Ngudag & Latihan

SENI BERASAS BELFAST DOUGAL MCKENZIE, SUSAN CONNOLLY JEUNG MARKET MCGREEVY NGABANDUNG PERSPEKTIF maranhanana dina lukisan di kota.

Dougal McKenzie: Tina pangalaman kuring, seueur naon anu kajantenan pikeun pelukis di koalisi Belfast sakitar MFA. Nalika kuring mendakan yén Alastair MacLennan - anu mangrupikeun pamimpin kursus MFA di jaman kuring - parantos janten murid ngalukis di Dundee (sanaos kuring datang ti Aberdeen), kuring resep kumaha anjeunna mikirkeun ngalukis dina pagelaran. Kuring heran kumaha MFA kapangaruhan, sareng terus mangaruhan, kumaha urang ningali ngalukis di Kalér, sareng naha éta leres-leres pangaruhna tibatan kursus ngalukis sarjana di Belfast?

Salaku murid sarjana di Skotlandia kuring ngan ukur terang ngeunaan MFA di Belfast, di luar pilihan London, sareng katingalina sapertos pilihan anu pikaresepeun. Kuring gancang pisan mendakan yén pelukis anu sumping ti MFA di akhir taun 1980an sareng awal taun 1990an tetep di kota, dina pidangan seni aktip. Pelukis anu pikaresepeun pikeun kuring dina waktos éta nyaéta (sareng masih aya) Paddy McCann, Ronnie Hughes, Michael Minnis sareng Áine Nic Giolla Coda, janten aranjeunna sigana mangrupikeun salah sahiji alesan anu hadé pikeun cicing. (Anu matak, seniman ieu sadayana masih ngajar ngalukis, di Belfast, Sligo, Galway sareng Limerick.)

Lukisan online alit 3Aya ogé seniman sanés nalika taun 1990an anu parantos ngalangkungan BA atanapi MFA di Belfast, atanapi parantos diajar di tempat sanés teras balik, sapertos Susan MacWilliam, Darren Murray, Cian Donnelly, Gary Shaw sareng tangtosna Willie McKeown. Sok aya 'adegan ngalukis' di Belfast, sanaos sakola seni siga anu langkung dikenal, sareng panginten masih, pikeun seniman anu ngagunakeun pagelaran sareng pidéo. Kuring kedah nyatakeun yén, ti generasi anu langkung lami, David Crone, anu ngajar di sakola seni, sareng tetep aya, pelukis paling luhur di Kalér, bahkan mungkin di Irlandia. Salila taun-taun mimiti kuring di Belfast adegan seni hirup ieu ngajantenkeun kuring nyambung pisan kana ngalukis sareng potensina.

Susan Connolly: Lucu pisan sabab, pikeun kuring, parantos ngiringan kursus sarjana di Limerick School of Art & Design (LSAD), dina waktos éta mangrupikeun tungtung jaman pikeun bédana disiplin 'sedeng-spésifisitas' di tingkat sarjana, MFA di Belfast nawiskeun kuring kasempetan pikeun ngajajah, ékspérimén sareng ngalih tina ngalukis. Kuring parantos pisan ngalakukeun éta di Limerick, tapi kuring mutuskeun balik ka lukisan sakali kuring dugi ka dieu di Belfast. Kuring sering naros kunaon kuring ngalakukeun ieu sareng, ayeuna, kalayan jarak anu jarak, sigana éta aya hubunganana sareng nekad nyekel 'lukisan' sareng tantangan anu ditawarkeunana.

Kaputusan kuring pikeun datang ka Belfast dipangaruhan ku Áine Nic Giolla Coda sareng diri anjeun, Dougal, nalika anjeun ngajar di LSAD. Kuring émut pisan ka sadaya seniman anu sumping (kaseueuran upami henteu sadayana ti Belfast: Susan MacWilliam, Michael Minnis, Lorraine Burrell, Mark Pepper) anu anjeun sareng Áine ngajak turun pikeun masihan ceramah seniman. Kuring terang yén ieu pangaruh pisan pikeun ngabantosan réréncangan kuring sareng kuring ngartos yén mungkin janten seniman di luar lingkungan kuliah / akademik - yén aya kahirupan propésional saluareun Limerick. Nalika ngeunaan ngalamar kursus Master, henteu leres-leres aya pilihan sanés pikeun kuring tibatan Belfast.

Mark McGreevy: Naha aya budaya ngalukis di Belfast? Abdi henteu terang pisan. Saur patarosan anu sanésna bakal aya budaya ngalukis di Irlandia, Kalér atanapi Kidul? Naha bakal béda ti hiji propinsi ka propinsi anu sanés? Naha bakal béda atanapi naon anu janten hal sapertos kitu?

Di Belfast pasti aya pelukis serius anu didedikasikan pikeun karyana sareng ngatur pikeun dijantenkeun studio nalika dimungkinkeun, tapi di mana waé aya rasa profesionalisme dugi ka 99% seniman di kota mana waé. Ieu alesan naha seueur jalma tiasa ningali seniman sakumaha dilettantes, weekend sareng part-timer. Mangrupikeun sikep réduktif anu saur kuring tiasa ditonjolkeun ku sudut pandang Calvinist anu ngalir ngaliwatan ALL komunitas sareng di spéktrum politik di Irlandia Kalér. Tangtosna ieu mangrupikeun masalah kamasyarakatan anu langkung ageung sareng urang nuju nyarioskeun ngeunaan ngalukis di Belfast dina waktos ayeuna.

Hirup salaku seniman sadidinten di kota mana waé ngagaduhan pro sareng kontra. Di Belfast kawilang murah pikeun nyéwa rohangan (sanaos henteu murah saur anjeun panginten). Studio anu disubsidi di tengah kota bakal sakitar £ 45– £ 110, janten, pikeun kuring, seuseueurna pro pikeun cicing di Belfast mangrupikeun moneter. Kami sanggup nyéwa bumi sareng studio sareng kuring tiasa ngatur kasaimbangan padamelan / studio anu saé nalika masih cicing di lingkungan kota. Abdi henteu pernah tiasa ngatur ieu di Dublin, kedah angkat ka studio ti désa Kildare, anu kuring lakukeun salami sababaraha taun.

Dougal McKenzie: Leres Susan, naon anu anjeun carioskeun ngeunaan ngalukis janten disiplin khusus-khusus di LSAD - sanaos kuring émut rada sababaraha murid ngalukis ngalaksanakeun pamasangan, fotografi sareng sajabana - éta henteu goréng. Sareng éta masih sapertos anu di Belfast di tingkat BA. Ieu saé kusabab éta masihan lulusan énggal pikeun anu tiasa dipisahkeun, atanapi ngadorong ku cara anu sanés, dina MFA. Éta pasti anu kuring lakukeun nalika kuring sumping ka Belfast pikeun ngamimitian.

Ogé, anjeun leres-leres kedah tetep kana agenda anjeun nyalira di Belfast, pikeun ngagali jero nalika ngajaga profil anjeun salaku pelukis, sabab, sanaos kami gaduh adegan anu dijalankeun ku seniman khusus, anjeun henteu ningali seueur lukisan dipamerkeun dina rohangan ieu.

Mac parantos seueur pisan pikeun ngatasi ieu, kalayan acara mimitian ti Peter Doig, Adrian Ghennie, Richard Gorman, Kevin Henderson, Paddy McCann sareng tangtosna anjeun nyalira Susan. Siga anjeun nyarios Mark, éta nimbulkeun patarosan naon hartosna 'profesionalisme' salaku pelukis di Kalér. Tapi éta henteu pernah ngaganggu kuring. Karugian teu aya pamandangan galeri lukisan ageung di Belfast pasti langkung ageung ku kaunggulan naon anu disayogikeun ku kota dina rohangan studio. Saé urang ngagaduhan pamandangan studio anu rancak di dieu: QSS di Bedford Street, Flax, Orchid, Array, Loft Collective, Pollen, Platform, pikeun ngan ukur sababaraha.

Saur kuring yén seniman di Belfast ngagaduhan seueur bagian tina komunitas studio di dieu sapertos aranjeunna badé kaluar dina paméran galéri - studio tempat dialog lumangsung, henteu dina 'pandangan pribadi'. Kantos aya rasa di Belfast yén langkung seueur ngeunaan usaha sareng prakték ngalukis, tapi éta ogé nimbulkeun patarosan ngeunaan dimana anjeun nempatkeun prakték ngalukis éta.

Mark McGreevy: Kuring satuju sareng anjeun Dougal, nalika anjeun nyarioskeun henteu aya gaya lukisan 'resmi' di Belfast. Ieu mangrupikeun hal anu paling matak ngeunaan lukisan anu didamel di dieu. Éta panginten kusabab henteu aya pangaruh pasar, sanés pangaruh pasar mangrupikeun hal anu goréng, tapi anjeun henteu kéngingkeun vérsi anu béda pikeun gaya internasional di Belfast.

Pikeun waktos di Éropa éta abu leueur, sayuran héjo sareng coklat dicét sacara réduktif sacara fisik, anu anjeun tiasa tingali angkat di Irlandia tapi henteu leres-leres di Belfast. Mungkin sifat élektik ganjil dina ngalukis di dieu katémbong salaku jinis propinsiisme?

Dougal, anjeun ogé nyebatkeun David Crone. Kuring pastina ngarasa anjeunna kedah dicekel dina hal anu langkung luhur di Irlandia sareng Inggris. Karyana gampang nyepeng nyalira ku ngalukis ti dua Kapuloan dina satengah kadua abad ke, tapi ngan ukur aya sababaraha paméran ageung karyana (saur Banbridge's FE McWilliam Gallery sareng Royal Hibernian Academy Dublin bakal nempatkeun sesuatu dina geuwat).

Kuring pikir yén aya tibalik kana sektor komérsial. Aya hal anu kedah ditingali, objék sareng hal-hal anu parantos didamel ku jalma anu henteu dibatesan sacara visual ku panilitian akademik, atanapi henteu katembong salaku seni anu dipendakan di seueur musium atanapi ruang seni anu dibiayaan ku masarakat.

Susan Connolly: Saur kuring anu nyababkeun kuring ngabahas aspek 'panilitian akademik' dina ngalukis (kaseueuran kusabab kuring ayeuna nuju ngalengkepan gelar PhD ningali aspek-aspek pengertian melukis lukisan).

Saur kuring, sacara umum, penting yén sora pelukis kadéngé sareng didokumentasikeun. Disiplin ngalukis, sanés ngan ukur kalakuan ngadamel lukisan, tapi ogé tulisan sareng lisan, janten bagian tina prakték kontémporér sacara gembleng.

Lukisan, sareng sadaya riwayatna, kedah ilubiung dina modél panilitian akademik anu maju sareng platform anu mekar dina 15 taun ka pengker. Upami seniman, khususna pelukis, henteu kalibet dina prosés ieu maka hanjakalna lukisan bakal dituliskeun sareng kontekstualisasi ku jalma-jalma anu henteu pernah atanapi henteu kantos paham sacara lengkep dina prosés matérial ngadamel, ngahasilkeun sareng nambihan élmu kana basa visual budaya urang.

Kuring yakin yén ieu beuki kaancam tina homogénisasi kahirupan urang sareng nilai anu urang pasihkeun kana tulisan tina pentingna basa visual. Anu penting, di Belfast aya dukungan pikeun seniman sapertos kuring pikeun ngudag jenis ieu panalungtikan, ngaliwatan program Ulster University anu mapan jeung dibiayaan.

Dougal McKenzie: Sakabéh kamungkinan untaian pikeun kontéks pelukis anu pikaresepeun Susan - anu akademik, téoritis, galéri sareng sajabana. Kuring pribadi parantos sadar, kumaha, yén kontéks utama anu kuring minat nyaéta, pelukis sanésna, sareng naon anu kuring damel tina karya-karyana, sareng naon anu dilakukeun ku padamelan kuring. Saur pelukis damel damel pikeun pelukis anu sanés. Sikep éta tiasa ditingali réduktif sareng jauh teuing tina insular, tapi kuring karasa pisan ieu.

Dougal McKenzie mangrupikeun pelukis anu dumasarkeun di QSS Bedford Street, Belfast, sareng ogé kuliah dina ngalukis di Belfast School of Art. Susan Connolly mangrupikeun seniman, panaliti sareng dosen anu berbasis di Belfast. Mark McGreevy mangrupikeun seniman anu berbasis di Belfast.

 Gambar kénca ka katuhu: studio Mark McGreevey, studio Dougal McKenzie.

Ninggalkeun comment hiji