Kim McAleese emërohet si Drejtore e Festivalit të Artit në Edinburg

Festivali më i madh vjetor i artit pamor në Mbretërinë e Bashkuar ka kënaqësinë të shpallë Kim McAleese si drejtor i ri i saj. Ajo zë pozitën përpara të 18-ësth edicioni i festivalit, i cili rikthehet nga e enjtja 28 korrik deri të dielën 28 ​​gusht 2022.

E themeluar në vitin 2004, Festivali i Artit në Edinburg (EAF) është platforma për artet pamore në zemër të festivaleve të Gushtit të Edinburgut, duke bashkuar galeritë kryesore të kryeqytetit, muzetë, objektet e prodhimit dhe hapësirat e drejtuara nga artistët në një festë në mbarë qytetin. më i miri në artin pamor. Çdo vit festivali përfshin vepra arti të porositura rishtazi nga artistë kryesorë dhe në zhvillim, së bashku me një program të pasur ekspozitash të kuruara dhe të prezantuara nga partnerë në të gjithë qytetin.

Ndërsa Edinburgu feston 75 vjet nga themelimi i festivaleve të gushtit, McAleese i bashkohet Edinburgh Art Festival për të ofruar një vizion ambicioz, bindës dhe strategjik për rritjen dhe suksesin e tij në të ardhmen.

Kim McAleese tha: “Skocia ka qenë gjithmonë pranë zemrës sime dhe mezi pres të filloj të punoj atje. Gjatë viteve të fundit, kam mësuar shumë nga artistët që punojnë dhe jetojnë atje, kështu që me të vërtetë shpresoj të vazhdoj këto marrëdhënie dhe t'i lulëzojnë ato. Puna bashkëpunuese dhe bashkë-komisionimi ka qenë një pjesë thelbësore e mënyrës se si operoj dhe shoh botën, dhe me të vërtetë shpresoj ta sjell atë në festival.”

Iain McFadden, Kryetar i Festivalit të Artit në Edinburg, tha: "Bordi i Administrimit të EAF është i kënaqur të mirëpresë Kim si drejtoreshë të re, duke iu bashkuar festivalit në një moment të rëndësishëm zhvillimi. Karriera e Kim-it ka treguar përkushtimin e saj të jashtëzakonshëm ndaj artistëve, audiencës dhe punës së partneritetit, dhe Bordi dhe unë jemi të bindur se ajo do të sjellë të njëjtin vizion dinamik dhe udhëheqje bashkëpunuese në EAF.”

Amanda Catto, Shefja e Arteve Vizuale të Skocisë Creative tha: “Dëshirojmë të urojmë Kim McAleese për emërimin e saj dhe mezi presim ta mirëpresim atë në Skoci. Festivali i Artit në Edinburg kontribuon ndjeshëm në ofertën kulturore të qytetit dhe është një forcë e rëndësishme dhe e vlerësuar për mirë brenda sektorit më të gjerë të artit bashkëkohor në Skoci. Pas ndërprerjes së Covid-it gjatë dy viteve të fundit, Kim i bashkohet festivalit në një moment të rëndësishëm dhe ne jemi të ngazëllyer të shohim se si vizioni i saj kuratorial dhe përkushtimi ndaj artistëve dhe audiencës do të formësojnë punën e tij në të ardhmen.”

Ndërsa ishte në Grand Union, McAleese porositi punë për galerinë, për vendndodhjet e sferës publike në të gjithë Birmingham dhe për platformat dixhitale – me pikat kryesore të fundit duke përfshirë: komisionimin e Seksioneve të Gatimit (Dyqani i Empire Remains - Birmingham, 2019 – 2022); Jamie Crewe (Dashuri dhe Solidaritet, bashkëkomision me Humber Street Gallery, Hull, 2020); dhe duke punuar në projekte të rëndësishme me artistë si Asad Raza, Emma Hart, Prem Sahib, Uriel Orlow, Susie Green; dhe duke bashkëpunuar me Alberta Whittle dhe grupet e grave në Birmingham për të

Projekti i Skocisë dhe Venecias për Bienalen e Venecias 2022, e hapur më 23 Prill.

Në projekte më të mëdha të sferës publike, McAleese është bashkëthemelues dhe bashkëdrejtor i Household Collective, Belfast (i nominuar për çmimin Paul Hamlyn Breakthrough Award 2013). Familja është lidhur me organizata të tilla si Artangel (Londër), Creativetime (Nju Jork) dhe Muzeu Irlandez i Artit Modern (Dublin) për të ofruar ndërhyrje, komisione dhe ngjarje. McAleese gjithashtu udhëhoqi një vepër arti në komunitet të krijuar nga Bob dhe Roberta Smith në 2015 si pjesë e 14-18NOW, një program i madh i komisioneve të artit në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, dhe ka punuar në projekte të artit pamor në shkallë të gjerë për Festivalin Ndërkombëtar të Belfast.

McAleese shërbeu në jurinë e çmimit Turner 2021, dhe si anëtar i jurisë dhe përzgjedhës për çmimin Margaret Tait 2021. Ajo është nënkryetare e Outburst Queer Arts në Belfast, dhe ishte anëtare e Bordit Këshillues të Festivalit të Arteve dhe Kulturës Queer SHOUT në Birmingham deri në vitin 2020. Ajo aktualisht është anëtare e Bordit Këshillues për New Art West Midlands dhe ka shërbyer si anëtare e bordit për Artistët Vizualë Irlandë nga 2013 - 2016.

Mbështetja e artistëve gjatë COVID, McAleese ishte pjesë e Mbylljes së Shkrimit të Grantit Emergjent të Artistëve në Mbretërinë e Bashkuar me Autoitalia, Chisenhale Gallery dhe Gasworks (e gjithë Londra). Duke mentoruar rregullisht kuratorë me bazë në MB dhe një Ligjërues Vizitues në Universitetin e Birminghamit, McAleese ka ligjëruar në universitete dhe për institucione duke përfshirë British Council, Tate, CCA Derry Londonderry (Irlanda e Veriut), SOMA Mexico dhe Tensta Konsthall (Stockholm). Ajo ka kontribuar në Frieze Magazine, Aesthetica dhe Corridor8 Journal, dhe së fundmi ishte e ftuar në podcastin e arteve popullore të Robert Diament dhe Russell Tovey, Talk Art.

McAleese u zgjodh për çmime duke përfshirë çmimet e Këshillit të Arteve në Angli DYCP në 2019 dhe ka mbajtur rezidenca kuratori në Buenos Aires, Mexico City, Derry-Londonderry dhe San Francisko. Ajo ishte marrësja e parë e Këshillit të Arteve të Skemës së Rritjes së Karrierës për Praktikën Kuratoriale të Këshillit të Arteve të Irlandës së Veriut dhe ishte një nga pjesëmarrëset në Intensivën Ndërkombëtare të Kuratorëve të Pavarur Evropianë në 2013.

Në Skoci, Kim ka punuar ngushtë me LUX Scotland dhe me DCA Dundee. Në DCA, ajo bashkëkuroi E kapur nga dora e majtë (2018 – 2020) me Eoin Dara – një ekspozitë ndërkombëtare në grup që mori romanin fantastiko-shkencor me ndikim të Ursula K. Le Guin Dora e majtë e errësirës (1969) si pikënisje për të eksploruar rezistencën kundër kategorizimeve normative të gjinisë, seksualitetit, lidhjes dhe farefisnisë.

McAleese do t'i bashkohet Festivalit të Artit të Edinburgut në kohën e 18-të të tijth botim nga 28 korriku deri më 28 gusht 2022. Festivali i Artit në Edinburg është një organizatë bamirëse e regjistruar e mbështetur nga Creative Scotland dhe Këshilli i Qytetit të Edinburgut.

Burimi: Artistët Pamorë News Ireland