Propil Pameran | Balukar Basa

Rod Stoneman ngagambarkeun 'Basa Gunung' di Galway Arts Center.

Ailbhe Ní Bhriain, Prasasti IV, 2020, foto sareng karya patung, pamasangan pamasangan; photograph ku Tom Flanagan, kahadean artis jeung Galway Arts Center. Ailbhe Ní Bhriain, Prasasti IV, 2020, foto sareng karya patung, pamasangan pamasangan; photograph ku Tom Flanagan, kahadean artis jeung Galway Arts Center.

Dèyè mòn gen mòn / Saluareun gunung, aya deui gunung…

- paribasa Creole Haitian

Paméran grup, 'Basa Gunung' di Galway Arts Center (4 Pébruari -  16 April), nyandak judulna tina drama pondok anu ditulis Harold Pinter di 1988 saatos perjalanan ka Turki sareng Arthur Miller. Titik awalna, penindasan anu teu kaampeuh ka minoritas Kurdi ku nagara Turki, saruntuyan pamandangan anu nyegerkeun manah nuturkeun sakelompok tahanan di nagara anu henteu namina sareng ngajalajah kadali basa salaku mékanisme dominasi.¹

Dina sajarahna fokus kana konsékuansi basa ngingetkeun urang tina debat kritis sabudeureun 'politik representasi' dina 1960-an jeung 70-an, argumen jeung téori ngeunaan cara nu sistem basa jeung gambar nahan urang, nempatkeun urang, sarta sabagean ngahasilkeun identitas urang. . Diréktur anyar GAC, Megs Morley, geus nyieun hiji paméran nu nyokot lalampahan ngaliwatan galeri ngartos kumaha basa, visual jeung verbal, nyieun harti socially. 'Basa Gunung' nunjukkeun vérsi hubungan jaman baheula anu diperdebatkeun sareng kemungkinan ayeuna, sareng pangwangunan masa depan anu béda. 

Kontribusi Sarah Pierce mangrupakeun konci pikeun paméran sakabéhna; hiji assemblage sabudeureun isu sajarah jeung kakuatan, diwangun tina bahan dipiceun tina refurbishment of GAC jeung assembly sahiji némbongkeun. Ieu nuluykeun éksplorasi artis tina staged lukisan nyambungkeun kana karya Alice Milligan jeung Maud Gonne; téma tulisan Milligan di Glimpses of Erin (1888) reinvented dina tableaux vivants (gambar hirup) - hibrida politicized tina téater jeung seni pictorial, devised ku indomitable Milligan salila Revival Budaya Irlandia. 

Dina bubuka paméran, cukup luyu, Hildegarde Naughton (Fine Gael TD pikeun Galway West) stepped enteng ngaliwatan assemblage ngan méméh pintonan staged lumangsung tilu awéwé ngahalangan penah dramatis jeung nyieun sapuan ambigu. Karya Pierce patarosan delineations antara urutan jeung karusuhan sarta ulang ngabayangkeun peran pikeun artis dina sajarah. Sapertos dina paméran IMMA 2015, 'The Artist and the State', anjeunna nyebat El Lissitzky sareng tradisi Modernisme radikal, dihijikeun sareng lebu tina pigura kai sareng kertas. Aya proyék pikeun ayeuna, ngalibetkeun memori sareng awak sareng sikep, sareng ngabayangkeun ayana articulate awéwé dina sajarah masa depan. Samentara éta, Union Jack anu kusut sareng dipiceun aya di antara detritus. 

Gambar Ailbhe Ní Bhriain anu ngareureuwas ngeunaan wajah, Tanpa Judul (Musuh) (2020), diwangun ku potret AI anu ditindih anu nyegerkeun prosés pembelajaran mesin nalika mekarkeun idéntitas anyar - indikasi anu matak pikasieuneun ngeunaan cara digital pikeun ngonpigurasikeun deui diri urang. Karyana ngurilingan patarosan ngeunaan  "Slipperiness dina ngagambarkeun jeung kumaha urang ngawangun harti - dina ieu cara nu, budaya, harti diwangun pikeun urang".² Paméran panganyarna nya ngagunakeun judul 1565 téks, prasasti or Judul-judul Teater Immense – manual instruksi pangheubeulna pikeun nyieun koleksi pribadi jeung museum – netepkeun kaluar dasar pikeun ngumpulkeun objék nu reinforces asumsi Kaisar Kulon, dieu kaganggu ku pintonan Ní Bhriain ngeunaan objék alus tur exquisitely disimpen, ngagabungkeun alam, géologis jeung arkéologis. Aya sajak visual kalayan objék votive Alice Rekab, ditampilkeun salaku bagian tina instalasi kompléks, kaasup pilem pondok, némbongkeun surfaces tactile bumi jeung ékstraksi jeung eksploitasi bahan ti dinya. 

Panalungtikan jeung téori teu jauh teuing; buku jeung pamplet diteundeun kaluar dina méja padeukeut ku jandela galeri nunjuk kabuka ka konstelasi pamikiran jeung wacana nu lingku pameran. Éta bisa ngingetkeun salah sahiji daftar pustaka téks téoritis yén Pier Paolo Pasolini concealed dina sks nutup film panungtungan notorious na, Salò, atawa 120 Poé Sodoma (1975). Ieu mangrupikeun indikasi tina hubungan karya seni individu sareng pameran sacara gembleng sareng dunya ideu sareng kecap anu sanés - anu tiasa disebat 'intertekstualitas'.

Aya ayana signifikan pilem dina pameran. Panginten ieu aya hubunganana sareng prak-prakan Morley salaku juru pilem, atanapi sinyal ngeunaan longgarna pentingna peran kurator sareng seniman anu didemarkasi dina lembaga industri seni. Duncan Campbell urang Karaharjaan Tomás Ó Hallissy (2016) mangrupikeun mockumentary anu ngagunakeun re-enactment pikeun nawiskeun kritik ngeunaan misrepresentasi budaya ngaleungit di kulon Irlandia, didadarkeun salaku "dunya anu lalaunan maot". Runtuyan hiu basking ngajukeun film dokumenter fiksi Robert Flaherty taun 1934, Lalaki Aran, sarta ngaruksak deployment biasa arsip salaku 'avowal bebeneran'. Salaku film ngajelaskeun, "cara jalma nampilkeun diri teu kanyataan". 

Nafas Soot / Corpus Infinitum (2020), ku Denise Ferreira da Silva sareng Arjuna Neuman, mangrupikeun pilem "didedikasikeun pikeun kelembutan". Ieu undertakes hiji reproach ambisius kana 'jelaga hideung' tina dunya culpable, dimana sensibilitas radikal struggles mun muncul tina dengekeun, pamikiran, noel kulit jeung bumi. Kekerasan hiji wangunan sistem ékonomi wates ngalawan migrasi, bari nyieun devastation ékologis teu bisa balik ngaliwatan pertambangan jeung ékstraksi, ieu questioned ku bentuk sambungan, sauyunan tur empati. Gantina dismay jeung depresi, film nawarkeun ruteu ka subyektivitas anyar. Salaku Annie Fletcher ngusulkeun, nalika launching pameran, meureun aya gerakan generational nu peran artis salaku kritikus, disruptor jeung panyerang of actuality robah dina nyoko prakték transdisciplinary, mun balik tebih saluareun negation na lalawanan, ngaganti denunciation kalawan. a pilarian pikeun basa ngalibetkeun bentuk anyar cinta, kekerabatan, sambungan na tenderness.

'Basa Gunung' nyaéta paméran ambisius anu naroskeun ka panongton pikeun ngabandingkeun sareng ngahubungkeun hubungan sareng panyimpangan tina mode pamikiran artistik anu, dina cara anu béda-béda, bersaing dina wacana dominan. Sakumaha anu dijelaskeun ku novelis Perancis Michel Butor: "Ieu mangrupikeun sistem pertanda dimana urang dilaksanakeun dina kahirupan sapopoe sareng dimana urang leungit." 

Rod Stoneman mangrupikeun Wakil Editor Komisioner di Channel 4 dina 1980s, CEO Dewan Film Irlandia dina 1990s sareng Profesor Emeritus di NUIG saatos nyetél Huston School of Film & Digital Media. Anjeunna parantos ngadamel sababaraha dokumenter sareng nyerat sababaraha buku, kalebet 'Seeing is Believing: The Politics of the Visual'.

Catetan: 

¹ Dina 1996, Basa Gunung ieu bakal dipigawé ku aktor Kurdi sahiji parusahaan Yeni Yasam di Haringey di North London. Aktor nampi bedil plastik sareng seragam militér pikeun latihan, tapi panitén hariwang ngageterkeun pulisi, anu nyababkeun campur tangan sakitar 50 perwira pulisi sareng helikopter. Aktor Kurdi ditahan sarta dilarang nyarita dina basa Kurdi. Sanggeus waktu anu singget, pulisi sadar yén maranéhna geus informed ngeunaan pintonan sandiwara sarta diwenangkeun maén diteruskeun.

² Tambang Kaplangı, 'Wawancara: Ailbhe Ní Bhriain', Kulkas seni, 14 April 2020, artfridge.de