Profili i Anëtarit | Qërimi i gurit

Orla O'Byrne raporton nga një rezidencë gdhendjeje në gurë në Italinë Veriore.

Orla O'Byrne, Dorë mbi gur, 2021; imazhi me mirësjellje të artistit. Orla O'Byrne, Dorë mbi gur, 2021; imazhi me mirësjellje të artistit.

Është e fundit E hënë e korrikut 2021. Unë jam me shtatë të tjerë në kopshtin me diell të shkollës verore Campo dell'Altissimo në fshatin e vogël Azzano në Italinë Veriore. Po dëgjojmë me vëmendje udhëzimet e skulptorit dhe gdhendësit me përvojë të gurit, Sven Rünger. Ne jemi të anashkaluar nga pothuajse çdo anë nga Alpet Apuan - vargmalet gëlqerore të maleve që vetëm dje u përpoqa ta fotografoja nga sedilja ime e avionit në afrimin e Pizës. 

Gurët tanë prej mermeri (ende të paprekur) e kanë origjinën në ato male diku. Na është shpjeguar se këta gurë janë mbetje, të shpërla nga guroret që kanë qenë aktive në këtë rajon që nga mbretërimi i Augustit, mbi 2,000 vjet më parë. Më parë, na sollën në një lumë shumë të tharë Serra, më poshtë malit, dhe na ngarkuan të gjenim një gur për të gdhendur. Ishte nje  përvojë e çuditshme për të zgjedhur rrugën time nëpër grumbuj gurësh të bardhë të bukur, duke kërkuar një që do të më dallonte në një farë mënyre. 

Të gjithë këta gurë lumi kanë zhvilluar një lloj kore të jashtme; një shtresë me pamje poroze e cila formon një lëkurë mbrojtëse midis elementëve të jashtëm dhe strukturës delikate, kristalore të mermerit brenda. Rezervoni në Campo, udhëzimet e para janë dhënë dhe ne jemi gati të marrim mjetet tona dhe të trajtojmë fazën fillestare të heqjes së asaj lëkure të jashtme të ashpër. Sven e quan atë "qërimi i gurit".

Në tokë, mbetjet e bardha dhe pluhur nga klasa e javës së kaluar na rrethojnë si entitete fantazmë. Unë jam tërhequr nga ai pluhur. Praktika ime në studio shpesh përfshin krijimin e një bore të ngjashme të karbonatit të kalciumit. Unë kam vite që vizatoj me shkumës. Shkuma dhe mermeri ndajnë të njëjtën formulë kimike: CaCO3. Aty ku shkumësa ka një efekt të përkohshëm në botë, mermeri sugjeron qëndrueshmëri. Shkuma është e lirë, mermeri është i shtrenjtë. Shkuma është e lehtë, mermeri është i rëndë.  

Zbuloj shpejt se të qëroni një gur lumi nuk është si të qëroni një portokall. Ka një dhunë në këtë proces që kumbon në trupin tim. Çeliku mbi çelik i çekiçit kundër daltës është aritmik dhe i mprehtë. Copa të rrezikshme qëllojnë drejt fytyrës sime dhe më heqin syzet. "Kjo është pjesa argëtuese", thotë fqinji im më i afërt dhe gdhendësi me përvojë: "Lëreni të gjithë zhgënjimin tuaj - është një lloj terapie!" Nuk ndjej asnjë nga gëzimi i saj. Ndihem i rrahur, sikur po i thith këto goditje. Ata qëndrojnë në sistemin tim për ditë të tëra. Në ditën e tretë, më e keqja e asaj ndjenje më ka lënë. Unë zbuloj se guri është më i butë dhe më pak rezistent nën lëkurën e tij dhe gdhendja e diçkaje fillon të duket si një mundësi për herë të parë. 

Shfaqet një çarje: një e metë e lehtë në gur, e cila duhet të zgjidhet me goditje më të rënda. Kur çarja nuk është më aty, guri im mbetet me një zgavër që i përshtatet saktësisht bazës së pëllëmbës sime të majtë. Vendosja e dorës time në të është qetësuese dhe ndihet çuditërisht e njohur. Pjesën tjetër të javës e kaloj duke gdhendur në gur mbresat e pëllëmbëve dhe majave të gishtave. Sa më shumë të jem i sigurt për qëllimet e mia, aq më shumë duket se mermeri zbutet - më duket sikur mund ta gërvishtja me një lugë. 

Pjesa e brendshme e gurit tim është një gri pak e errët, e cila thekson hijen në gërvishtjet që po bëj. Pas një jave ka një prezantim të punës sonë në një mbledhje të vogël artistësh vendas dhe mbështetës të Campo. Unë flas për magjepsjen time me materialet, dhunën e papritur të gdhendjes dhe përgjigjen time ndaj kësaj. E bëj të ditur se prekja lejohet dhe pothuajse të gjithë rrinë ulur për të provuar pjesën time, për të përjetuar një mënyrë të butë për të hyrë në gur, për të ndjerë përputhshmërinë e lëkurës së tyre me mermerin dhe për të ndjerë dallimet midis formave të duarve të mia dhe të tyre. . 

Orla O'Byrne është një artiste me bazë në Cork, e cila aktualisht është regjistruar në Master në Art & Process në MTU Crawford College of Art & Design (CCAD). Udhëtimi kërkimor i O'Byrne në rajonin e gurores së mermerit të Italisë Veriore u financua përmes Valerie Bursari i Zhvillimit Gleeson 2020.