Profili i Organizatës | The Global Contemporary

Kate Antosik-Parsons interviston Annie Fletcher për 30 vjetorin e IMMA.

Amanda Coogan, Yellow, 2008, Koleksioni IMMA (Blerje, 2021), pamje e instalimit, 'Porta e ngushtë e këtu-dhe-tani, Kapitulli i parë: Mishërimi i pazakonshëm'; Fotografi nga Ros Kavanagh, me mirësjellje artisti dhe IMMA. Amanda Coogan, Yellow, 2008, Koleksioni IMMA (Blerje, 2021), pamje e instalimit, 'Porta e ngushtë e këtu-dhe-tani, Kapitulli i parë: Mishërimi i pazakonshëm'; Fotografi nga Ros Kavanagh, me mirësjellje artisti dhe IMMA.

Kate Antosik-Parsons: Shpresoja se mund të ishim në gjendje të flisnim për misionin e IMMA për t'u lidhur me audiencën dhe për të ofruar një hapësirë ​​në Irlandë për bashkimin e jetës bashkëkohore dhe artit bashkëkohor. A mund të më thoni për këtë dhe si ushqehet në 30-vjetorin e IMMA?

Annie Fletcher: Për mua ka qenë jashtëzakonisht interesante të kthehesha në Irlandë dhe të merrja përsipër misionin e të qenit drejtoreshë e këtij muzeu, duke kuptuar që në fakt, IMMA e bënte gjithmonë këtë. Kishte diçka urgjente dhe tingëlluese për misionin radikal të IMMA që nga fillimi i saj në 1991, në lidhje me vendosjen e artistëve në qendër të muzeut. Që në fillimet e tij, IMMA e bëri këtë në lidhje me programin e punës së artistëve dhe se si e privilegjonte angazhimin dhe mësimin po aq të vlefshëm dhe të mirëbuxhetuar si çdo program ekspozitë. E gjithë kjo më bëri të ndjeja se IMMA ishte me të vërtetë një nga ato lloje muzeumesh shumë bashkëkohore, që kuptonte se nuk duhet të ishte vetëm qytetar, por edhe një katalizator për mendimin. Pati një përparim fantastik në vitet 1990 rreth artit që ishte kjo hapësirë ​​për të reflektuar, çfarë do të thotë dhe si të lidhesh si në nivel global ashtu edhe në atë lokal. IMMA ka qenë gjithmonë pionier i asaj ndjenje rezonance dhe prezence. Kjo është e pazakontë për një muze, sepse muzetë, natyrisht, mbledhin dhe privilegjojnë arkivin. Unë mendoj se tani po kuptojmë gjithnjë e më shumë, veçanërisht kur arkivat na janë prerë, se sa urgjent dhe thellësisht politik është ai nocion i shpalljes së historisë sonë. Mendoj se të gjitha këto gjëra më bëjnë të mendoj se muzetë janë plot potencial për t'u lidhur me jetën e përditshme.

KAP: Në këtë moment që po jetojmë, në mes të pandemisë, të qenit në gjendje të lidhemi, dhe ndonjëherë ndoshta të mos lidhemi, është kaq e pranishme tani në jetën tonë të përditshme. Kjo më duket e rëndësishme nga një këndvështrim institucional, për të qenë në gjendje të lidhem me audiencën. Si mund t'i riimagjinojmë ato lloj hapësirash ku njerëzit po bëjnë këto biseda rreth artit?

AF: Ne e kemi kuptuar rëndësinë e kulturës dhe intimitetit të kulturës, si një hapësirë ​​imagjinative, si një hapësirë ​​komunikimi dhe si një forcë e imagjinuar e shoqërisë për të menduar ndryshe, ose thjesht për t'u bashkuar ose për t'i dhënë vetes njëfarë kohe. Ka qenë një mësim i vërtetë se çfarë është dhe çfarë bën kultura për ne në këto hapësira. Nuk kam qenë kurrë në dyshim për atë potencial, por ishte vërtet e thellë të kuptoja atë strumbullar masiv që po bënim të gjithë me pandeminë. Në IMMA, ajo u përkeqësua edhe më shumë, sepse ne u ripërcaktuam papritur për të qenë ky morg i përkohshëm. Në shumë nivele si komb ishte një moment thellësisht tronditës, shumë serioz dhe shumë qytetar. Papritur ne po nxiteshim të mendonim se si të drejtonim më mirë, kulturalisht. Çfarë do të thotë në këtë moment të zbatosh thellësisht dhe në mënyrë strukturore politikën qytetare? Ne bëmë disa ndërrime reale, duke përfshirë ndarjen e arsyeve, për të bashkëpunuar me Abbey, Poetry Ireland dhe të tjerë, duke përfshirë Pavioni i Popullit (qershor-shtator 2020) dhe IMMA jashtë (Pranverë-Vjeshtë 2021). Kishte diçka të rëndësishme në idenë se terreni ishte për të gjithë dhe se njerëzit ndiheshin të sigurt jashtë. I rialokova buxhetet, duke vendosur rreth një të tretën e buxheteve tona të ekspozitës në programimin e jashtëm në çdo nivel dhe krijova ekipe të ndryshme ndërfunksionale në të gjitha departamentet. Na lejoi të bëjmë një zhytje të thellë në kuptimin e gjithë kësaj dhe se si mund t'i shërbejmë më mirë publikut.

KAP: Kur erdhi puna për planifikimin e programit të ekspozitës 30-vjeçare, si u shpalos kjo?

AF: Kur erdha në IMMA, kisha një ndjenjë të fortë se doja të rikalibroja rëndësinë e koleksionit. Kjo nuk do të thotë se nuk është trajtuar gjithmonë në mënyrë të mrekullueshme, por mendova se do të ishte interesante për 30-vjetorin të përdorja çdo pjesë të hapësirës së ekspozitës për koleksionin. Në IMMA, ne kemi departamente shumë precize dhe novatore si Ekspozitat e Përkohshme, Koleksioni, Angazhimi dhe Mësimi. Mendova t'i bashkoj për këtë sepse ka kaq shumë kolegë të mrekullueshëm brenda IMMA që kanë një njohuri kaq të thellë për koleksionin. Kishte një rëndësi atje, për sa i përket zbërthimit të kapanoneve rreth ekspertizës së caktuar që lejon të ndodhte një programim i veçantë. Mendova se do të ishte emocionuese të krijoheshin këto ekipe ndërfunksionale që mund ta konsideronin sërish koleksionin. 

KAP: Nga vjen titulli i ekspozitës së 30-vjetorit të IMMA, 'Porta e ngushtë e këtu dhe tani'?

AF: Isha unë duke u përballur me këtë ide të 30-vjetorit dhe çfarë do të thotë kjo. Po përpiqesha të mendoja për përdorimin e koleksionit për të folur gjatë atyre 30 viteve - veçanërisht këtë ide të rezonancës dhe monedhës me publikun. Ai prek këtë prezentizëm të pafund të kapitalizmit, neoliberalizmit dhe botëve të artit që mund të banojnë në këtë 'risi' të pafund, e cila është shumë ahistorike. Ka njëfarë fetishizim të asaj risie që më duket mjaft problematike. Një nga problemet themelore, natyrisht, është fakti që këtë gjë e kemi quajtur art bashkëkohor. Ka një lloj çmendurie ideja se ky art pritet të jetë gjithmonë tingëllues, por ekziston edhe frika se mund të bëhet i vjetëruar ose më pak i rëndësishëm. Në esenë e tij të arritshme të vitit 2009, 'Shokët e kohës', Boris Groys po mendonte se çfarë do të thotë që ne kemi quajtur gjithçka në 30 vitet e fundit 'bashkëkohore' (e-flux.com). Si mund të jenë 30 vjet pafundësisht bashkëkohorë dhe cilat janë mangësitë e gjuhës sonë për të menduar për këtë? Po lexoja atë ese dhe po flisja me kuratoret për këto ide. I pyeta nëse mund të bënin një ekspozitë nëpër departamentet e tyre që do të shikonte 30 vitet e fundit për të treguar një histori të Irlandës në atë bashkëkohore globale, cilado qoftë ajo vorbull e 'bashkëkohores'. Qëllimi ishte të hidhej pak në erë ideja e pafundme e të jetuarit në të tashmen dhe të thuhej se 'këtu-dhe-tani' është në fakt një portë shumë e ngushtë, e mbështjellë nga të kaluara dhe të ardhme të shtrira.

KAP: 'Porta e ngushtë e Këtu-dhe-Tani' është e ndarë në katër kapituj: Mishërimi Queer; Antropoceni; Pëlhurë Sociale; dhe Protesta dhe Konflikti. Si lindi ky format episodik? 

AF: Si me shumicën e punës sime, bëj pyetje dhe përpiqem të filloj një diskutim. E dija se doja të punoja me koleksionin për 30-vjetorin dhe pyesja veten nëse njerëzit kishin sugjerime tematike se si ta bënin këtë. U kisha dhënë titullin "Porta e ngushtë e këtu-dhe-tanit" dhe doja që ata të mendonin për këtë ide. Kolegu ynë, Karen Sweeney, doli me një analizë të bukur të çështjeve. Ajo krijoi një rrëfim interesant që krijoi një lloj elasticiteti mendimi apo kuadri që ne të mendojmë rrugën tonë përgjatë 30 viteve të fundit; kjo ishte pikënisja jonë. Pastaj këto ekipe ndërfunksionale u përpoqën të shikonin koleksionin dhe të mendonin se si të bënin ekrane të ndryshme. Bëhej fjalë për përpjekjen për t'i bërë kuratoret – Johanne Mullan, Seán Kissane, Claire Walsh dhe Georgie Thompson, të cilët mendoj se bënë një punë të shkëlqyer – të guxonin të rrëfenin dhe të bënin histori. Kjo nuk do të thotë se këto janë 'historitë zyrtare' dhe shpresoj se kjo është e qartë, se ne mund të angazhohemi, mund të sugjerojmë, mund të krijojmë skenarë 'çka-nëse', gjë që bëjnë edhe artistët. Po përpiqet të imagjinojë një mundësi tjetër, dhe këto janë 'kapituj' ose tregime të 30 viteve të fundit që përpiqen të reflektojnë mbi atë që kemi kaluar të gjithë ne. Shpresoj që kjo t'i japë publikut një ndjenjë të potencialit të koleksionit.

KAP: Vitin e kaluar IMMA mori 600,000 € për të blerë vepra të artistëve që jetojnë në Irlandë. Kjo përfshinte vepra të performancës si ato të Alastair MacLennan Bled Edge (1988) dhe Amanda Coogan's E verdhe (2008). Isha shumë i intriguar nga kjo ide e mbledhjes së artit të performancës – çfarë mund të më thoni për këtë?

AF: Mendoj se ndonjëherë është më mirë të bësh pyetjet më të thjeshta, si për shembull çfarë është e rëndësishme për koleksionin kombëtar? Dhe cili është thelbi i veprës artistike? Ndonjëherë brenda performancës, një shkatërrim i vetë veprës është i nënkuptuar në metodën e saj të krijimit, por a do të thotë fshirja e saj se ajo nuk është një pjesë e rëndësishme e arkivit kombëtar? Ne e kemi parë këtë të ndodhë me punën feministe të viteve 1980 dhe 1990, dhe në të vërtetë brenda shumë komuniteteve të margjinalizuara, ka një luftë për të bashkuar arkivat e veprave të neglizhuara. Sigurisht, kjo është puna e muzeut kombëtar. Ne mund të hyjmë në dialog me shpërthimin e tregut dhe idenë se objektet janë jashtëzakonisht të shtrenjta ose të fetishizuara në një farë mënyre – të gjitha këto janë në rregull. Por materialiteti nuk është kriteri i vetëm, me siguri, nëse po e kuptojmë vërtet sesi kanë punuar artistët. Është pjesë e dialogut më të madh me të cilin janë angazhuar edhe institucione dhe rrjete të tjera si Van Abbemuseum, L'Internationale, Tate dhe të tjerë. Për mua, ato janë biseda shumë emocionuese, si mendojmë për pronësinë intelektuale? Si e kuptojmë mbledhjen e Jesse Jones dhe Sarah Browne Kontrata prekëse (2016), një performancë bashkëpunuese që vetë artistët nuk e kanë parë kurrë? Do të thotë të mendosh me shumë kujdes se si është mbledhur. Ndërsa ka shumë gjëra që shumë njerëz mund të mbledhin, ndoshta i takon një institucioni kombëtar si IMMA të investojë thellësisht në këto vepra shumë të rëndësishme dhe komplekse. Duket si një përdorim i mirë i kohës dhe burimeve tona.

Annie Fletcher është drejtore e Muzeut Irlandez të Artit Modern.

imma.dmth

Dr Kate Antosik-Parsons është një art bashkëkohor historian dhe një studiues në Studimet Sociale në Trinity College Dublin, i cili shkruan për mishërimin, gjininë dhe seksualitetin. 

kateap.com