1:1 Skala

WAWANCARA HUKUM JOANNE ALISTAIR HUSDON, Sutradara MIMA JEUNG KOPERTOR ARTE ÚTIL.

Di 2014, Alistair Hudson diangkat janten diréktur Middlesbrough Institute of Modern Art (mima), bagian ti Teesside University. Ti 2004 dugi ka 2014, Alistair janten timbalan diréktur Grizedale Arts - karésidénan kontémporér sareng agénsi komisaris di Distrik Lake pusat di padesaan Inggris Kalér. Luyu sareng prinsip Arte Útil, mima ngajelaskeun dirina salaku musium 'manpaat', didirikeun ngalangkungan 'panggunaan' tibatan penonton.

Joanne Laws: Dupi anjeun masihan sababaraha rinci ngeunaan latar anjeun di Grizedale Arts?

Alistair Hudson: dorongan di tukangeun Grizedale Arts nya éta pikeun mekar versi anti-romantis seni di luar puseur metropolitan. 'Carita panjang seni' mangrupikeun kasenian anu manpaat sareng dioperasikeun salaku bagian tina kahirupan biasa. Tina gerakan Kesenian sareng Karajinan dugi ka Bauhaus, sajarah modérenisme dipasangkeun sareng ambisi masarakat pikeun kabur otonomi, sareng seni gaduh agénsi sosial atanapi politik di dunya. Pasar seni mecenghul sareng barengan naékna borjuis anu makmur nalika Revolusi Industri sareng tiasa dibahas dina kacindekan logisna ku kacilakaan ékonomi taun 2007. Di Grizedale Arts kami hoyong sambung deui sareng sejarah seni anu langkung lami salaku alat sosial, dina cara anu sami naon anu diusahakeun ku pembaharu sosial John Ruskin (ogé asli ti kampung Coniston) dina abad salapan belas.

JL: Sugan anjeun tiasa nyayogikeun définisi kerja istilah 'Arte Útil'. Naon hartosna na timana asalna?

AH: Arte Útil kira-kira ditarjamahkeun tina basa Spanyol salaku 'Seni Mangpaat'. Artis sareng aktivis Kuba Tania Bruguera nyiptakeun Asosiasi Arte Útil dina Januari 2011 salaku platform ngabagi-bagi ilmu anu fokus kana seni salaku alat pikeun parobihan sosial di panjuru dunya. Van Abbemuseum di Eindhoven mimiti damel sareng Bruguera dina untaian panilitian, bari kolaborasi sareng seniman sareng lembaga anu dipikiran sanés, kalebet Grizedale Arts, anu resep kana ideu anu sami. Sakabéh sora ieu mimiti ngiringan ideu seni anu manpaat sareng di 2012 Tania sumping ka Grizedale dimana urang nyerat 'kriteria' pikeun Arte Útil. Dina 2013 urang damel babarengan dina paméran Museum Arte Útil di Van Abbemuseum. Ti dinya urang mimiti ngawangun kemitraan sareng lembaga sareng seniman sanés pikeun ngembangkeun Asosiasi, halaman wéb sareng Arte Útil Archive anu nunjukkeun conto praktis ti sakumna dunya anu dianggo ku cara ieu, di luar pigura seni performatif. Arsip dimaksudkeun salaku kotak alat pikeun ngabantosan seniman sareng komunitas sanésna ngagagas proyék-proyék sanés.

JL: Naha anjeun tiasa masihan conto proyék anu anjeun parantos kalibet (dina mima atanapi di tempat sanés) anu, pikeun anjeun, ngempelkeun paling hadé atanapi ngagungkeun prinsip-prinsip seni anu aya gunana?

AH: Conto anu saé anu urang dilakukeun di Grizedale, di kampung Coniston, disebat 'Toko Jujur'. Mangrupikeun toko komunitas anu ngagaduhan méja kontan tapi teu aya padagang anu ngajual rupa-rupa produk anu didamel ku warga satempat, sapertos tuangeun, muih, sayuran sareng karajinan. Proyék ieu ngajanggélék janten toko sustainable pikeun komunitas anu masih dijalankeun, tapi ogé ngagaduhan jenis agénsi politik. Éta ngasilkeun artos pikeun balé komunitas (the Coniston Institute) sareng nawiskeun jalma-jalma hubungan manusa di tempat anu hubunganana sering disaring ku prakték pariwisata sadidinten. Ku cara kitu, warung éta mangrupikeun rupa leres désa kusabab masarakat lokal ngariung ngerjakeun sareng nyumbangkeun hal-hal anu ngawakilan aranjeunna. Pikeun kuring, toko éta nyorot ideu panggih pikeun panggunaan. Daripada karya seni dikarang ku hiji jalma, éta ngagaduhan naon anu kuring sebut 'panulis anu disebarkeun deui'. Warung manifests status ontologis dobel: éta duanana mangrupakeun karya seni sareng hal éta sorangan. Éta sanés gambar atanapi ngagambarkeun ideu toko - éta toko. Éta ngagaduhan mata uang artistik dina cara anu lega pisan sareng sambung, sareng nunjukkeun peran penting seni-pamikiran dina ékonomi sareng politik, bahkan di hiji désa alit.

JL: Dupi anjeun nyarios sababaraha rupa-rupa proyék anu kalebet dina Arte Útil Archive?

AH: Arte Útil Archive ngandung rupa-rupa langkung ti 500 proyék, boh sajarah boh kontémporér, anu parantos kajantenan di panjuru dunya. Proyék politik léptop kaasup Judi Werthein Anting-anting (2005): palatih anu dirancang khusus pikeun imigran anu ngalangkungan wates Amérika Serikat / Méksiko, kalayan alat salamet anu dipasang dina keuneung. Ogé nampilkeun dina arsip nyaéta proyék Ahmet Ögüt anu lumangsung nu Universitas Jempé, anu nawiskeun platform pikeun imigran pikeun ngabagi kaparigelan sareng pangetahuanna, kusabab statusna 'haram' nyegah aranjeunna ilubiung dina pendidikan formal. Tania Bruguera nembé ngiringan langkung ti $ 100,000 kanggo ngadegkeun Instituto de Artivismo Hannah Arendt di Kuba, anu parantos ngamungkinkeun anjeunna ngembangkeun kurikulum pendidikan dumasar kana prinsip-prinsip aktivisme seni. Proyék jangka panjang Bruguera Gerakan Imigran Internasional (2011) nalungtik parobihan anu langkung seueur ngeunaan perwakilan politik, status sareng kaayaan anu disanghareupan imigran.

JL: Naha anjeun pikir yén konsép 'seni gunana' mimiti nyaring kana alam seni kontémporér, nunjukkeun yén Assemble meunang Hadiah Turner 2015?

AH: Ieu kaputusan anu cukup kontroversial dina kecap seni. Seueur jalma dina konvensi seni kontemporer anu nganggap éta mangrupikeun serangan dina kanon seniman masing-masing sareng pasar seni ogé. Éta manjang kasabaran tina ide-ide warisan tina naon kasenian. Sababaraha nyatakeun yén proyék sapertos Granby Four Streets ngaktipkeun agenda neoliberal ku cara ngeusian liang-liang anu ditingalkeun ku jasa nagara anu teu nyukupan, anu mangrupikeun salah baca ngeunaan proyék Granby. Tanggapan konservatif ieu dumasar kana kapercayaan yén seni leres henteu kedah politik - henteu kunanaon janten politik, tapi dina kurungan dunya seni. Sakali seni mimiti leres-leres politik, atanapi janten politik, parobihan sosial, ékonomi atanapi hal éta sorangan, kumaha waé éta henteu katingali deui salaku seni. Éta parantos luput tina pangendali anu mutuskeun naon kasenian atanapi henteu. Sakali aya masalah anu ngungkulan hiji masalah, éta henteu kénging disebat seni deui, sareng kuring mendakan hal ieu ngabatesan poténsial naon anu tiasa dilakukeun seni nalika damel dina sababaraha kagiatan. Ieu mangrupikeun salah sahiji alesan dasar anu urang cobian.

JL: Anjeun mangrupikeun Arte Útil Summit 2016 di mima Juli kamari. Naha anjeun tiasa masihan kami wawasan kana pamikiran anu diénggalan di lapangan?

mima - The Arte Util Summit 2016. Gambar artis Kathrin Bohm EU: UK. 24/7/2016 Gambar ku Michelle Maddison Photography 07798 724746 michellemaddison@btopenworld.com Michelle Maddison Photography 07798 724746 michellemaddison@btopenworld.com

AH: Nalika gempungan angkat ka tempat sanés teu kedah ngagaduhan meta-wacana. Dina sumanget Arte Útil, anu nalungtik kadesekasan khusus tempat, gempungan di mima dikandung salaku platform diskursif anu milari alamat dampak réferéndum EU sareng masalah migrasi anu khusus pikeun kontéks Middlesbrough. Mawa énergi ieu ti tempat sanés - ti musium, lembaga akademik, badan amal lokal sareng sajabina - kami ngayakeun serangkaian bengkel di sakitar kota kalayan tujuan ngembangkeun solusi anu ngagaduhan mata uang ka payun. Kami netepkeun hiji agenda sareng urang parantos ningali dampak dina taneuh, kalayan inisiasi proyek perumahan sareng salah sahiji seniman lokal kami Emily Hesse mutuskeun pikeun nyalonkeun bésar!

KTT Arte Útil 2017 bakal diayakeun di Yerba Buena Center for the Arts, San Fransisco, sareng bakal janten bentuk Arte Útil Summer School anu munggaran. Kami ayeuna nuju ngembangkeun kurikulum anu bakal nawiskeun modél anu tiasa ditransperkeun kumaha dianggo ku cara kieu. Saur pikahareupeun saéstuna dina ngamajukeun cara ieu damel sareng nawiskeun sumberdaya pikeun ngamimitian proyék-proyék salajengna di dunya.

JL: Salaku Diréktur mima, naha anjeun tiasa ngabagi detil ngeunaan program anu bakal datang atanapi aspirasi anu bakal anjeun pikahareupeun pikeun lembaga éta?

AH: Kami ngajelaskeun mima salaku musium 'manpaat' anu didirikeun ngalangkungan 'pangguna' tibatan penonton. Seueur padamelan urang dioperasikeun di luar lembaga. Kami ngémutan naon anu tiasa kajantenan upami urang leres-leres ngajantenkeun ieu pusat perhatian kami, sareng kami sacara efektif ngprogram mima numutkeun agenda ieu. Nyusupkeun musium ti 'luar di' nawiskeun kasadaran ngeunaan pentingna, komunitas sareng kontéksna. Sacara konvensional, intuisi seni sapertos ieu nunjukkeun paméran dina galeri murni sareng aranjeunna ngajalankeun program umum anu ngandung helai pendidikan sareng teureuh. Malahan toko buku sareng kafé ngurilingan agenda promosi sareng ngadukung 'seni hébat'. Tapi naon anu urang mimiti lakukeun di mima nyaéta tibalik polaritasna, sahingga kagiatan prinsip kami nyaéta program publik kami - pendidikan, teureuh komunitas, proyek anu didorong ku sosial sareng sajabana. Ieu dina gilirannana dirojong ku paméran sareng koleksi anu dianggap salaku alat pikeun ngadukung agenda parobahan sosial ieu anu langkung lega.

Salah sahiji proyek urang ayeuna nyaéta 'New Linthorpe' ku seniman Emily Hesse sareng kurator James Beighton. Duo ieu nalungtik cara ngagambarkeun karakter modéren Middlesbrough samentawis ogé néwak sumanget abad ka-XNUMX Linthorpe Art Pottery - hiji bentuk inovatif tina tembikar Victoria anu didamel tina lempung bata beureum anu aya di handapeun Middlesbrough. Emily ngambil alih Kantor Arte Útil di dieu di musium sababaraha bulan ka pengker, kanggo nyarioskeun politik sareng kaayaan pasca Brexit. Jaman éta anjeunna mutuskeun nyalonkeun walikota. Janten masalah utama nyaéta musium pikeun meta, sareng konstituénna, salaku lembaga sipil anu nerapkeun prosés seni sareng pamikiran kana kahirupan biasa di daérah éta.

JL: Abdi panasaran naha anjeun ngagaduhan pamikiran kana peran basa kritis dina nyukcruk sareng mediasi kamekaran ieu. Naha anjeun tiasa ningali aya bukti platform atanapi bentuk basa anu anyar anu mekar pikeun nyobat sareng prakték ieu?

img207828-kopi-imahAH: Urang parantos seueur diskusi ngeunaan pentingna basa sabab langsung mangaruhan cara jalma ngartos konsépna. Téoris sareng panaliti mandiri Stephen Wright ngembangkeun publikasi pikeun Arte Útil disebat Nuju Léksikon Pamakéan. Buku ngagambarkeun awal hiji terminologi, dikategorikeun kana tilu untaian nyaéta: Muncul Konsép (kalebet 'naratoritas' sareng 'skala 1: 1'); Modeu Pamakean (sapertos 'nganggo babarengan'); Konsép pikeun Pensiunan (istilah-istilah anu dianggap outmode atanapi superfluous sapertos 'tontonan' sareng 'panulis').

Luyu sareng konsép éta nyalira, léksikon, glosarium sareng pituduh-pangguna pisan fungsina. Bahasa ogé penting nalika nampilkeun hasil pikeun pamirsa. Nalika arsip janten paméran, éta parantos gagal, sabab anjeun nunjukkeun terminologi tibatan hal éta sorangan. Komunitas Land Trust (anu ngatur Granby Four Streets di Liverpool) nembé waé dibuka Kantor Artis Berguna na nyalira. Aranjeunna sadar yén jenis kagiatan ieu sanés mangrupikeun hal anu kedah dipamerkeun dina hartos tradisional, janten aranjeunna mendakan cara pikeun nawiskeun wawasan kana proyék anu sami ti komunitas di seluruh dunya anu tiasa dipelajari. Sadaya bahan ieu sareng jaringan konéktipitas anu muncul ieu nunjukkeun pamahaman naon anu tiasa dimiliki seni do, daripada naon éta is. Ngabentuk dunya di luar panto hareup anjeun ku cara kieu gaduh seueur artos.

Alistair Hudson diangkat janten diréktur mima di 2014 sareng janten wakil diréktur Grizedale Arts (2004 - 2014).

Gambar: Proyék imah kopi 'New Linthorpe'; Arte Útil Summit 2016, poto ku Michelle Madison; Proyék imah kopi 'New Linthorpe'.

Ninggalkeun comment hiji