Kritik | Conor McFeely 'Mariner'

Kuburan Old St Augustine urang, Derry; Pamasangan lampu permanén

Conor McFeely, 'Mariner', 2021, pamasangan pamasangan. Art Arcadia di Situs Warisan St Augustine, sadaya poto ku Paola Bernardelli, kahadean tina Art Arcadia. Conor McFeely, 'Mariner', 2021, pamasangan pamasangan. Art Arcadia di Situs Warisan St Augustine, sadaya poto ku Paola Bernardelli, kahadean tina Art Arcadia.

Conor McFeely 'Mariner' mangrupikeun pamasangan lampu permanén di kuburan kuno gereja St Augustine bersejarah Derry. Karya seni umum ditugaskeun ku Art Arcadia, organisasi karésidénan anu dijalankeun seniman anu nyayogikeun tempat tinggal seniman lokal sareng internasional, anu tempatna aya dina Situs Warisan St Augustine.¹ 

Tilu belas tabung LEDs bodas cylindrical dipasang sapanjang grounds, diantara tombstones. Éta diprogram pikeun ngudar sacara berurutan ti Panonpoé Tilelep ka tengah wengi, salaku lampu anu sigana ngarambat dina jalur serong ka koordinat anu sumebar. Judulna, 'Mariner', nujul kana program Mariner NASA, séri panyilidikan antarplanét robotik anu dikirim pikeun ngajalajah sareng ngorbit planét caket dieu antara 1962 dugi ka 1973, dingaranan sapertos kitu pikeun membangkitkan sumanget eksplorasi laut anu teu dipikanyaho.

Tabung LED dipasang dina taneuh paralel sareng sababaraha batu nisan, ngarujuk kana "kahadiran patung sareng sajarah" monumen. A viewer utamana ningali karya ti luar kuburan, ti tembok kota Derry urang, ngaliwatan pager beusi hideung, kisi visual na segmenting karya. Lampu-lampu 'Mariner' bieu katingali dina wanci siang, teras ngadominasi nalika wengi, poékna tinta diselingi ku sisi geometri anu cahayana haneut. Lampu-lampu ngagambarkeun sareng ngabengkokkeun kana permukaan batu, nyorot bédana anu jelas antara monumen anu ageung, hiasan tina batu anu digosok, sareng rupa-rupa kuburan anu atos-atos, kuburan anu langkung hina, ngadorong pantulan sanés ngan ukur ngeunaan karagaman kahirupan anu parantos réngsé di dieu, tapi dina cara posisi sosial anu delineated malah dina maot.

'Mariner' mimitina dipasang dina Séptémber 2021 sareng parantos janten bagian tina séri sareng 'Mariner II' anu langkung énggal, pamekaran dina pamasangan sateuacana. Pamanggih ngeunaan 'Mariner' salaku karya heubeul anu geus diganti - kronologis atawa artistik - ku kamajuan dina praktek artis urang, brings ka pikiran anyar deployed James Webb Space Telescope, tujuan dikedalkeun nya éta pikeun retrospectively niténan sajarah jagat raya ngaliwatan médium cahaya. 

Teleskop ruang angkasa henteu dianggo ku cara ningali jarak dina skala planet urang, tapi ku niténan spéktrum cahaya anu dipancarkeun sareng dihalangan ku objék anu jauh di jagat raya. Émisi cahaya anu jauh kedah ngarambat rohangan antarbintang anu lega pikeun tiasa ditingali ku urang, hartosna JWST henteu ningali cahaya anu dipancarkeun sacara real waktos, tapi cahaya anu dipancarkeun sababaraha taun ka pengker, anu ayeuna dugi ka urang. Cahya 'Mariner', ngarambat diantara batu nisan, tiasa ditingali pikeun ngarujuk waktos, atanapi langkungna mangrupikeun ide waktos salaku objék anu tiasa ditingali.

intentionality ieu, adherence kana logika fisik spasi, promotes hiji kasadaran sambungan duanana literal jeung simbolis, sarta Ujang pemirsa katingal dina sambungan mungkin antara kuburan jeung kota lega. Lokasi 'Mariner' mangrupakeun nexus sajarah lokal jeung nasional. Fronting onto tembok kota Derry urang, Garéja St Augustine urang nangtung dina situs tina Colmcille urang (Saint Columba urang) biara munggaran dipikawanoh di Irlandia; situs ieu overlooked ku magang Boys of Derry Peringatan Aula, sarta langsung sabalikna plinth kiwari-kosong tina patung Gubernur Walker, ancur ku bom Ira di 1973. Lampu itinerant pindah sabudeureun spasi symbolically align jeung titik nodal tina sajarah. kapanggih dina sagala arah.

Ti tempat kuring nangtung, hiji lampu dijajarkeun kana batu jangkung di sisi kidul-kulon situs. Lamun kuring neuteup saluareun, ngeunaan saratus yard atawa leuwih tembok kota, abdi tiasa ningali hiji jurig rising ti battlement sudut; a apparition towering tina rectangles khaki-héjo, bolted horisontal sabudeureun hiji pilar. Éta mangrupikeun menara pangawas Tentara Inggris, dibongkar dina taun 2005. Kiwari aya rambu-rambu warisan, rombongan dina wisata leumpang, sareng meriam antik nyodorkeun cangkéng, sareng jalma-jalma ngagolér dina tong bedil nyandak selfies - tapi kuring masih tiasa ningali. it Tuh. Téori waktos salaku ayana fisik - cahaya dina lalampahan - nyarankeun kuring nimbangkeun balik alam memori ieu kuring boga. Saolah-olah cahaya anu mantul tina menara pangawas kana panon kuring masih dina perjalanan, nyiptakeun topografi mental pribadi pikeun kuring, dilapis kana anu dibagikeun sareng sadayana.

Kevin Burns mangrupikeun seniman sareng panulis anu berbasis di Derry.

Catetan:

¹ Conor McFeely bakal ngalaksanakeun karésidénan di Art Arcadia dina bulan Juli. Paméranna bakal dibuka di St Augustine's Old Schoolhouse dina 29 Juli (terus ti 2 dugi ka 6 Agustus).