Festivali/Bienalja | Qetë siç ruhet

Chris Clarke rishikon Bienalen e Whitney 2022 në qytetin e Nju Jorkut.

Eric Wesley, North American Buff Tit, 2022, plastikë, qelq, çelik inox dhe diklorometan (213.4 × 66 × 66 cm), koleksioni i artistit, pamje e instalimit, Bienalja Whitney 2022: Qetë si mbahet, Whitney Museum of American Art , Nju Jork: fotografi nga Guang Xu, me mirësjellje të artistit dhe Bortolami, Nju Jork. Eric Wesley, North American Buff Tit, 2022, plastikë, qelq, çelik inox dhe diklorometan (213.4 × 66 × 66 cm), koleksioni i artistit, pamje e instalimit, Bienalja Whitney 2022: Qetë si mbahet, Whitney Museum of American Art , Nju Jork: fotografi nga Guang Xu, me mirësjellje të artistit dhe Bortolami, Nju Jork.

Kolokializmi 'i qetë pasi ruhet' sugjeron një gjendje fshehtësie dhe bashkëpunimi. Ai implikon të tjerët në një pakt të përbashkët, një marrëveshje për të qëndruar në heshtje kur janë në prani të të pa iniciuarve. Si një propozim kuratorial dhe një frazë që aludon në vepra të ndryshme të artistit David Hammons, shkrimtarit Toni Morrison dhe bateristit të xhazit Max Roach, ai lejon një paqartësi të caktuar, duke përmbledhur një gamë të larmishme praktikash duke nxjerrë në përfundimin se, edhe nëse nuk është menjëherë e dukshme, ka një logjikë themelore në lojë. Duke përvetësuar këtë idiomë, Bienalja e Whitney 2022 (6 prill - 5 shtator) kërkon kështu të nxjerrë në plan të parë ndjeshmërinë dhe seriozitetin, edhe nëse, gjatë procesit, ajo i afrohet pa nervozizëm gjeneraliteteve të paqarta dhe komoditeteve të njohura të abstraksionit.

Në disa aspekte, kjo është e pritshme; Bienalja, në fund të fundit, ka mposhtur polemika në dy përsëritjet e saj të fundit. Disa artistë tërhoqën punën e tyre nga edicioni i 2019-ës në kundërshtim me anëtarin e bordit të Whitney, Warren B. Kanders, kompania e të cilit Safariland prodhoi bombola gaz lotsjellës të përdorur në kufirin Meksikë-SHBA; ndërsa në vitin 2017, piktores së bardhë Dana Schutz Hapni arkivolin (2016), që përshkruan trupin e brutalizuar të adoleshentit afrikano-amerikan, Emmett Till, ngriti protesta duke kërkuar heqjen e veprës. Nuk është çudi që kjo bienale të ketë një vështrim të kujdesshëm, duke anashkaluar kryesisht përpjekjet e hapura për polemika dhe provokime. Me veprat që zënë kryesisht dy nivele të Muzeut Whitney të Artit Amerikan, të shpërndara në mënyrë alternative në një hapësirë ​​të hapur e të mbushur me dritë dhe të mbyllura brenda një labirinti enklavash të errëta, dizajni i ekspozitës është çështja më e diskutueshme këtu. 

Në atriumin e ajrosur të galerive të katit të pestë, vepra të ndryshme janë të lidhura së bashku, duke zvogëluar çdo ndjenjë intimiteti dhe duke rrëmuar shikimin periferik. Skulptura plastike me përmasa komike e Eric Wesley e një zogu që pi, Buff Tit e Amerikës së Veriut (2022), ngjitet pranë portreteve CGI me tetë ekrane të Andrew Roberts të punonjësve të zombuar që recitojnë poezi, këmishët e tyre të zbukuruara me logot e Walmart, Netflix dhe Amazon. Strukturat modulare janë të pozicionuara në të gjithë hapësirën, duke shërbyer si mbështetëse për kolazhet me shtresa të dendura të vajit, pigmentit dhe gjethes së paladiumit të Ellen Gallagher, me modele të ngulitura në formë valësh, kanale gjarpëruese dhe profile të përsëritura të siluetuara të figurave totemike që notojnë në sipërfaqe, dhe për Dyani White Hawk's Wopila / Lineage (2021). Një aranzhim i veprave kryesore të Theresa Hak Kyung Cha, të paraqitura përmes fotografisë, tekstit dhe filmit, janë sekuestruar brenda një mbylljeje të ngjashme me tendën. Instalimi ka një cilësi varrore të përshtatshme (Cha u vra në vitin 1981 në moshën 31-vjeçare) dhe dokumentacioni i shfaqjeve si p.sh. A BLE W AIL (1975), në të cilin artisti me rroba të bardha lëviz nëpër një mjedis të mbuluar me perde, me qirinj dhe me pasqyrë, evokojnë zhvendosjen që Cha ndjeu si një emigrant korean në Amerikë. 

Këtu ka një vështrim të shkurtër të asaj që synonin kuratorët, të abstraksionit si një taktikë politike, si një mjet për të insinuuar historitë e nënpërfaqësuara. Megjithatë, teprica dërrmuese e objekteve dhe pengesave pengon çdo shqyrtim të cilësive të tyre të qenësishme. Kati i sipërm, për krahasim, nuk kujton asgjë aq shumë sa një seri dhomash kutitë e zeza. Një ballafaqim i tillë dramatik i hapësirave ndihet në kundërshtim të plotë me qasjen e nuancuar dhe të paforcuar të përshkruar nga kuratorët David Breslin dhe Adrienne Edwards, në të cilën pohimet zëvendësohen nga 'humbjet' dhe kufijtë kombëtarë i lënë vendin këndvështrimeve të jashtme, të jashtme (bienalja përfshin dukshëm artistë nga jashtë Shteteve të Bashkuara). Sidoqoftë, ky plan urbanistik lejon takime më të matura me vepra specifike, siç është shqetësimi i Coco Fusco-s Sytë e tu do të jenë një fjalë boshe (2021), në të cilin artisti lundron në ujërat rreth ishullit Hart me varkë me varkë. Vendi përmban varrezat masive të të vdekurve anonimë të Nju Jorkut, të varrosur nga puna e burgut që nga viti 1869, dhe që përfshin viktima të Covid, AIDS, tuberkuloz dhe epidemi të tjera: “Një mal me shpirtra të paprekur, ndoshta një milion, ndoshta më shumë, ose ndoshta më pak. . Askush në fakt nuk e di.” Fusco hedh lule në det, duke nderuar këta individë të paidentifikuar, ndërsa ajo lëviz pa pushim përgjatë bregut; një përmbysje e qartë e rrënjëve historike të karantinës në mbajtjen e anijeve potencialisht të infektuara në spirancë për 40 ditë.

Kjo perspektivë anësore gjendet edhe në Trinh T. Minh-Ha's Po në lidhje me Kinën? (2021), një portretizim i filmuar i jetës rurale dhe tranzicionit rrëqethës drejt urbanizmit, i kapur përmes shembujve të arkitekturës tradicionale të fshatit. Një zjarr i brendshëm, që digjet nga poshtë dërrasave të dyshemesë së një shtëpie spartane, ngroh një tenxhere hekuri të varur. Trarët prej druri kryqëzohen me shufra tërthore. Një urë "ndërtohet pa gozhdë dhe pa thumba". Kopshtet e pulave ulen pranë pirgjeve me dru zjarri. Një zë mashkull përshkruan skenën - "kulla e daulleve, një simbol kulturor dhe një hapësirë ​​e domosdoshme e mbledhjes publike" - sikur të ishte në linjën zyrtare të partisë, ndërsa komentuesit femra ofrojnë pikëpamje më personale, filozofike dhe introspektive: "Dikush mund të kuptojë fluksin dhe refluksi i kohës duke vëzhguar format. Dikush mund të zbulojë të vërtetën dhe të rremën duke parë qeniet në manifestimet e tyre konkrete.” Efekti kumulativ zbulon se si ndodh ndryshimi në detajet e tij më të vogla, më prozaike. Nën retorikën formale, këto zhvillime nxisin një kalorësi me çarje në miniaturë – por individualisht sizmike. Ndryshimet e regjistruara këtu, pavarësisht se nuk kanë shkelur kurrë në Amerikë, mund të kenë pasoja më të mëdha për Shtetet e Bashkuara dhe praninë e saj globale sesa çdo numër shqetësimesh kombëtare. I afruar në mënyrë të pjerrët, nga ana, filmi trajton një çështje që, e trajtuar drejtpërdrejt, mund të shkaktojë vetëm një marrëveshje të rënduar ose kundërshtim të fortë. Në vend të kësaj, ai vjen fshehurazi, pa paralajmërim, dhe e lë shikuesin të ndryshuar në mënyrë të pagabueshme. 

Chris Clarke është një kritik dhe kurator i lartë në Glucksman, Cork.