Pulo Artis-Led

CHRIS HAYES, CO-DIREKTUR RUMAH ORMSTON, LIMERICK, NGABARAKAKEUN PERCOBAAN DAN PERCOBAAN PRAKTIS LED-ARTIS Salaku INSIDER.

Sample-Studios mangrupikeun ruang anu dijalankeun ku seniman di Cork. Pikeun ngarayakeun Diréktur Artistik ulang taun kalima na, Aideen Quirke, ngayakeun festival acara tilu dinten. Salaku bagian tina perayaan éta diskusi panel judulna 'Artis-Led Island' ngabahas topik rohangan anu dipimpin seniman di Irlandia. Panelna kalebet Moran Sudah-Siang ti Platform Arts Belfast, Lisa Crowne ti A4 Sounds di Dublin, David Dobz O'Brien ti Pabrik Patung Nasional di Cork, Gavin Murphy ti Proyék Pallas di Dublin, Shelly McDonnell, Asisten Komunikasi sareng Advokat di VAI , sareng kuring sorangan, ngawakilan Ormston House di Limerick.

Éta hususna pikasieuneun pikeun sawala panel diayakeun di Sample-Studios, sabab gedong éta badé dibongkar sareng hotél anu diwangun dina situs éta. Éndah sareng lega sapertos Sample-Studios nyaéta, tenancy aranjeunna sok ditawarkeun sakedap. Sejarah anu nyababkeun kaayaan aranjeunna cukup spésipik, tapi éta carita anu resonat sareng organisasi anu dipimpin ku seniman di saluruh nagara. Realitas sareng kompromi alamiah pikeun tenancy anu teu aman ngajantenkeun seueur urang ngan saukur ngantosan diganti ku operasi komérsial.

Sanaos penting pikeun paguneman ieu pikeun ngaku masalah - kurangna waragad, kabutuhanan rohangan sareng padamelan, sareng katingalina teu tiasa dihindari burnout - aspék ieu paguneman condong ngadominasi dina diskusi ngeunaan rohangan anu dipimpin ku seniman. Pikeun nyumponan réspon audién anu kuring kantos déngékeun mangtaun-taun, sering karaos upami urang pendakan ngan saukur ngingetan yén henteu aya anu robih ti paguneman anu terakhir. Paguneman anu dipimpin ku seniman parantos, ku sababaraha cara, parantos béak, ironisna nunjukkeun kabeurangan anu dialaman ku pasukan sukarelawan, padamel CE sareng JobBridge anu ngajaga sistem anu tetep aya.

Diskusi ngeunaan ékonomi di tukangeun rohangan anu dipimpin seniman lumangsung dina acara-acara éta sareng henteu heran. Dina taun-taun ayeuna rohangan anu dipimpin seniman parantos beurat kontekstualisasi dina gagalna resesi. Sakitu anu matak diskusi tiasa karaos dicegah ku klise. Tangtosna éta henteu merta akurat pikeun nempatkeun prakték anu dipimpin seniman dina lintasan ékonomi dalapan taun ka pengker. Siklus ékonomi - booming ka bust - eunteung gelombang énergi di tukangeun unggal rohangan anu dipimpin seniman, kalayan masing-masing kelompok jalma ngan ukur tiasa masihan sakedik kana hiji proyek, sabab aranjeunna sering janten sukarelawan ngaéksekusi ideu na dina anggaran ngodok.

Éta carita anu urang kantos nguping sateuacanna. Nanging, upami waktos anu pangsaéna pikeun para seniman kéngingkeun aksés ka gedong nyaéta nalika perusahaan komersial tunduh, patarosan penting anu kieu nyaéta naon anu tiasa dilakukeun prakték anu dipimpin ku seniman, milarian, sareng nungtut pas hotél, toko sareng cafe datang deui. Anu diperparahkeun sanés ngan saukur aksés ka gedong, tapi kahirupan sareng warisan inisiatif anu dipimpin seniman.

Nalika ngawawancara jalma ngeunaan motivasi sareng kahoyong anu ngadorong gerakan anu dipimpin seniman di Irlandia, salah sahiji tautan anu paling kuat nyaéta naon anu dipimpin ku organisasi anu dipimpin ku seniman. The kumaha - aliran pembiayaan, beban administrasi, masalah logistik - sigana teu tiasa dielakkan kunaon. Tangtosna, teu aya gunannana ngan saukur janten vérsi anu kirang dibiayaan pikeun lembaga anu langkung ageung, janten dina waktos-waktos éta nolak kakurangan harepan, nolak tekanan pikeun nuturkeun konvénsi sareng nyimpang tina lagu seni anu biasa sareng anu ditetepkeun. adegan yén organisasi anu dipimpin ku seniman biasana nempatkeun kasus na.

Paduduaan sareng leungitna gedong gedong dimana diskusi lumangsung, Aideen Quirke milih henteu fokus kana anu négatip, nekenkeun yén aya kabutuhan organisasi janten langkung tahan banting sareng nyiapkeun transisi. Kelestarian mangrupikeun konci, tangtosna, pikeun neraskeun dukungan anu Sampel nyayogikeun pikeun seniman. Nyarioskeun perkawis ieu, Quirke nyarios: "Artis tetep di Cork kusabab naon anu lumangsung di dieu, sareng kuring cicing di Cork kusabab Sample-Studios. Sampel-Studios hartosna jalma tiasa cicing dina ruang kerja anu meujeuhna; urang ngahaja hargaan rohangan supados aya anu kasejahteraan sosial mampu. ”

Organisasi anu dipimpin ku seniman sering dihartikeun ku peran anu aranjeunna maénkeun salaku 'sumberdaya' pikeun ekosistem budaya anu langkung lega. Sumberdaya anu ditawarkeun ku organisasi pimpinan seniman, henteu ngan ukur komunitas seni tapi masarakat anu langkung lega, kirang gampang diitung sahingga sering dipaliré, diremehkeun sareng dipandang salaku méwah tibatan hal anu diperyogikeun pikeun kualitas hirup anu bermakna.

Sakumaha organisasi anu dipimpin ku seniman mangrupikeun sumberdaya pikeun seniman sareng masarakat umum, aranjeunna ogé tiasa maénkeun peran anu sami pikeun pamilon sukarela organisasi ieu. Anu munggaran, langkung terbatas, pamahaman ieu mangrupikeun jinis pangalaman anu diperyogikeun pikeun karir naon waé sareng biasa pikeun unggal industri: diajar katerampilan anyar, ngagaduhan kasadaran anu langkung saé pikeun séktor sareng sareng jaringan. Anu kadua nyarioskeun tingkat katerlibatan, hubungan anu bermakna sareng nyandak kaputusan sareng visi anu langkung lega pikeun hiji organisasi. Seringna organisasi anu dipimpin ku seniman alit pisan anu anggota staf kedah nyandak kalungguhan anu langkung bermakna tibatan dina organisasi anu langkung ageung. Lucy Elvis, anu jabatan dina dewan direksi 126, Galway, ngajelaskeun yén démokrasi mangrupikeun inti tina struktur organisasina. Éta panginten conto anu paling konkrit ngeunaan kumaha realitas sadidinten anu praktis dina hiji organisasi kana visi anu kreatif sareng sabalikna. Anjeunna nyatakeun yén pikeun "nyandak kaputusan dumasar kana sora mayoritas atanapi konsensus nyegah visi kréatip hiji jalma anu aya ... [ku sabab éta] ngajaga organisasi tetep seger sareng nyandak resiko".

Sajauh ieu kuring utamina nyarioskeun ngeunaan sajarah rohangan anu dipimpin ku seniman panganyarna sareng pangaruh kanyataan dinten-dinten pikeun debat anu langkung lega. Sanaos gaduh karakter sareng kakhususan nyalira, kaayaan ku organisasi anu dipimpin ku seniman henteu unik. Aya sejarah panjang inisiatif ieu, boh di bumi boh di luar negeri.

Cocog sareng ulang taun ka dua puluhna, Pallas Project / Studios parantos ngajadwalkeun ngaluncurkeun buku anu judulna Artis-Ngajalankeun Éropa - Prakték / Proyék / Spasi. Buku ieu ngagaduhan daptar lengkep ngeunaan ruang anu dijalankeun ku seniman di Éropa, sareng pilihan téks kritis anu nunjukkeun prakték anu dipimpin ku seniman. Sedengkeun waktuna pas sareng ulang taunna, buku ngajantenkeun pandanganana saluareun ngan hiji organisasi, ngalangkungan Éropah pikeun ngatasi kurangna nyerat, boh kritis sareng sajarah, dina prakték anu dipimpin ku seniman. Cita-cita proyék nyaéta pikeun ngatasi kurangna tulisan dina rohangan anu dijalankeun ku seniman, sareng mikawanoh ajén prakték anu dipimpin ku seniman. Sakumaha ceuk Ko-Diréktur Gavin Murphy, "budaya henteu ngan ukur kabentuk lengkep dina musium. Éta naék ti akar rumput nepi. ”

Nalika kuring nyarios sareng sasama Ko-Diréktur Ormston House, Mary Conlon, ngeunaan kumaha kontéks ayeuna organisasi anu dipimpin seniman di Irlandia nyayogikeun program urang, diskusi urang gancang ngancik kumaha sajarah opat taun urang - urang ngahurungkeun lima 11 Agustus - nyaéta ngawangun persépsi sareng ekspektasi organisasi.

Conlon nyarios: "Kami parantos sadar taun kamari yén aya pergeseran kumaha jalma nganggap kami, yén kami henteu ngan ukur ruang samentawis anu dipimpin ku seniman. Jalma-jalma ningali kami salaku hal anu langkung mantep, langkung permanén. " Ieu sadayana sanaos Ormston House henteu ngagaduhan padamelan anu aman atanapi dana biasa, sareng dijalankeun sacara sukarela. Nanging, anjeunna nambihan: "Sigana mah sababaraha jalma ningali urang salaku lembaga sareng meureun 'lembaga' sanés kecap négatip. Naha hiji lembaga henteu tiasa ékspérimén, janten radikal sareng ngarobah sudut pandang? ”

Sanaos kami ngagaduhan cita-cita anu serius pikeun ngamankeun gedong, dina usaha ngarautan akar awét, paguneman urang réngsé ku réfléksi Conlon dina dinten awal Ormston House. "Anu bakal kuring béjakeun ka jalma-jalma anu mikir ngamimitian hal ayeuna, naha éta muka rohangan atanapi ngembangkeun proyek atanapi ide, nyaéta ngawangun rencana keberlanjutan ti saprak mimiti. Sareng ku kelestarian sanés ngan ukur hartosna infrastruktur fisik, hartosna kasihatan sareng kasihatan awak, pamilon, hubungan jalma-jalma anu aya di sekitar anjeun. " Anjeunna nambahan: "Kami henteu aya pikeun nyugemakeun arsitektur; Ormston House mangrupikeun timna ”.

Gambar: 'Pulo Artis-Dipimpin', Sampel-Studios; poto ku Colm Walsh / Clap Media

Ninggalkeun comment hiji