Profili i ekspozitës | Tregimet që marrin formë

Darren Caffrey konsideron ekspozitat aktuale në VISUAL Carlow.

Tom dePaor, 'Unë shoh Tokën', 2022, pamje e instalimit, VISUAL; fotografi nga Ros Kavanagh, me mirësjellje nga artisti, Fondacioni i Arkitekturës Irlandeze dhe VISUAL. Tom dePaor, 'Unë shoh Tokën', 2022, pamje e instalimit, VISUAL; fotografi nga Ros Kavanagh, me mirësjellje nga artisti, Fondacioni i Arkitekturës Irlandeze dhe VISUAL.

Tre instalime dinamike vazhdoni në VISUAL, Carlow, deri më 22 maj. "Unë shoh Tokën" është një ekspozitë kumulative e veprave të arkitektit të njohur irlandez, Tom dePaor. Duke parë disa nga projektet e njohura të DePaor gjatë tre dekadave të fundit, ne mund të shohim mënyrën e tij të zgjidhjeve krijuese dhe vlerësimin e saktë për detajet. Me një katalog që përfshin kinemanë elegante dhe funksionale Pálás në Galway, dhe më shumë porosi të përkohshme, si struktura e tij e briketit me torfe për Pavionin irlandez në Bienalen e 12-të Ndërkombëtare të Arkitekturës në Venecia, filmi shoqërues i artistit dhe bashkëpunëtorit afatgjatë, Peter Maybury , është një burim i pasur. Për të qenë atje (2022) reflekton mbi fletore, fotografi dhe pamje të DePaor-it në veprim, ndërsa katër pjesë shkëmbi, të siguruara si ndenjëse, sugjerojnë hapa. Si filmi ashtu edhe ndenjësja ndihen të natyrshme, me përmbajtje dhe kontekst të vendosur secila për t'iu përshtatur formës dhe karakterit të veprës së DePaor.

Një instalim multimedial epik dhe gjithëpërfshirës zë sallën e madhe, me Nathalie Weadick nga Fondacioni Irish Architecture që rikonfiguron një përzgjedhje të veprave të DePaor. Dy projeksione video në shkallë të gjerë luhen në muret e kundërta ndërsa një diorama e strukturave me korniza teli varet ose qëndron drejt, duke prerë imazhet e projektuara dhe duke i bërë këto forma të lehta vetëm pjesërisht të dukshme. Secili thuhet se është modeluar sipas motivit tradicional të modelit të shelgut blu dhe të bardhë për qeramikën, megjithëse kjo referencë është ndoshta më shumë një pikënisje. Përfundimi i pikturuar me dorë plotësohet në mënyrë të përsosur, por brenda këtij mjedisi atmosferik të ndryshueshëm, ilustrimi i njohur oriental mund të mos përkthehet plotësisht. Dritaret e bllokuara nënkuptojnë se e vetmja dritë e qëndrueshme vjen nga dy trarë kryq neoni blu të varur në qendër të hapësirës. Kjo e bën punën e akuarelit të DePaor-it të vështirë për t'u vlerësuar, ndërsa poema në prozë, e cila është ngjitur në mur dhe gjurmon në të gjithë hapësirën, përmirësohet nga vënia në skenë. I nxjerrë nga shkëmbimet radiofonike të një kozmonauti sovjetik që rihynte në atmosferën e tokës, e mëparshme, e ardhshme (2022) jep një rrëfim pulsues në vetën e parë. Kur u pyet se çfarë mund të shihte nga anija e tij kozmike, Yuri Gagarin u përgjigj: "Unë shoh Tokën" - fjalët e tij janë përpunuar këtu për të formuar një histori paranatyrore, por jo më pak njerëzore rreth ndërveprimeve me hapësirën.

Në galerinë ngjitur, të mbështetur nga një veçori e përhershme e ujit në natyrë, puna e Christopher Steenson prezantohet nën titullin "Do të vijnë shirat e butë" - një parashikim meteorologjik që mbështetet nga fotografi të kënetave dhe peizazheve të ndryshme të përmbytura. Secila prej këtyre printimeve me kornizë varet përballë një organizimi prej dymbëdhjetë radiosh tranzistorësh, duke krijuar një instalim hapësinor të zërit që kombinon radion me valë të shkurtra drejtpërdrejt dhe regjistrimet në terren për të transmetuar një transmetim të drejtpërdrejtë brenda hapësirës së galerisë. 

Pyetjet rreth mënyrës se si ndeshemi me peizazhin dhe teknologjinë preken këtu – si dhe marrëdhëniet tona me marrjen dhe dallimin e inteligjencës nëpër rrjetet aktive. Kur zëri femëror vjen në përzierje, duke spekuluar mbi shkaqet e një katastrofe, zëri duket më i vetëdijshëm se sa supozon fiksioni. Ky aspekt i ofruar nga orakulli është i dallueshëm nga muhabeti i regjistrimeve të gjetura dhe nxjerr në pah veprën si një formë tregimi. Duke përfshirë incidentin si një tipar të momentit, transmetimi i radios komunikon efektivisht apokalipsin nga një distancë relativisht e sigurt, sikur të kishte ndodhur tashmë. Duke iu referuar entropisë dhe komunikimeve dixhitale të dështuara, Steenson pyet se çfarë do të thotë vjetrim në kontekstin e ndryshimit të përsëritur. Përdorimi i tij i kamerës për të ndarë një vështrim soditës na udhëzon gjithashtu të shohim nga e para teksa habitemi me këto imazhe Lovecraftiane të boglandeve irlandeze. 

Ka më shumë fantazi dhe mite Njëqind hapa (2020), një instalacion filmik nga Bárbara Wagner dhe Benjamin de Burca, i bashkë-komisionuar nga VISUAL dhe Manifesta 13. Filmi me një kanal dhe tapeti i printuar u shfaqën për herë të parë në Marsejë në vitin 2020. Pas premierës së tij irlandeze në VISUAL, Njëqind hapa do të vizitojë objektet në mbarë vendin gjatë 18 muajve të ardhshëm. Ekzekutuar në vende të dyfishta dhe i paraqitur si dy kapituj të veçantë, por përkatës, filmi 30-minutësh është i ndarë midis ndërtesave historike në Irlandë dhe Francë - një feudali koloniale e shekullit të shtatëmbëdhjetë, një pallat kolonial anglo-irlandez dhe një rezidencë e shekullit të nëntëmbëdhjetë në Marsejë - të dyja të hapura për publikun si muzetë e arteve dekorative.

Filmi fillon me një makinë që del jashtë. Një burrë dhe një vajzë e re hyjnë në shtëpi për një turne me guidë, përpara se vajza, duke u çliruar nga kontrolli i burrit, të rrëshqasë për një bredhje. Së shpejti ajo gjen një shtëpi kukullash në miniaturë dhe një shtrat ku fle për të ëndërruar, kamera që na tërheq përmes telat e një harpe në këmbë. Në të gjitha dhomat e të dyja shtëpive, vizitorët shfaqen si interpretues. Në Marsejë, ku burrat ulen në një tavolinë duke luajtur një dorë letrash përpara se të marrin bateritë e tyre, ka një aludim për pikturat e famshme të Paul Cézanne të lojtarëve të letrave, por ka gjithashtu një trashëgimi specifike muzikore që përshkon çdo kornizë eurocentrike. Kur në një korridor, takojmë një balerin të vetmuar që shkel me ritëm dhe qëllim, bëhet e qartë se interpretimi i këtyre hapësirave ka të bëjë me kujtesën e gjallë, edhe pse rrëfimet e mëparshme mbeten të pranishme.

Brenda mureve të çdo mjedisi muzeologjik të ruajtur me zbukurime, traditat kulturore vërshojnë dhe rrotullohen rreth realiteteve të përbashkëta koloniale, duke ofruar rrënjë të cilat, edhe pse kalimtare, janë po aq të vendosura, nëse jo më shumë. Prezantuar së bashku me serinë e dokumentarëve të Bob Quinn, Atlantean – transmetuar për herë të parë në Irlandë në 1984 dhe duke vendosur lidhje midis kulturave afrikano-veriore dhe kelte përmes praktikave popullore si kënga dhe vallëzimi – Njëqind hapa vetëm e shton historinë.

Darren Caffrey është një artist, që jeton dhe punon në Kilkenny.