Profili i ekspozitës | Vajtim

Jennie Taylor komenton ekspozitën e fundit të Camilla Hanney në Pallas Projects/Studios.

[LR]: Camilla Hanney, Danse Macabre, 2022, porcelani, nën lustër, shkëlqim; Camilla Hanney, An Bean Chaointe, 2022, porcelan, lustër, shkëlqim dardhe; fotografia nga Viktorija Kacanauskaite, mirësjellje nga artistja dhe Pallas Projects/Studios. [LR]: Camilla Hanney, Danse Macabre, 2022, porcelani, nën lustër, shkëlqim; Camilla Hanney, An Bean Chaointe, 2022, porcelan, lustër, shkëlqim dardhe; fotografia nga Viktorija Kacanauskaite, mirësjellje nga artistja dhe Pallas Projects/Studios.

Solo e Camilla Hanney ekspozita "Vajtimi", shfaqi punime skulpturore dhe instaluese, të vendosura në mënyrë teatrale në Pallas Projects/Studios (1 – 16 korrik). Ekspozita pasqyron, mishëron dhe paraqet një histori të dëshirës – një akt pikëllimi publik për të vdekurit, i kryer historikisht nga gratë në Irlandë. Pas hyrjes, një grup bazamentesh përballeshin me shikuesin. Hapësira ishte e qetë dhe e heshtur, përveç tingullit të qëndrueshëm dhe çuditërisht ngushëllues të ujit të shenjtë të holluar, që rridhte në shatërvanin e një skulpture, me titull Bllokim, gurgullimë, rrjedhje – një pjesë e animuar dhe surreale, e populluar nga figurina me koka rruaza.

Sferat, gjarpërinjtë dhe mëndafshi janë shfaqur në këtë grup vepre, i cili u kurua lirshëm dhe sugjestionues në dy pjesë në Pallas - njëra pothuajse pseudohistorike dhe tjetra e anuar në autobiografike. Grupi i parë priti një sërë rekuizitash të ngjashme me skenën, aktorë dhe ide të vdekura, të vendosura në lartësi të ulët, duke i bërë jehonë potencialit të nivelit të një qeramisti ose të një personi më të mprehtë në punë. Enë, vazo dhe figura shënonin territorin e tyre. Plintet ishin si varreza, të vdekurit të shfaqur në qeramikë, në proces ngritjeje. Porcelani i ndezur ofronte hije të thella. Një palë forma pasqyre dore, të instaluara në mur, dukej sikur qëndronin pezull në hapësirë. Kishte një ndjenjë të përgjithshme zie duke u vepruar dhe shtypur në të njëjtën masë. Vazot e pambrojtura u përzien me gjëra më të zgjidhura, të sigurta, me detaje delikate si rruaza, perla dhe lot argjendi.

I tranzituar nga një bazament në formë L - që dukej se i bënte jehonë formës delikate L të hapësirës së galerisë - grupimi i dytë i veprave u prek në historinë e familjes së artistit. E zbuluar pas një perdeje, një gjë jetike në vetvete, në këtë rubrikë dalin hije më të holla, me më shumë informacion, si pak më afër të tashmes. Në Diçka blu, imazhet e fustanit pa trup të gjyshes së ndjerë të Hanney qarkullonin, një cianotip që dukej si një rreze x. Ijet dhe duart skeletore të bëra modele në formë zemre në mëndafsh të djegur, duke inkuadruar një kafkë me kocka lulesh në një imazh të qetë, të varur, të titulluar qefin. 

Duke parë shkëmbimin e kockave dhe luleve, fillova t'i projektoj ato mbi shallin dekorativ dhe me lule të Një Chaointe me kokë (2022), që përshkruan një kokë dhe duar pa trup, të anuar proporcionalisht për të sugjeruar se duart fillimisht ishin shtrirë përpara fytyrës. Valle makabre (2022) ishte gjithashtu magnetik, i çuditshëm dhe asimetrik, por thellësisht i zbukuruar dhe i bukur me ndjenjën e tij specifike të rëndësisë.

Në përgjithësi ekspozita kishte besim te objektet fikse dhe atmosfera e krijuar nga vendosja e tyre ishte e prekshme. Duke iu referuar traditave të harruara, veprat thuajse dukeshin të së kaluarës, dhe për këtë arsye mbanin një fuqi të panjohur, njësoj si ekspozita e artistes franceze Marguerite Humeau, 'Kanali i lindjes' në Muzeun e Ri, Nju Jork, në vitin 2017. Në 'Kanali i lindjes', u regjistrua audio dhe një aromë e prodhuar mbushi dhomën, duke mbështetur skulpturat e figurave prehistorike për të pohuar praninë e tyre. Në 'Lament' kishte më pak pajisje multisensoriale, por veprat e paraqitura trajtuan dhe pohuan kufijtë e tyre materialë.

Deklarata e ekspozitës i konsideron temat e humbjes që shtrihen përtej vdekjes duke përfshirë humbjen e vendeve të punës, kohës, arsimit dhe ekonomisë, si rezultat i pandemisë. Ai thekson kujdesin dhe riparimin si tema qendrore, ndërsa sugjeron aktin e prirjes si një rrugë drejt daljes nga pikëllimi. Hanney diskuton sesi të eturit (që dikur ishin anëtarë të respektuar të shoqërisë përpara se kisha katolike t'i largonte) ishin kujdestarë, të pikëlluar në emër të një grupi njerëzish, duke kanalizuar vëllime dhimbjesh pa erë dhe pa formë, për të nderuar humbjen dhe për të forcuar fuqinë e saj të papritur. 

Ajo që rezonon më shumë në 'Vajtim' është një ndjesi e çuditshme goditjeje kamzhiku që mund të marrësh nga përfshirja me format trupore dhe gamën e shkallës së Hanney. Kockat bëhen të dukshme, trupat janë të vegjël, koka në madhësi reale dhe lotët ngurtësohen. Këto pjesë të shtrembëruara shqetësojnë të kuptuarit e pakontrolluar të përmbajtjes së një trupi. Ata humbasin në plan të parë dhe krijojnë hapësirë ​​për të njohur riparimin në elegancën e tij të ndërlikuar dhe të çrregullt.

Jennie Taylor është një shkrimtare arti që jeton dhe punon në Dublin, Irlandë. 

jennietaylor.net