Panaliti deui Kritik

EMMA DWAN OLEH LAPORAN TENTANG 'NILAI KRITISISME' SIMPOSIUM, Anu DITEMPAT DINA GALERI LEWIS GLUCKMAN, CORK, PADA 26 FEBRUARI 2016[abdi]

 Di Irlandia, prakték kritik seni terus dikembangkeun dina bentang anu robih. Sanaos hal-hal tetep kaganggu perkawis ngadegkeun publikasi sareng ngamankeun dana, aya énergi anu hirup dina nyerat seni di Irlandia dina sababaraha taun ka pengker. Publikasi, panulis sareng éditor énggal parantos mecenghul kalayan inisiatif sareng ideu anu seger, sareng parantos aya minat dina ngembangkeun rohangan énggal, medarkeun platform sareng pamirsa, sareng dina ngokolakeun pendekatan alternatif pikeun nyerat ngeunaan seni.

 Simposium 'Nilai Kritik' nalungtik peran kritik seni sareng kritikus dina nangtukeun nilai sajarah sareng ékonomi seni. Peran kritikus dina bentang parobihan kritik seni sareng penerbitan ogé digali, kalayan fokus khusus kana kumaha panulis, éditor, kurator sareng penyiar ngadeukeutan sareng ngaevaluasi poko na sareng mangaruhan pamahaman umum sareng apresiasi seni.

Keynote

Editor Art Monthly, Patricia Bickers, ngungkulan definisi kritik, nyarioskeun ngeunaan yurisdiksi sajarah, temporal anu misahkeun kritik seni sareng sajarah seni. Anjeunna mecat pamanggih yén kritik seni aya ngan ukur pikeun masihan jasa kana sajarah seni: "Sejarah seni sareng kritik mangrupikeun bagian tina kontinuitas, henteu tiasa dipisahkeun sareng nilai anu sami sapertos dina hubungan anu saé tapi aranjeunna sadayana sering dipaksa."

Bickers ogé ngaluarkeun masalah kelas sareng hirarki antara sajarah, sajarah seni sareng kritik seni, ngajelaskeun yén lebetna sejarah seni kana akademi ngabagi sajarah seni sareng kritik seni, sareng, akibatna, anu baheula disebut salaku disiplin, sareng dimungkinkeun salaku prakték, hiji katégori anu "smacked tina perdagangan, pasar". Anjeunna nyatakeun yén kategorisasi ieu didasarkeun kana anggapan henteu bias ngeunaan beasiswa, pandangan anu henteu aya hubunganana deui, sabab sadayana koméntar ngeunaan seni ngagaduhan kamungkinan pikeun dianggo ku pasar.

Bickers ngabahas kumaha nyeratna ngabantosan bentuk pamahaman sareng aprésiasi seni, sareng kumaha téori parantos masihan inpormasi seni sareng kritik, nyumbang kana épolusi duanana. Anjeunna ditutup ku nyatakeun yén kritik parantos aya analisa sareng kondisina anu teras-terasan mekar salaku tanggepan parobihan seni sareng masarakat: "Seni anyar ngalahirkeun tulisan anyar, anu antukna ngawartosan seni sareng pamahaman urang ngeunaan hal éta sareng tempatna. dina kahirupan urang. "

Panel Hiji - Legitimasi Kritik (dipimpin ku Lucy Dawe-Lane)

Sarah Kelleher muka sési 'Legitimacy of Kritik', ngarujuk kana kritik seni salaku "beuki mangrupikeun jinis tulisan anu cemas". Anjeunna ngarujuk kana seueur kajadian dimana kahariwang kritik, kelestarian, pangaruh, kaku sareng kaitanana parantos didebat, sareng kalebet proposal James Elkins yén kritik dihasilkeun sacara masif sareng sacara beurat dipaliré.

Kelleher naroskeun patalina kritik dina jaman online, nyatakeun yén seueur kahariwang dina kritik timbul kusabab kurangna pangaruh sareng otoritas ogé posisi kritikus anu teu pasti. Anjeunna nekenkeun pentingna nangtoskeun sareng nampi yén otoritas sareng pangaruh moal deui diterapkeun ku cara anu sami, ningali ieu salaku kasempetan pikeun kritikus pikeun ngaevaluasi peranna sorangan langkung ketat. "Sanaos pangaruh kritik tiasa ngirangan sareng kualitas nyeratna bénten-bénten," saur anjeunna, "kritikus tetep ngagaduhan peran duta besar ieu, pangacara, analis sareng penilai sareng kontributor draf sejarah sejarah seni munggaran".

Nyandak seni 'sacara pribadi' mangrupikeun inti sumbangan Cristín Leach pikeun simposium. Anjeunna nekenkeun pentingna "aya dina waktos sareng seni". Sanaos anjeunna sadar yén kritikus ngagaduhan seueur peran, anjeunna nekenkeun yén peran utamina nyaéta nyandak seni sacara pribadi. Anjeunna negeskeun yén "hiji-hijina hal anu pantes ditulis nyaéta hiji-hijina hal anu anjeun tiasa nyerat," ngajelaskeun yén ieu mangaruhan naha panulis tangtu janten karesep urang, yén gaya anu khas na asalna tina nyandak seni sacara pribadi, anu dugi ka pamaca dina réspon unikna. Leach nyarankeun yén nalika panulis nganggo topéng propésional, pikiran sareng perasaan tina kahirupan pribadina tiasa terwujud dina tulisanana ku cara anu teu katingali sareng nyarios ka pamaca dina tingkat pribadi.

Leach nyatakeun yén kaparigelan masihan sambungan pribadi ieu atanapi réaksi nyaéta ngalakukeunana tanpa nganggo jalmi kahiji atanapi bahkan jalma kadua atanapi katilu. "'Kuring' kedahna teu katingali, tapi teras-terasan aya sareng teras nyandak éta pribadi." Nanging, engké, aya sababaraha perdebatan naha kaayaan spésifik tina acara khusus tiasa ngajantenkeun sesekali kecap ganti jalma kahiji.

 Caoimhín MacGiolla Leith ngaku kasulitan dina ngagolongkeun kaayaan ayeuna atanapi prospek kahareup tina bidang kritik seni, ngajukeun yén kritik sareng kritikus henteu ngagaduhan peran tapi seueur. Anjeunna ngemutan pemirsa anu sentral dina nyerat seni sareng nyarios ngeunaan bédana nyerat ngeunaan karya anu teu dikenal sareng karya anu parantos diulas sababaraha kali.

Anjeunna nyarankeun yén kritik tiasa asup kana sababaraha kategori sareng nyebatkeun tujuh kategori Elkins. Diaku yén, sanaos sistem klasifikasi ieu masih aya gunana, anjeunna ngaraos tiasa "gampang diénggalan, ditambah atanapi dilegaan pikeun nampung bentuk-bentuk panulisan seni anu nembé muncul atanapi resurgén anu ngaleungitkeun pedaran, analisa, évaluasi sareng kontekstualisasi pikeun langkung milih novél. sareng modél ékséntrik alamat ”. Jenis tulisan anu (di dieu ngarujuk ka Gertrude Stein), "hirup babarengan sareng karya seni dina pesawat paralel, sanés ngan ukur ngalayananana".

Panel Kadua - Pikeun Kritik Kanggo Saha? (Dipimpin ku Fergal Gaynor)

Declan Long muka panel ieu ku nyatakeun kecanduan pribadina sorangan kana kritik, ngajentrekeun ciri gaya anu narik anjeunna ka kritikus tangtu sareng diajar anu tiasa dicandak tina maca kritik.

Anjeunna ngabahas kumaha, dina publikasi spesialis, aya anu diarepkeun, "sanés ngan ukur tina kekecapan babarengan tapi sumanget sumanget, tanggung jawab babarengan, karesep budaya koléktif". Anjeunna nyarankeun yén panulis tiasa janten pemirsa kahiji sorangan: "Sugan éta tiasa ogé pikeun kuring nalika kuring nyeratna ... Kuring nyerat hal anu kuring pikir kuring hoyong baca". Lila indit jauh nuju ngajawab patarosan tina saha kritik kanggo, naros saha kritik anu ngajengkeun atas nami, langkung-langkung saha anu ngalawan. Anjeunna nyimpulkeun yén "kritik ngalawan anu parantos diputuskeun, dogmatis".

Rebecca O'Dwyer ngusir ti 'pemirsa' salaku réspon kana patarosan 'saha kritikna?' Anjeunna mesék sababaraha lapisan patarosan, nyatakeun yén 'saha' dipuseurkeun kana anggapan yén nilai kritik ngan ukur ditangtukeun ku 'panggunaan' na. Anjeunna mecat nilai kritik anu dievaluasi ku 'panggunaan' sareng 'dibaca', ngajelaskeun yén ieu mangrupikeun tina profesionalisasi lapangan sareng kapercayaan yén éta kedah "ngalakukeun hiji hal".

O'Dwyer nekenkeun nilai duanana maca sareng nyerat dina kéngingkeun pamahaman seni anu langkung ageung sareng ngémutan kumaha kritikna keur kritikus. Anjeunna ngagaduhan kacindekan yén kalakuan nyerat kritik ageung pikeun anjeunna, salaku panulis, bari ogé "teu aya sasaha sareng, dina waktos anu sami, sadayana".

Brian Fay ogé nganggap ideu yén nyerat mangrupikeun prosés kréatip pikeun panulis. Anjeunna ngaréspon patarosan saha kalayan "saha waé anu peryogi", ngajukeun yén pamirsa kritik seni rupa-rupa, sareng ngalihkeun patarosan pikeun ngaidentipikasi saha waé jalma-jalma éta sareng naha aranjeunna hoyong éta.

Ngidentipikasi seniman prakték salaku grup anu konsistén sareng aktip terlibat sareng kritik, kalayan sering ngawartosan produksi seni, anjeunna nampilkeun modél tilu tahap, ti produksi, dugi ka paméran, dugi ka tahap pamungkas karya-karyana nimbalan réspon. Anjeunna nyatakeun yén modél ieu gagal ngémutan yén tahap ka tilu tiasa ngawartosan tahap ka hiji, ngarujuk ka éta salaku "loop silinder twisted", kalayan kritik, interpretasi sareng évaluasi "dilebetkeun, kajiret dina polah produksi".

Fay ogé ngabahas tinjauan karya lengkep, nekenkeun kumaha seniman butuh perlawanan, sareng ngadukung nilai kritik salaku dialog daripada ngan saukur salaku validasi.

Panel Katilu - Masa Depan Kritik (Dipimpin ku Chris Clarke)

Muka panel katilu sareng akhir, Clíodhna Ní Anluain ngémutan kumaha radio sareng televisi sering ditingali salaku épémeral sareng nyatet henteuna rujukan naon waé dina prosés simposium anu langkung tiheula. Anjeunna nekenkeun pentingna carita dina radio sareng televisi, sareng kakuatan anu aya sawala anu disiarkeun dina ngarobih persépsi ti kontributor boh pemirsa. Anjeunna nganggap warisan sajarah anu penting tina arsip lisan anu diwangun ku RTE ngalangkungan wawancara sareng rékamanana.

Pusat sumbangan Gemma Tipton nyaéta ideu yén seni meuntas dunya. Anjeunna ngadukung pikeun nami nyerat anu nyandak ideu seni sareng seniman kana disiplin sareng paguneman anu sanés. Nalika ngakuan garis dina disiplin sareng seueur kontéks anu nyeratna tiasa linggih, masing-masing ngagaduhan mandat sareng pamirsa anu béda, anjeunna ngadorong misahkeun ideu para spesialis sareng pemirsa universal.

Tipton nekenkeun pentingna inklusivitas dina basa sareng wacana nalika pikahareupeun nyababkeun cara mikir sareng ngadamel langkung disiplin-disiplin. Sanaos anjeunna ngartos yén kekhususan ngagaduhan basa nyalira, anjeunna ngajukeun yén jargon téhnis tiasa dianggo pikeun nyumputkeun nyerat anu goréng, anu mangrupikeun ancaman utama pikeun kritik seni.

Tipton ngémutan masa depan kritik cerah sareng ngadukung "teras-terasan ngadorong kaunggulan dina sisi spesialis, pikeun motong sora sareng ngaleungitkeun rasa teu aman, émut ideu pelesir".

Nathan Hugh O'Donnell ngajelaskeun kritik salaku pertukaran, mediasi antara seni sareng sababaraha jenis masarakat. Masa depan kritik seni, saur anjeunna, aya dina majalah, sareng nyatakeun yén majalah (kalebet anu online) penting kusabab cara nyusunna publikasi sareng parantos muncul, sacara sajarah, dina unggal momen nalika publikasi ngalegaan. Anjeunna negeskeun yén penerbit héterogen, yén teu aya publik anu pasti: "Kaseueuran jalma nyebrang disiplin sareng spésialisasi."

Simposium 'Nilai Kritik' diwangun tina warisan kajadian anu sami anu ngusahakeun nangtoskeun tujuan kritik seni sabab éta narekahan sareng mekar dina waktos nalika definisi, fungsi sareng pendekatan tradisional nyepeng artos kirang. Simposium ngagaduhan perasaan anu langkung optimis kana sési pamariksaan pulsa anu sanés perkawis. Untungna, kontributor ngajauh tina diskusi anu leres-leres dilatih ngeunaan krisis anu teras-terasan sareng nuju paguneman kalebet sareng nilai kritik, masihan masa depan anu cerah, kalayan rohangan pikeun langkung seueur sora, audién sareng nyerat.

Emma Dwan O'Reilly mangrupikeun panulis sareng panaliti anu dumasarkeun di Tipperary.

[abdi] Twitter prosés di # VOC16

Gambar: Keynote ku Patricia Bickers; gambar kahadean tina Galeri Glucksman.

Ninggalkeun comment hiji