Profili i projektit | Në një vend të kundërt

Ruth Clinton dhe Niamh Moriarty diskutojnë filmin e tyre të ri dhe performancën shoqëruese të tregimit.

Ruth Clinton dhe Niamh Moriarty, In a Contrary Place, 2022, film ende; imazhi me mirësjellje të artistëve. Ruth Clinton dhe Niamh Moriarty, In a Contrary Place, 2022, film ende; imazhi me mirësjellje të artistëve.

“Ndërsa perëndimi i diellit digjet mbi kodra me një bukuri pothuajse të padurueshme, ndërsa deti bëhet i argjendtë, dhe yjet e parë varen mbi shpatet e errëta të Croaghaun, ti psherëtin… pastaj psherëtin përsëri.” - HV Morton, Në kërkim të Irlandës (Methuen, 1931)

Në të kundërtën Vend (2022) është filmi ynë i ri i shkurtër dhe performanca shoqëruese e tregimit që eksploron ndikimin e kolonizimit dhe kulturës amerikane në identitetin kombëtar irlandez. Nëpërmjet kësaj pune, ne po ndjekim një interes të vazhdueshëm për ndërtimin e të dhënave zyrtare dhe popullore, dhe se si këto mund të kontribuojnë në një ndjenjë kolektive të mundësisë ose paralizës. Duke ndjekur tregimet e vjetra popullore që paralajmërojnë kundër shkeljes së shtigjeve të zanave, që ndodhin shpesh në vende 'të kundërta' në peizazhin irlandez, kjo vepër përfshin një seri tregimesh paralajmëruese të vendosura kundër miteve dominuese që ne jemi shtyrë të besojmë për veten dhe atdheun tonë. 

Tregimi - me gojë, me shkrim dhe vizual - ka ofruar gjatë historisë një mjet për të krijuar një identitet të përbashkët dhe është në këtë kontekst që ne po testojmë mundësinë e krijimit të një identiteti të ri narrativ për Irlandën. Kjo vepër u prezantua si pjesë e Askeaton Contemporary Arts Mirësevini në programin e rezidencës së fqinjësisë në qershor dhe në Festivalin e Arteve Cairde Sligo në korrik.

Një fokus specifik i kërkimit tonë janë mënyrat në të cilat idetë e perëndimit rural pushtojnë imagjinatën popullore dhe se si ky ndërtim mund të përdoret për të marrë në pyetje subjektet e kryqëzuara të kolonializmit, turizmit, historisë së artit, zgjerimit kapitalist, shkatërrimit të mjedisit dhe protestës. Duke ndjekur këto linja hetimi, si dhe pohimin e Svetlana Boym se “progresi nuk është vetëm kohor, por edhe hapësinor”,1 ne kalojmë nëpër shekuj të historisë irlandeze dhe përtej Atlantikut në Shtetet e Bashkuara dhe përsëri. Ne shpresojmë të tregojmë dhe ritregojmë një histori të Irlandës që do të pranojë betejat tona, do të pranojë bashkëfajësitë tona dhe do të ndërtojë kapacitetin tonë për solidaritet.

“Njerëzit ngjiten me heroizëm patetik pas zotërimeve të tyre me një egërsi memece dashurie. Ekzistenca [për shumë prej tyre] do të ishte thjesht e pamundur po të mos ishin paratë që vinin nga [të afërmit në] Amerikë. - Paul Henry

Duke treguar histori të fuqishme në mënyrë joverbale, imazhet janë përdorur prej kohësh si propagandë për ndërtimin dhe zgjerimin e shteteve kombëtare. Piktura e peizazhit ishte një komponent kyç në ideologjinë perandorake britanike të shekullit të tetëmbëdhjetë dhe nëntëmbëdhjetë. Gjatë kësaj kohe, natyra (dhe kombet) e paqëndrueshme do të mbylleshin, jo vetëm nga administrata e Perandorisë, por edhe brenda kufijve të një tabloje. Këto imazhe shpesh të padëmshme u përdorën për të zbardhur projektet koloniale dhe për të reklamuar vendbanimet e huaja për emigrantët e mundshëm, si dhe për të promovuar fushata turistike. Në SHBA, këto estetikë (siç janë adoptuar nga zhanri perëndimor) pranojnë gjerësisht luftën për liritë e fituara me vështirësi të 'botës së re', por shpesh nuk paraqesin asnjë nga terroret shoqëruese të shkaktuara mbi komunitetet indigjene. 

Më afër shtëpisë, piktura romantike e Paul Henry-t, Në Connemara (1925) u përdor nga kompania hekurudhore e Londrës, Midland dhe Skocez për të promovuar pushimet hekurudhore në Irlandë, dhe deri në ditët e sotme, mbetet e fiksuar në ndërgjegjen kolektive si një vizion ikonik dhe autentik i perëndimit të Irlandës. Henri i ndërtoi qëllimisht këto idile paramoderne, duke i ndëshkuar gratë e Akilit që mbërritën për të modeluar për të duke veshur çorape moderne dhe taka të larta në vend të këmbëzbathur dhe të veshur me shallet e gjysheve të tyre.2 Ky lloj përfaqësimi i romantizuar, i shpopulluar dhe primitiv i Irlandës u adoptua më pas nga industria turistike e vetë shtetit modern, e ulur e shqetësuar përkrah të kaluarës sonë koloniale. Siç shkruan Stephanie Rains: 

“Përshkrimi i Irlandës si një idil para-modern për vizitorët (dhe, nënkuptuar, edhe për irlandezët) është një nga temat më të përsëritura të imazheve turistike të vendit. Ky proces i ka rrënjët brenda përfytyrimeve koloniale të Irlandës, në të cilat toka dhe njerëzit e saj ishin të bashkuar me vizionin romantik të peizazheve të paprishura dhe banorëve po aq të paprishur…”3

“Tani sharlatanët veshin këpucë të të vdekurve, po dhe tundin kockat e të vdekurve / “Sapo u ka rënë pluhuri mbi varret e tyre, ata kanë shitur gurët” – Liam Weldon, Kali i errët në erë, 1976

Ekziston një mospërputhje shqetësuese midis promovimit të peizazhit, kulturës dhe trashëgimisë sonë nga fushatat zyrtare turistike, ndërkohë që qeveria vepron në të njëjtën kohë kundër këtyre interesave. Shembuj të kësaj përfshijnë dhënien e licencave kërkimore në zona të ndjeshme ndaj mjedisit, ndërtimin e rrugëve përmes vendeve të monumenteve kombëtare ose dhënien e korporatës Disney akses të papenguar në ishujt tepër delikatë Skellig, për të përmendur disa raste. Kontradiktat në shtetin tonë janë të shumta: ne ruajmë neutralitetin tonë, por lejojmë avionët luftarakë amerikanë të furnizohen me karburant në aeroportin Shannon; ne e shpallim veten 'Irlanda e Mirëpriturve', megjithatë i mbajmë azilkërkuesit në qendra drakoniane dhe fitimprurëse të Ofrimit të Drejtpërdrejtë; të gjitha ndërkohë që korporata jonë shtetërore e pyjeve, Coillte, shet sipërfaqe të mëdha pyjore publike në një kohë kur shteti është zotuar të rrisë mbulimin e pyjeve për të përmbushur objektivat e tij klimatike.

Pse kjo hipokrizi është ngulitur kaq thellë në ndërgjegjen tonë kombëtare, duke imagjinuar nga njëra anë toka magjike, të paprishura me bukuri të egra dhe duke krijuar, nga ana tjetër, një parajsë fiskale korporative, ekosistemet e së cilës kanë pësuar një "transformim të thellë të identitetit [dhe] një humbje të veçorive përcaktuese”?4

Ka prej kohësh një disonancë konjitive në mënyrën se si Irlanda e koncepton identitetin e saj, e cila, sugjeron Joep Leerssen, mund të shihet si “një masë e ndërprerjes dhe fragmentimit të zhvillimit historik irlandez (vetë e shkaktuar nga shtypja e saj nga duart e ishulli fqinj)'.5 Një shembull interesant i kësaj disonance ishte debati i Kullave të Rrumbullakëta i shekullit të nëntëmbëdhjetë, në të cilin versionet e gabuara të historisë së Kullës së Rrumbullakët u përdorën për të forcuar mitet e një 'Gaeldomi primordial', ku kullat u bënë pjesë e ikonografisë nacionaliste. krahas shamrocks, ujqërve, grave flokëkuqe dhe harpave. Ky lloj nacionalizmi kulturor u “ushqye në mënyrë specifike në tregun amerikan irlandez” të asaj kohe, me kulla të rrumbullakëta faksimile që përdoreshin madje edhe në ceremonitë e inicimit të Urdhrit të Lashtë të Hibernianëve.6 

“Hej, a është e vërtetë? Ajo nuk mund të ishte.” - Sean Thornton, Qetë Man, 1952

Është e pamundur të ndash identitetin aktual narrativ të Irlandës nga ai i Shteteve të Bashkuara, duke pasur parasysh zhytjen tonë të plotë në mediat masive perëndimore. Në të vërtetë, ndërtimi i 'irlandezisë globale' nga Irlanda – domethënë figura e të pandehurit mashtrues dhe mashtrues – është përvetësuar nga kultura irlandeze-amerikane, në vend që të jetë e kundërta. Rrëfime të rrezikshme etnonacionaliste dhe përjashtuese që me nostalgji dëshirojnë 'kohë më të thjeshta', me gjithë familjaritetin e tyre patriarkal. 

Ndërkohë, narrativat kulturore pop amerikane shpesh thjeshtojnë betejat me të cilat u përballën irlandezët në fund të shekullit, në mënyrë që të krijojnë mitin e tyre themelor. Kaperi epike të nxitimit të tokës, si p.sh. rrëzimi i vitit 1992, Larg e me larg, tregojnë emigrantë të zhvendosur, por me shpirt, që trimojnë në Atlantik për të fituar prosperitet me asgjë tjetër veç punës dhe këmbënguljes. Kjo fantazi e ëndrrës amerikane ka qëndruar si historia e origjinës së vendit, duke u mbështetur në një perspektivë emigrantësh evropianë që do të bëhej baza për nacionalizmin e bardhë në Amerikë, një ideologji e përqafuar me entuziazëm nga shumë emigrantë irlandezë.8 Në fund të viteve 1800, punëtorët irlandezë amerikanë u shpërngulën. drejt perëndimit në të gjithë Shtetet e Bashkuara, duke vendosur linjën hekurudhore Transkontinentale. Ata u organizuan në bandat rajonale, duke ndjekur një histori të përbashkët të luftës agrare në shtëpi, dhe luftuan njëri-tjetrin për punë, duke zhvendosur qëllimisht shumë afrikano-amerikanë dhe punëtorë të pakicave. Noel Ignatiev shkruan se “ka pasur (dhe vazhdon të ketë) momente kur një kurs antikapitalist është një mundësi reale dhe se aderimi i disa punëtorëve në një aleancë me kapitalin mbi bazën e 'bardhësisë' së përbashkët ka qenë dhe është pengesa më e madhe. drejt realizimit të këtyre mundësive.”9 

“Nuk kemi nevojë për shpresë; ajo që na duhet është besimi dhe aftësia për të vepruar.” – Mark Fisher

Gjatë gjithë këtij procesi kërkimor, ne kemi parë prapa – në kundërshtim me shigjetën e progresit – në kërkim të momenteve të potencialit të humbur në historinë tonë që mund të evoluojnë identitetin narrativ të Irlandës sot. Një moment i tillë erdhi gjatë Luftës së Tokës në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe fillimit të shekullit të njëzetë, kur shkaku i fermerëve qiramarrës u identifikua si qendror për interesin kombëtar irlandez. Nëpërmjet fjalimeve publike, këngëve dhe aktivizmit në bazë, një identitet kombëtar irlandez u ndërtua në kundërshtim me pronarët e tokës dhe imperialistët britanikë.10 Kjo është në kontrast të plotë me "Irlandën e markës" së sotme - një tokë prej një mijë mirëseardhjesh për gjigantët e teknologjisë që shmangin taksat dhe qendrat e tyre të të dhënave të etur për energji. Mark Fisher argumentoi se vetëm veprimi i drejtpërdrejtë nuk do të mjaftonte për të ndalur zgjerimin kapitalist; ne “duhet të veprojmë në mënyrë indirekte, duke gjeneruar narrativa, figura dhe korniza të reja konceptuale”.11 Ndoshta është koha për një mitologji të re.

Ruth Clinton dhe Niamh Moriarty janë 

artistë bashkëpunues me bazë në veriperëndim të Irlandës që përdorin performancën, videon, instalimin e zërit dhe tregimin, të informuar nga 

kërkime të përgjegjshme për sitin, në mënyrë që të hapen hapësira të reflektimit të rinovuar.

ruthandniamh.info

Shënime:

1 Svetlana Boym, "E ardhmja e nostalgjisë", 2001, në Lexuesi i Boym Svetlana (Bloomsbury Academic, 2018) f.225

2 Mary Cosgrove, 'Paul Henry and Achill Island', 1995 [achill247.com]

3 Stephanie Rains, Amerikani irlandez në kulturën popullore 1945-2000, (Irish Academic Press, 2007) f.111

4 Padraic Fogarty, "Vdekja e ngadaltë e natyrës irlandeze", 2018 [cassandravoices.com]

5 Joep Leerssen, Kujtimi dhe imagjinata: Modele në përfaqësimin historik dhe letrar të Irlandës në shekullin e nëntëmbëdhjetë, (Cork University Press 1996) fq140

6 po aty, f.143

7 Stephanie Rains, po aty, f.140

8 Noel Ignatiev, 'Si irlandezët u bënë të bardhë', 1995, f.3

9 po aty, f.212

10 Tomás Mac Sheoin, 'Çfarë ndodhi me fshatarët? Material për një histori të një tradite alternative të rezistencës në Irlandë', 2017 [interfacejournal.net]

11 Mark Fisher, 'Abandon Hope, vera po vjen', 2015 [k-punk.org]