Jashtë tani! – Numri maj-qershor i Fletës së Lajmeve të Artistëve Pamor

Francesca Woodman, Autoportret duke folur me Vince, Providence, Rhode Island, 1977, printim i pasurisë së argjendit të xhelatinës; Fotografi me mirësjellje The Woodman Family Foundation dhe Marian Goodman Gallery, © Woodman Family Foundation / DACS, Londër. Francesca Woodman, Autoportret duke folur me Vince, Providence, Rhode Island, 1977, printim i pasurisë së argjendit të xhelatinës; Fotografi me mirësjellje The Woodman Family Foundation dhe Marian Goodman Gallery, © Woodman Family Foundation / DACS, Londër.

Numri maj/qershor i VAN përmban mbulimin e disa ekspozitave të mëdha, duke përfshirë 'i See Earth' në VISUAL, Carlow dhe 'vajza vajzash vajza' në Lismore Castle Arts. Gjithashtu në këtë numër është paraqitur një intervistë me Rónán Ó Raghallaigh, një profil në 40-vjetorin e Black Church Print Studio, një Fokus Rajonal në County Longford dhe shumë më tepër.

Ky numër prezanton një seri të re kolonash që fokusohet në 'mbaresat' nga Departamenti i Ultimologjisë, si dhe disa kolona Arte & Aftësi të Kufizuara, duke përshkruar në mënyra të ndryshme: Programi i Kuruar i Hapësirës së Irlandës Arts & Disability; Strategjitë e të menduarit vizual për njerëzit me dëmtime në shikim; dhe realitetet e mbajtjes së një praktike arti ndërsa jetoni me dhimbje kronike ose sëmundje afatgjatë.

Në Profilet e Anëtarëve për këtë numër, Orla O'Byrne raporton nga një rezidencë e gdhendjes në gurë në Italinë Veriore, ndërsa Gillian Fitzpatrick dhe Justin Donnelly diskutojnë pjesëmarrjen e tyre në 'Galerinë e Hënës: Fluturimi Test', i cili së fundi dërgoi vepra arti në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës.

Në kopertinë:

Francesca Woodman, Autoportret duke folur me Vince, Providence, Rhode Island, 1977, printim i pasurisë së argjendit të xhelatinës; Fotografi me mirësjellje The Woodman Family Foundation dhe Marian Goodman Gallery, © Woodman Family Foundation / DACS, Londër.

Columns

8. Agimi i një piktori. Cornelius Browne konsideron përfitimet e pikturës herët në mëngjes për një artist autodidakt.

Nje gje te fundit. Prezantimi i një serie kolonash nga Departamenti i Ultimologjisë.

9. Rreziqet e bindjes. Evan Garza reflekton mbi artin dhe aktivizmin bashkëkohor në Irlandë.

Kthesa Sociale. Miguel Amado merr në konsideratë axhendën qytetare të artit dhe kontributin e tij në aktivizëm.

10. Praktika e shikimit. Róisín Power-Hackett konsideron se si VTS mund të bëhet më e aksesueshme për njerëzit me dëmtime shikimi.

Koha parashikuese. Paul Roy merr parasysh përkohshmëritë e mbajtjes së një praktike arti ndërsa jeton me një sëmundje afatgjatë. 

11. Patologjia e Energjisë. Iarlaith Ni Fheorais reflekton mbi programin Arts & Disability Ireland's Curated Space 2021.

Trupi pa Botë. Dita Magee reflekton mbi dhimbjen kronike. 

Fokusi rajonal: Longford

12. Angazhoni Longford. Rosie O'Hara, Drejtore e Engage.

Rrugët dhe Rrethrrotullimet. Marian Balfe, Artiste Pamore.

13. Gjeniu Loci. Ciara Tuite, Artiste Pamore.

Një vështrim sociologjik. Amanda Jane Graham, Artiste Pamore.

14. Zemrat e fshehura. Emily Brennan, Artiste Pamore.

Jam Brenda apo Jashtë? Gary Robinson, Artist Vizual.

15. Procesi Immersive. Siobhan Cox-Carlos, Artist Vizual.

Kujtesa e mitit. Gordon Farrell, Artist Vizual.

Zhvillimi i karrierës

16. Ritualet Performative. Barry McHugh interviston Rónán Ó Raghallaigh për ndikimet e tij kelte dhe pagane. 

kritikë

19. Mbulojeni figurën: Angela Gilmour, Cladoxylopsida Wattieza (pyjet e para, 383 Ma, Gilboa, SHBA), 2022, akrilik në panelin e thuprës FSC.

20. 'Pyjet e hijeve' në pavijonin e Lord Mayor's, Cork 

21. Gerry Blake në Municipal Gallery, dlr Lexicon

22. Aoife Shanahan në Galerinë Golden Thread

23. Conor McFeely në Varrezat e Vjetër të Shën Agustinit, Derry

24. "Me çështje të tjera, pjesa e parë" në Roscommon Arts Center

Profili i Ekspozimit

26. Zemër e zezë në fluturim. Clare Scott reflekton mbi 'vajzat e vajzave vajza' në Lismore Castle Arts.

28. Pasojat e gjuhës. Rod Stoneman reflekton mbi 'Gjuhën malore' në Qendrën e Arteve Galway.

30. Tregimet që marrin formë. Darren Caffrey konsideron ekspozitat aktuale në VISUAL.

32. Në terren të qëndrueshëm / tokë të paqëndrueshme. Jonathan Carroll interviston Cora Cummins dhe Saoirse Higgins rreth shfaqjes së tyre në dlr Lexicon.

Profili i organizatës

33. Kisha e Zezë mbush dyzet. Alan Crowley diskuton evolucionin e Black Church Print Studio.

seli

34. Bekimi, mallkimi ose vaksinimi. Maria McKinney reflekton mbi Rezidencën e saj Bolay në Qendrën e Arteve Linenhall. 

Profili i anëtarit

36. Si ari në ajrosje rrahin hollë. Gillian Fitzpatrick dhe Justin Donnelly.

Qërimi i gurit. Orla O'Byrne.

37. Le Segrete Vite. John Keating. 

Nje pershtypje e mire. Maria Noonan-McDermott.