Cicih Cangkuang: Cairan Phantasmagoric

PáDRAIC E. MOORE NGABANDUNGAN 'ECTOPLASM', ACARA DIAWASAN DINA RUANG PROJEK 1646 DITEMUKAN DI HAGUE, NETHERLANDS.

'Ectoplasm' mangrupikeun acara hiji-hiji, nocturnal anu diayakeun ku 1646, rohangan proyék di tengah Den Haag. Acara éta, anu ngalangkungan pagelaran, paméran, tindakan partisipatif, bacaan sareng objék fisik, mangrupikeun puncak tina karésidénan kuratorial anu kuring laksanakeun dina 1646 di 2015. Salaku tambahan kana program paméran, 1646 mangrupikeun pidato, pamirsaan, ceramah sareng acara, nyayogikeun platform pikeun prakték seni ékspérimén ogé residén jangka pondok pikeun seniman asing sareng kurator. Karésidénan nyayogikeun pamilon boh studio digawé sareng ruang tamu. Kuring resep pisan nyéépkeun waktos di Den Haag, ibukota administrasi Walanda. Kitu ogé banding ti tempat seni seni anu terus-terusan di kota, Gemeentemuseum ogé ngagaduhan sababaraha karya konci ku salah saurang seniman karesep kuring, Piet Mondrian. Sanaos hiji henteu wajib nampilkeun proyek umum di 1646, kuring resep pisan ngabagi sababaraha panilitian anyar kuring sareng pemirsa anu énggal. 'Ectoplasm' ngahasilkeun hasil dialog kuring parantos dikembangkeun sareng praktisi ti Walanda sareng salajengna.

Istilah 'ectoplasm' mimiti dianggo dina bunderan gaib abad ka-1 pikeun ngajelaskeun zat gaib anu dituduhkeun muncul tina awak medium psikis. Katerangan zatna béda-béda, ti "nguap" dugi ka "témpél palastik; buntelan benang rupa; mémbran ku ngabareuhan atanapi fringes "atanapi" jaringan sapertos lawon-rupa ". [XNUMX] Sababaraha nyatakeun yén éktoplasma ngagaduhan sipat listrik, mancurikeun cahaya anu bercahya sareng sanggup ngabentuk kana tangan, rupa sareng bagian awak anu sanés. Seueur spiritualis, ilmuwan sareng seniman ningali ectoplasm salaku cairan phantasmagoric anu tiasa ngajembatan material sareng dunya immaterial sareng nyayogikeun sarana komunikasi sareng dimensi anu sanés. Sababaraha ahli psikologis yakin ectoplasm bahkan tiasa nyepeng konci pikeun ngungkabkeun struktur anu langkung jero tina jagad raya, handapeun sareng sajabina.

jacobs-ectoplasm-sateuacan-2Dokumén konci dina sajarah éktoplasma nyaéta Fénoména Materialisasi ku dokter Jerman sareng panaliti jiwa Baron von Schrenck-Notzing (1862 - 1929), anu munggaran diterbitkeun dina basa Inggris di 1923. Buku, anu ngagaduhan dokuméntasi poto éktoplasma anu muncul tina orifices mediums dina kaayaan trance, mangrupikeun surat wasiat anu matak pikeun dinamika érotis kamar séance di awal abad ka. Sumawona, gambar-gambar ieu negeskeun dualitas dasar tina konsép ectoplasm, anu dina hiji sisi digambarkeun sakumaha étal, bahkan ketuhanan, sareng di sisi sanésna salaku bahan anu jelas teuing sareng émisi awak anu hina.

Dina awal abad ka-1984, panyilidikan anu dipimpin ku Paguyuban Panilitian Psikis kasus anu kakeunaan anu materialisasi éktoplasma parantos dilakukeun sacara licik. Digabungkeun sareng kapercayaan anu langkung ageung dina réliabilitas fotografi salaku bukti ilmiah sareng kamajuan sudut pandang ilmiah anu rasional dina ngorbankeun spiritual, ieu nyababkeun hiji skeptisisme umum kana perantaraan fisik dina imajinasi populér. Ti saprak éta, pamanggih éktoplasma dihirupkeun deui sacara épisode di daérah budaya sareng pilem populér, utamina dina pilem Ivan Reitman taun XNUMX Ghostbusters, dimana zat éta digambarkeun pikeun pangaruh komik salaku goo kentel, nunjukkeun résidu anu pikasieuneun. Nanging, anggapan asli 'masalah psikis' (salaku bahan kamungkinan teu aya watesna, sanggup ngahubungkeun dimensi) parantos ditingali salaku panyimpangan sareng akibat tina kaleungitan alesan samentawis dina yuswa anu kirang terang.

Karya seni anu dipidangkeun dina 'Ectoplasm' dibédakeun ku volatilitas, likuiditas, malleabilitas sareng temporalitasna. Karya fisik ieu diaktipkeun, dirusak, dikaitkeun sareng dianggo salaku papakéan salami kajadian. Sanaos beragam karakterna, sacara sasarengan aranjeunna nolak kaayaan bérés atanapi statis anu miharep hiji materialisasi anu ngabeledug - hal anu disetél ku para seniman tapi aya di saluareun aranjeunna. Dijieunna tina moyok, logam, kai sareng sagala rupa résin, patung Bert Jacob salapan méter panjangna Seueur sareng Hiji (2016) mirip pisan sareng tonjolan ectoplasmic anu ngahalangan gerakan dina rohangan paméran. Satengah jalan dina acara éta, anggota pemirsa dipénta pikeun ngarusak struktur ieu, prosés anu ngungkabkeun tujuh patung anu langkung alit anu diulem pikeun dibawa. Karya Lucy Andrews nu pang deukeutna (2016) kalebet dispenser sabun tangan otomatis - anu didesain pikeun ngirangan kontaminasi ngalangkungan kontak - anu 'ngaraos' ayana ramo karét humanoid anu sacara périodik diaktipkeun ngalangkungan tangan jam anu muter. Majelis anu hipu ieu sacara bertahap ngahasilkeun zat kentel anu kuat ngabolaykeun cairan awak, anu naék tina rak kaca kana lantai, ngabentuk kolam renang anu ngalegaan nalika wengi ngagem.

37 dm-2Dua potongan patung ieu dipirig ku pidéo Adham Faramawy SXC N00DZ (2015) anu ngagambarkeun lalaki buligir dina pamandangan pancuran psychedelic anu ngalibatkeun lendir warna neon. Tampilan visual Faramawy sakaligus pikaresepeun sareng pikasieuneun, ngagabungkeun kalenturan éstétika era digital sareng hal primal sareng kehamilan. Sensitipitas Awéwé, pidéo anu dihasilkeun Lynda Benglis di 1973, ngagambarkeun, dina jarak dekat anu jelas, patepungan séks antara seniman sareng réncangna Marilyn Lenkowsky. Sensitipitas Awéwé diinterogasi watesan antara matérial érotis visual sareng komodifikasi séks anu prurién. Ambang ieu ogé diinterogasi dina poto ku Peter Hujar anu judulna Paul Thek Masturbasi (1967) anu janten batu penting dina panilitian kuring sareng sumebar sacara lega dina bahan promosi acara. Pamustunganana, Sensitipitas Awéwé ngalibatkeun politik seksual féminis ngalangkungan metode representasi diri. Dina kontéks 'Ectoplasm' skrining karya signifikan ieu nyanghareupan sifat anu kacida séksisualna seueur fotografi roh anu numana zat animasi ngaluarkeun tina awak awéwé (rada pasip) [2].

Pagelaran langsung disayogikeun ku Sam Keogh, Daniel Vorthuys, Jessica Worden sareng Big Hare. Keogh dimimitian ku ngayakeun paguneman hiji arah sareng salah sahiji karya seni na: patung média campuran kalayan penampilan karang anu maot, coréng paéh. Pagelaranana, anu ngagambar dina bidang biologi kelautan sareng haute couture, diantarana waé, ditandaan ku pagelaran teu langsung ka hadirin anu ngiringan, nyiptakeun catwalks samentawis pikeun kostumna anu élektik. Acara slide sareng pagelaran kecap anu diucapkeun ti Vorthuys ngagambar literatur klasik, bioskop sareng musik rock taun 1990-an pikeun ngahasilkeun narasi anu ditepikeun dina gaya anu gagah, megah ngingetan 1960-an ngagurit puisi. Jessica Worden sami-sami dinamis Gema / plasm (2016) éta ectoplasmic boh eusi sareng bentukna. Anjeunna ngalaksanakeun téksna (mangrupikeun hiji pamariksaan médis, studi semu-ilmiah sareng akun tina fénoména matérial) kalayan variasi anu hébat dina éksprési vokalna, anu nuduhkeun ngeunaan basa basa.

Peuting klimis ku pagelaran musik langsung éléktronika ékspérimén sareng épék khusus téater anu disayogikeun ku band Big Hare anu berbasis di Utrecht. Ieu ngarobih rohangan pagelaran janten lanté menari anu pamilon sareng pemirsa dihijikeun. Pamustunganana, kajadian ékspérimén ieu ngaku dinamis yén pamirsa nyandak kana karya seni bari ogé nekenkeun subjektivitas sapatemon fisik hiji jalma, ngaguratkeun kanyataan yén teu aya gaganti pikeun ngalaman bau, sora sareng sénsoria pikeun dirina nyalira.

Pádraic E. Moore mangrupikeun panulis, kurator, sareng sejarawan seni anu ayeuna dumasarkeun di Brussel sareng Dublin (padraicmoore.com).

Gambar: Peter Hujar, Paul Thek Masturbasi, 1967, kahadean tina Pace / McGill Gallery sareng Fraenkel; Bert Jacobs, Seueur sareng Hiji, 2016; Adham Faramawy, SXCNOODZ, 2015, poto ku Marian Kramer.

[1] Gustave Geley dikutip dina Guy Christian Barnard, Nu Supernormal; Perkenalan kritis kana Élmu Psikis, 1933, Rider & Co., London.

[2] Artis Amérika Mike Kelly nyarioskeun topik éktoplasma dina bukuna taun 1994 Poto / Patung nalika anjeunna nyatakeun yén pamekaran 'tembakan artos' dina pornografi timbul tina bacaan fotografi spiritualis sateuacanna, khususna jinis anu ngagambarkeun éktoplasma anu aya dina medium.

 

Ninggalkeun comment hiji