Kritik | Héléna Gorey 'Understory'

Jennie Taylor marios Helena Gorey 'Understory' di Galeri Highlanes (29 April - 18 Juni 2022).

Héléna Gorey, 'Understory', pintonan instalasi, Méi 2022; photograph ku Eugene Langan, kahadean artis jeung Galeri Highlanes. Héléna Gorey, 'Understory', pintonan instalasi, Méi 2022; photograph ku Eugene Langan, kahadean artis jeung Galeri Highlanes.

'Understory', judulna tina paméran Héléna Gorey ngeunaan lukisan jeung karya dina kertas, teu ukur pigura kumpulan karya tapi nawarkeun mékanisme pikeun pilari. Pernyataan artis sareng judul individu nunjuk kana karakteristik sareng fitur hiji tempat; cukup umum pikeun di mana waé sareng cukup khusus pikeun ngalaksanakeun penghormatan sareng hormat pikeun bentang alam. Lukisan Gorey ngarebut hiji hal antara rasa tempat, imah aslina karya, kalahiran maranéhanana, alesan maranéhna pikeun jadi, jeung pangalaman kalibet sareng maranehna. Aranjeunna ngalacak sajarah abstraksi, khususna Mark Rothko (1903-1970), ku janten acara milarian, saloba potongan karya anu direngsekeun. 

Iterations kontemporer abstraksi nekenkeun kamampuh lukisan pikeun puitis nyatakeun hiji pangalaman unknowable, atawa sahenteuna unknowable ka saha tapi artis. Gorey damel di lingkungan alam, dituduhkeun ku poto hideung sareng bodas leutik tina prosésna anu dipidangkeun nalika asup ka pameran.  Digantungkeun sacara jelas, Proscenium (2017) ngahias wates anu kandel, siga hideung anu nyorong warna beureum tina beureum jero ngintip dina luhureun permukaan sareng nembongan sacara lembut dina bagian-bagian, dimana panon ngamungkinkeun - dirojong ku kuadrat anu dominan bodas-bodas, haneut tina euweuh anu dimuat. . 

Gugus karya nyarankeun susunan dina bentang alam. Bodas mendung dirojong ku héjo berdaun sareng wungu. Warna anu padet tapi henteu tiasa ditembus nahan benteng anu tiasa janten bagian luhur cakrawala. greens sugestive sarta pertumbuhan earthed mecenghul di likes Spinney. Blues credited beurang jeung jam darker, ngagantung comfortably bari edging on tingkat panon. kumpulan kembang boga garis cakrawala sorangan, ngondang panempo pikeun maluruh eta ti kajauhan bespoke. Sapotong skala leutik, herang-beureum, judulna Woodbine, emulated inti bumi jeung karya deeply purpled, Dijejeran, leaned on témbok, ngalegaan runtuyan geus limitless kana momen hadir, babagi taneuh galeri sarua salaku saha kalibet ku eta.

Lingkup langit jeung detil dunya underfoot dibawa sisi ku samping dina skala sarua; reueuk (2017) kungsi boga muatan bodas, kawas salju nyangkut kana beungeut langit, bari lukut miboga finish looser, dripping di greens seductive, saolah-olah nyieun tumpukan luhur-tingkat kaluar tina karpét alam urang. Linen atah, pala berwarna dicoo bagian jeung jeruk neon jeung kelir misteri dina Kelor. Bindweed (2011) jeung buah beri hideung (2013) nunjukkeun kumaha Gorey ékspérimén sareng pembuatan kaputusan komposisi, nawiskeun bentuk anu henteu teratur. limut Ieu meureun salah sahiji karya paling profoundly glowing, echoing nu yellows beaming kapanggih dina karya William McKeown (1962-2011) ngan di dieu, variasi dina bodas glowed saolah-olah maranéhna miboga jangkauan metafisik sarua jeung yellows McKeown urang. Lukisan-lukisan anu dipamerkeun sapertos jandéla, ngan ukur nawiskeun rasa ningali ngaliwatan tapi rasa ningali handapeun, handapeun aplikasi seniman, kaputusanana, panonna sareng pangalaman hirupna tina bentang alam. Ngaliwatan ieu, anjeunna ngungkabkeun perhatianna kana bédana halus dina cahaya sareng fulcrum leungeun, sikat, sareng permukaan. 

Sapotong anu misah, sigana diwariskeun, dina rohangan anu dianggo pisan, nyaéta Caoimhe Kilfeather. Tapi hiji Hercules (2010), massa areng protruding tina témbok, dipasang dina jangkungna liminal asumsina ayana kawas cutatan atawa ringkes, tangent bareuh. Aya pendekatan anu sami pikeun wujud fisik dina séri minyak Gorey dina kantong kentang dimana kerut sareng kerutan terang kana nada sareng garis komposisi.

Runtuyan lima karya dina kertas echoed gambar ku Agnes Martin (1912-2004). Kuadrat watercolor leutik mawa cakrawala unggal, nyieun lilipetan kaluar naon bisa geus sighting tunggal. Hiji kamar kadua dipintonkeun karya leutik, judulna Poék IV, modestly dina klip bulldog, di parusahaan jeung karya minyak nu leuwih gede, langit (2017) jeung wengi (2017), nu nawarkeun kontras Stark peuting jeung beurang, saolah-olah ngabandingkeun langit urang teu bisa nempo peuting, jeung langit nu sabenerna aya.

Anu matak kuring pikasieuneun ngeunaan lukisan Gorey nyaéta kumaha perkenalan awal warna nya ngagarap aplikasi ahir cet, nyieun kaputusan awal pelengkap kana tahapan karya salajengna. Sakali panon jam saeutik warna dasarna, kapercayaan dina halimunan najong asup, nyieun beungeut hiji hal engapan. Sajumlah pustaka, kalebet katalog paméran anu kapungkur Gorey, ngiringan pameran, janten panginget ngeunaan pentingna karya ieu, sajarahna sorangan, sareng kumaha abstraksi tiasa manjangkeun, sareng ngajantenkeun portabel, hakekat tempat anu khusus.

Jennie Taylor mangrupikeun panulis seni anu cicing sareng damel di Dublin. 

jennietaylor.net