Pendanaan Seni NI

MANAGER PALING PALING PALING ROB HILKEN MÉRÉH UPDATE PÉRÉSA POTONG BARENG KANGGO PÉSÉNG PÉNGARA DI BÉRÉNI UTARA.

Dina Oktober taun kamari, 32 organisasi kasenian di Irlandia Kalér nampi beja yén masing-masing bakal nampi potongan taun-taun 7% kana anggaranana. Nunjukkeun yén biaya inti hiji organisasi kalolobaanana tetep, sareng seueur anggaran anu diséépkeun dina satengah taun mimiti, seueur organisasi ningali potongan ampir 20% kana kamampuanna pikeun nganteurkeun program artistikna salami paruh kadua taun kauangan.

Motong taun ieu di luhur tina potongan anu dilakukeun salami lima taun ka pengker. Dewan Seni Irlandia Kalér (ACNI) ayeuna ngan ukur nyebarkeun langkung ti dua per tilu artos publik anu aranjeunna kagungan dina 2011/12. ACNI ogé ngadistribusikaeun dana tina lotre Nasional unggal taun.

Dina bulan Nopémber langkung 300 seniman, musisi, panulis sareng palaku marched di Stormont pikeun protés. Menteri budaya, Carál Ní Chuilín, engké pendak sareng sababaraha jalma anu protés ngupingkeun masalah anu leres-leres na ngeunaan séktor kasenian dina ancaman. Potongan taun-taun anu henteu lami parantos digulingkeun sareng séktor ngaraos raos lega, tapi jauh ka handap hariwang pisan ngeunaan kapayunna.

Taun ieu Irlandia Kalér nyanghareupan parobihan ageung di Stormont anu bakal mangaruhan langsung kana séktor seni. Dinas Kebudayaan, Seni sareng Liburan (DCAL) parantos ngahiji sareng Departemen Pengembangan Sosial (DSD) dina nami anyar Jurusan pikeun Komunitas.

Pernyataan Maret 2016 parantos nyarios yén departemén anu énggal bakal "ogé ngambil alih Dinas Pagawéan DEL sareng tanggung jawab DOE pikeun Pamaréntah Lokal sareng Warisan Dibangun. Salaku tambahan, Departemen ieu bakal ngasongkeun sababaraha fungsi pangiriman sareng operasional OFMDFM anu aya hubunganana sareng Dana Investasi Sosial, persamaan ras, Komunitas Bersatu sareng Hubungan Alami, cacad sareng kamiskinan, gender sareng orientasi seksual, sareng situs sareng strategi North West ”.

Seueur anu aya di séktor anu hariwang yén kasenian bakal dijantenkeun hiji catetan kaki dina sésana departemén mega ieu, anu henteu deui kalebet kecap 'seni' atanapi 'budaya' dina judulna. Henteu ngan ukur seni kedah bersaing sareng kakuatan tradisional partai politik olahraga sareng bahasa dina 'budaya' (sakumaha anu parantos di jero DCAL) tapi ayeuna ogé sareng kamekaran sosial sacara gembleng. Nanging, sababaraha ningali waktos parobihan ieu mangrupikeun kasempetan pikeun nempatkeun tempat pikeun kasenian di jantung pamaréntahan.

Mimiti taun ieu individu sareng organisasi dipenta pikeun masihan tanggapan kana draf DCAL Strategi pikeun Budaya & Seni 2016 - 2016 pikeun Irlandia Kalér. Sektor ngabales ku usaha ageung anu ningali langkung ti 2000 réspon dikintunkeun ka konsultasi.

Tanggapan ti grup lobi ArtsMatterNI, Forum Penasihat Seni Menteri (MAAF) sareng ACNI ngaku yén, sanaos kasenian tiasa maénkeun peran ageung dina ngungkulan kamiskinan, pangwangunan ékonomi sareng generasi pariwisata, ieu sanés janten hiji-hijina panyurung tina kabijakan pamaréntah. Kasenian kedah diijinkeun ayana, mekar sareng unggul pikeun kapentingan nyalira upami aranjeunna ngagaduhan pangaruh dina prioritas pamaréntahan anu sanés.

Salami taun kamari, Dewan Kota Belfast (BCC) ogé parantos damel a Kerangka Budaya anyar pikeun Belfast sarta hiji Rencana Aksi: 2016 - 2020. Aya konsultasi anu éksténsif sareng sektor nalika ngembangkeun draf sareng awal taun ieu aya kasempetan akhir pikeun organisasi sareng individu ngalebetkeun réspon tinulis sateuacan draf diajangkeun ka déwan.

Aya seueur anu kagum dina draf dokumen: éta ngadukung kamekaran kaparigelan, éta nunjukkeun ambisi internasional, éta mikawanoh nilai kasenian sareng nunjukkeun inovasi dina tindakan sareng targétna.

Hiji daérah anu kaduana dokumén kawijakan nyusun pondok, Nanging, aya dukungan jelas pikeun seniman masing-masing. Respon ACNI kana konsultasi DCAL nyatakeun salaku poin konci nomer hiji na yén "dukungan pikeun seniman kedah janten inti tina stratégi kasenian".

Panilitian urang sorangan di 2016 kana pendapatan seniman sareng kaayaan hirup disorot kanyataan yén kaseueuran seniman henteu kéngingkeun gajih hirup tina prakték propésionalna. Aya kabutuhan kritis pikeun kabijakan pamaréntah lokal sareng nasional pikeun nyiptakeun iklim dimana ngagaduhan karir berkelanjutan salaku seniman henteu ngan ukur pikaresepeun, tapi penting pisan pikeun nyayogikeun tujuan strategis.

Rencana aksi draf BCC kalebet udagan umum pikeun ngadukung 300 padamelan pinuh ku taun 2020 ogé titik aksi anu misah pikeun ngadukung 8,000 kontrak seniman per taun. Sigana kabuktosan yén masih aya sababaraha hubungan dina ngartos anu nyayogikeun langkung dibayar kasempetan kontrak bakal ngabantosan seniman ngadukung karir pinuh ku latihanana.

Sanaos potongan kana anggaran ACNI, aranjeunna tetep nyayogikeun sababaraha kasempetan anu saé pikeun seniman masing-masing. Dukunganna pikeun Program Artis Individu (SIAP) ngagaduhan sababaraha untaian, kalebet hibah dugi ka £ 2000 ngalangkungan Award Umumna, hibah dugi ka £ 5000 ngalangkungan Skéma Peningkatan Karir Artis (ACES), hibah dugi ka 5000 ngalangkungan Dana Pengembangan Internasionalna sareng hibah dugi ka 15,000 ngalangkungan program Major Individual Awards na. Aya ogé penghargaan anu ngadukung kasempetan perjalanan sareng karésidénan. Kaseueuran hibah ieu bakal dibuka pikeun aplikasi nalika usum panas.

Rosie James Memorial Award dikelola ku ACNI sareng dileler ka saurang seniman atanapi tukang unggal taun anu nunjukkeun kaunggulan sareng ngagaduhan bahan dina inti praktékna. Pangajén ieu £ 15,000 ngamungkinkeun seniman pikeun ngadamel karya anyar anu sanésna moal mungkin.

Aya panghargaan anu sayogi pikeun seniman dina sadaya tahapan karirna sareng kami ngadorong jalma-jalma pikeun nyarios ka perwira seni di ACNI pikeun ngabahas aplikasi sateuacanna dikintunkeun. VAI ogé nyayogikeun dukungan sareng pitunjuk dina ngembangkeun aplikasi.

Dukungan anu sanés pikeun seniman masing-masing kalebet Yayasan Paul Hamlyn dina tujuan "ngamumulé ideu sareng jalma". Ieu kalebet dana Gagasan sareng Pelopor anyar pikeun seniman anu proyék na nganteurkeun parobahan sosial. The Elephant Trust nyayogikeun hibah dugi ka £ 2000 pikeun seniman anu hoyong ngembangkeun karya anyar 'imajinatif', sareng Fenton Arts Trust nyayogikeun hibah pikeun seniman karir awal.

-

Catetan handap. Sadaya dokumén anu dirujuk dina kolom ieu sayogi pikeun umum online, tapi, upami anjeun hoyong nampi salinan tina salah sahiji dokumén ku email, mangga ngahubungan Rob@visualartists-ni.org.

Ninggalkeun comment hiji