Festival / Biennial | Reclaiming Kontras

Varvara Keidan Shavrova ulasan gawéna di Rencontres d'Arles jeung Arthur Jafa di LUMA.

Arthur Jafa, badag kabayang II, 2018, Ex-Budak Gordon 1863, 2017, Untitled, dina 'Live Jahat', La Mécanique Générale, Parc des Ateliers; poto ku Andrea Rossetti, kahadean artis jeung LUMA Arles. Arthur Jafa, badag kabayang II, 2018, Ex-Budak Gordon 1863, 2017, Untitled, dina 'Live Jahat', La Mécanique Générale, Parc des Ateliers; poto ku Andrea Rossetti, kahadean artis jeung LUMA Arles.

"Fotografi, fotografer sareng seniman anu nganggo médium éta aya pikeun ngingetkeun urang ngeunaan naon anu urang hoyong henteu kadéngé, atanapi ningali." – Christoph Wiesner, Diréktur Rencontres d'Arles.

Kuring keur leumpang sapanjang jalan berdebu anu katingalina teu aya watesna di pinggiran Arles, ibukota Romawi kuno Provence, Perancis, sareng bumi pikeun édisi ka-53 Rencontres d'Arles - festival taunan pikeun fotografi sareng seni berbasis lensa anu narik rébuan sémah. unggal taun, nu diakuan salaku salah sahiji platform paling terhormat pikeun seni fotografik kontemporer (rencontres-arles.com). Panas lohor naék luhureun aspal, teu karunya kana dampal sapatu, raga jeung jiwa, ngalebur tilu komponén jadi racikanana lebu jeung kesang. 

Dina conto kahiji, sigana sagemblengna gélo geus milih kota propinsi leutik ieu di Selatan Perancis salaku situs dimana tren panganyarna dina fotografi kontemporer jeung seni dumasar-lensa dibere ka umum. Anu kahayang capricious drove pilihan ieu lokasi - komo leuwih anéh - naha éta pesona kuring jadi lengkep jeung langsung, encouraging kuring neruskeun haji undeterred? Manjangkeun warisan wangunan bersejarah kota, tempat paméran dibasajankeun amfiteater Romawi ruined jeung anggun elegan tapi lolobana gereja abad pertengahan teu kapake nepi ka motong-ujung yayasan seni kontemporer jeung museum, barengan gudang industri bobrok jeung semi-ditinggalkeun situs pabrik abad-XIX. 

Kuring manggihan sorangan dina gelap pitch-hideung, engulfed dina tetempoan jeung sora tina Hirup Jahat (2022), total pamasangan anu kalebet sajumlah karya anyar sareng énggal ku seniman Afrika Amérika, Arthur Jafa. Pamasangan ieu saleresna sanés bagian tina program Rencontres d'Arles tapi kabeneran sareng festival, anu diciptakeun ku Jafa khusus pikeun dua rohangan paméran anu lega di LUMA Arles, ayana di aula pasca-industri La Mécanique Générale sareng La Grande Halle. (luma.org).

Kontras nyeri anu dirasakeun ku panempo, nalika pindah tina panas anu ngagelebug sareng cahaya piercing di luar ka rohangan cavernous anu lega di La Grande Halle, jelas mangrupikeun pangaruh anu dipikahoyong anu Jafa hoyong urang raoskeun ku unggal serat awak indrawi urang, ngiringan. sakaligus urang dédéngéan, visi, bau jeung touch. Pamasangan multimédia anu disampurnakeun sacara sampurna nyaéta réfléksi Anthropocenic dina kaayaan manusa, anu disayogikeun ku réntétan visual sareng sora anu direimaginasi anu ngagambarkeun hideung dina seueur iterasi anu kuat. Pikeun kuring, pangaruh pangkuatna kahontal dina AGDRA (2021), hiji karya sagemblengna digital nu constitutes tesis unik: leungitna unfathomable jeung nyeri ineffable di tungtung peradaban sakumaha urang terang eta. Karya ieu dibere salaku proyéksi raksasa 85-menit-lila tina bentang laut terus pindah tina batu hideung, ngabentuk gelombang nu inténsif jeung recede ngalawan menacing lampu jero-beureum Panonpoé Tilelep. 

Paralel anu jelas muncul dina pikiran, nalika ngalaman Jafa Gesamtkunstwerk, patali jeung prosés fotografik, nu gumantung kana juxtaposition tina lawan, ko-gumantung gaya cahaya jeung poék, hideung bodas. Jafa masterfully brings kami kana pangalaman blackness salaku kasaksian kana ékstraksi kolonial abad-lila jeung eksploitasi budaya populasi hideung. Ieu dibere duanana salaku simbol kuat tungtung alam, portrayed salaku blackened, kaduruk, charred batu inhospitable, kontras jeung anggapan bersejarah ngeunaan subur, loba pisan, salawasna méré Bumi - planét sakumaha urang masih terang eta, tapi nu geus digolongkeun kana bahaya kubur alatan bencana iklim disababkeun ku umat manusa. 

Tempatna di Parc des Atelier, ayeuna bagian tina seueur rohangan paméran Yayasan LUMA, 'A Feminist Avant-Garde: Photographs and Performances of the 1970s from the Verbund Collection, Vienna', nawiskeun pandangan anu béda pisan dina fotografi salaku dokuméntasi, nampilkeun arsip. bahan anu ngarekam kinerja salaku protés (verbund.com). Sampurna saimbang dina presentasi sarta meticulously curated tina segi eusi, paméran touring internasional ieu ngagambarkeun oeuvres basis lensa inohong penting seni féminis. Ieu nyertakeun periode antara 1968-1980, nalika protés féminis jeung kinerja ngagabung kakuatan dina perangna pikeun hak awéwé, fearlessly nangtang otoritas lalaki ku mintonkeun heroism outright dina nyanghareupan sexism lila-abad sarta penindasan. 

Koleksi éta kalebet langkung ti 200 karya ku 71 seniman awéwé, kalayan iterasi di Rencontres d'Arles nampilkeun karya ku aktivis féminis ikonik, fotografer, sareng seniman pagelaran sapertos ORLAN, Lynda Benglis, Karin Mack, VALIE EXPORT, Cindy Sherman, Ana Mendieta, Howardena Pindell, sarta Francesca Woodman, pikeun ngaran tapi sababaraha. Perhatian kuring katarik ku seueur karya anu luar biasa ku seniman awéwé anu luar biasa gagah, seueur di antarana anu contemporaries kuring, hirup sareng damel di sakumna dunya ayeuna. Ieu kalebet seniman Skotlandia, Elaine Shemilt, anu cicing sareng damel di Irlandia Kalér salami The Troubles, dimana anjeunna ngalaksanakeun sareng ngadokumentasikeun karya seni multimédia na. Kiwari, Shemilt boga karir anu rupa-rupa sarta impressively tangkas salaku akademisi (manehna mangrupa profésor printmaking di Universitas Dundee), hiji printmaker, fotografer, jeung aktivis iklim (elaineshemilt.co.uk). Runtuyan genep poto hideung jeung bodas ku Shemilt (bobogohan ti sabudeureun 1976) némbongkeun artis nangtung ngalawan témbok bata, taranjang, sarta dibeungkeut. Sirah, pigeulang sareng sukuna ditandaan dina témbok pikeun nunjukkeun garis awakna, ngingetkeun garis-garis kapur anu digambar ku pulisi dina TKP. Dina sababaraha poto, Shemilt nyekel lambar kaca, ningali ngaliwatan eta, saolah-olah ngaliwatan tameng anu bisa dipaké dina pertahanan. 

Rékaman tina pagelaran langsung, seueur séri foto, sareng sababaraha karya vidéo ku seniman awéwé anu diwakilan dina koleksi Verbund anu luar biasa serbaguna dina hal pendekatanna, tapi ogé sacara koheren ngahiji dina tekadna pikeun ngeunteung kana penindasan anu lumangsung anu diwujudkeun dina subjugation awéwé sacara umum, sarta seniman awéwé hususna, kana peran fetishised dewi domestik, bejana childbearing, fodder sajajalan pikeun gaze lalaki jeung konsumsi kapitalis. Nunjukkeun kekerasan endemik, struktural, sareng domestik ngalawan awéwé, para seniman dina paméran remen ngagambarkeun dirina salaku muted, gagged, kaampeuh, kabeungkeut, rentan, sareng taranjang. Aranjeunna mindeng disimpen dina lingkungan panjara-kawas sarta spasi claustrophobic, didominasi ku struktur padet tur enclosed kalawan témbok bata. 

Pameran ieu ngagaduhan résonansi anu kuat pikeun kuring, sabab karya dina koleksi Verbund nyertakeun periode ti 1968, taun kuring lahir. Ieu oge taun nalika perang Amérika di Vietnam ngahontal apogee na; sarta nalika pasukan Soviét nyerbu jeung nempatan Cékoslowakia, sahingga signifying a shift strategis kakawasaan dina konteks Perang Tiis. Karya-karya anu diwakilan dina koleksi terus dugi ka sareng kalebet 1980, sataun anu ningali invasi Tentara Soviét ka Afghanistan, sareng puncak panyebaran konflik antara Amérika sareng Blok Komunis. Kajadian bersejarah ieu resonate jeung konflik pakarang telenges nu urang saksian unfolding di hareup panon urang kiwari, barengan bencana lingkungan, kakirangan pangan, jeung naékna terus idéologi tebih katuhu, nu reintroducing kajahatan réproduktif, dina usaha pikeun cakar deui hak asasi manusa dasar sareng paling dasar awéwé pikeun awakna.  

Kuring mimiti datang di Festival Fotografi Rencontres d'Arles di 2010, dina lokasi rébuan mil jauh ti Selatan Perancis, di Caochangdi PhotoSpring, Arles di Beijing. Festival adina ieu diprakarsai ku kolaborasi kuratorial antara Bérénice Angremy of Thinking Hands, sareng RongRong sareng inri - duo fotografik Sino-Jepang anu ngadegkeun Pusat Seni Fotografi Tilu Bayangan, dirancang ku Ai Weiwei, sareng lokasina caket 798 Art District di kalér. ti Beijing. Dua warsih saterusna, kuring ngadatangan Rencontres d'Arles sabenerna pikeun kahiji kalina, sarta dina 2013 balik ka Three Shadows Photography Arts Center pikeun ilubiung dina 'The New Irish Landscape', paméran mimiti fotografi Irlandia kontemporer di Beijing, curated. ku Tanya Kiang (kurator pameran Photo Museum Irlandia) anu kalebet karya fotografik ku Anthony Haughey, David Farrell sareng Patrick Hogan. 

Asalna diluncurkeun dina 1970, kalayan judul 'Rencontres Photographiques' ku fotografer Lucien Clergue, kurator Jean-Maurice Rouquette, sareng panulis Michel Tournier, Rencontres d'Arles mangrupikeun festival lokal anu penting di kota-kota. Diakuan sareng sering didatangan ku profésional fotografi sareng amatir, festival taunan tujuanana pikeun ngagambarkeun tren sareng arus panganyarna anu ngalir dina fotografi sareng seni berbasis lensa, bari nampilkeun seni fotografi kontemporer anu canggih dina konteks sajarahna. 

"Awalna festival sakitu legana fokus kana dokumenter poto Magnum, sarta teu kritis prakték seni rupa", catetan Kiang, anu leuwih 30 taun kaliwat geus dipigawé loba ulasan portopolio sarta nominasi seniman fotografik ngora pikeun taunan Rencontres d'Arles Discovery Award. Anjeunna nambihan yén fokus festival sareng programna parantos robih sacara signifikan salami 50 taun ka pengker, teras-terasan ngajauhan tina festival Perancis anu khas - dimana fotografi sering dianggap alesan pikeun nampilkeun gambar awéwé anu eksploitatif, misogynistic sareng sexist, dicandak. ku lalaki - pikeun alamat téma jeung preoccupations nu katingali dina wacana global lega dina seni kontemporer. 

Dina rasa éta, édisi taun ieu sacara fenomenal post-féminis dina téma, kiriman sareng pesenna. Sareng teu sapertos acara penting sanés dina kalénder seni global - contona, Venice Biennale, Art Basel atanapi Frieze art fairs, kalayan branding global sareng imperatif komérsial - Rencontres d'Arles mangrupikeun acara anu nyegerkeun asli, nyalira anu nawiskeun novel. formatna, tempat antara festival pilem sareng pameran kota lokal. Sapanjang 50 taun katukang, seniman anu diulas dina festival éta kalebet Robert Doisneau, William Eggleston, Frank Horvat, Mary Ellen Mark, Frank Capa sareng Robert Mapplethorpe. Nalika fotografi janten langkung caket sareng seni kontemporer, paméran seniman ikonik kalebet David Hockney, Robert Rauschenberg, Sophie Calle, sareng Taryn Simon parantos dipentaskeun di Arles, sareng kurator tamu diondang kana festival ti 2004, kalebet Martin Parr, Raymond Depardon. , sareng Nan Goldin, diantarana.

Varvara Keidan Shavrova nyaéta seniman visual, kurator, pendidik jeung panalungtik. Anjeunna ayeuna Calon PhD di Royal College of Art. Lahir di USSR, anjeunna hirup sareng damel antara London, Dublin, sareng Berlin. Shavrova bakal nampilkeun panalungtikan nya di IMMA konferensi panalungtikan internasional, '100 Taun Self Determination' (10-12 Nopémber).  

varvarashavrova.com