i vizatimit të linjës nga O'Dea përdoret pa mundim në këto vepra. Akriliku aplikohet me shkathtësi në larje transparente në kontrast me shtresat opake për të modeluar format e peizazhit rural. Paleta e ngopur e ngjyrave i bën jehonë shqetësimit të O'Deas për efektet e medias, veçanërisht rolin e filmit me ngjyra në përkthimin e përvojës irlandeze për audiencën amerikane gjatë kohërave të trazuara. 

Artisti sjell në jetë një pikë kthese kyçe në historinë irlandeze, kur mediat ishin në gjendje të tërhiqnin vëmendjen ndaj incidenteve pothuajse ashtu siç ndodhën. Mbulimi i shtypit i kohës shërbeu për të tërhequr vëmendjen ndaj kauzës së Lidhjes së Tokës dhe përfundimisht e detyroi establishmentin britanik të ndërpriste dëbimet e familjeve të varfra. Hulumtimi mbi uniformat zbuloi praninë e oficerëve të rangut nga regjimente të ndryshme britanike të thirrur nga pronari Vandeleur për të zbatuar dëbimet. Pronarët, pasi kishin shërbyer vetë në ushtri, përfitonin plotësisht nga lidhjet e tyre ushtarake. 

Partia e dëbimit, 2021, dhe zbatuesit, 2020, varen në galerinë e katit të sipërm në muret e kundërta, të fiksuara me anë të një shkop druri. Kanavacat epike të pashtrirë zënë pothuajse të gjithë murin, të varura në panelin e drurit gjeorgjian, që ngjall një klub xhentëlmenësh. O'Dea i ka kushtuar vëmendje të veçantë detajeve të uniformave me ngjyra të ndezura. Përfaqësimet teknike me ngjyra të regalive ushtarake përforcojnë vizualisht ndarjen sociale me njerëzit e zakonshëm. Emblemat me shkëlqim në kapele identifikojnë RIC dhe regjimentet britanike të Sherwood Foresters me të kuqe dhe Hussarët e Mbretit me blu. Shkronjat e përpunuara ngjajnë me ato që mund të përdoren për një shfaqje vaudeville ose cirk udhëtues, duke minuar seriozitetin e rastit. 'Partia e Dëbimit' qëndron thellë në bisedë, me sa duket në majë të një grumbulli pleh - cirku më në fund ka ardhur në qytet. 

Beatrice O'Connell është një artiste pamore punon në pikturë dhe media aktualisht duke studiuar në MPJ në NCAD.