Érotis Situasi

 

JAMES MERRIGAN NANYA NAHA SENI JEUNG SENI TEU 'NGAYANG' DINA ADegan SENI IRISH.

Kuring kantos mikirkeun seueur tentang séks nembe sareng hubunganana sareng seni. Hiji alesan nyaéta patarosan seniman Emma Haugh "Kumaha urang ngabayangkeun rohangan anu didédikasikeun pikeun manifestasi kahoyong awéwé?" diusulkeun dina paméran solo na anu anyar 'The Re-aprésiasi Sensualitas' di Galeri NCAD Dublin (pérsi éditan tina naskah anu dilakukeun nalika paméran kalebet dina Maret / April VAN).

Alesan sanésna nyaéta dokumenter anu bakal datang dina seniman Robert Mapplethorpe ku saluran jaringan televisi Amérika HBO. Maputethethpe 'smut art' (kecap seniman sorangan) nyababkeun badai politik sareng budaya di kota-kota Amérika Serikat Washington DC sareng Cincinnati di akhir taun 1980an / awal taun 1990an nalika juri agung ngaluarkeun dakwaan kriminal ngalawan hiji lembaga seni sareng sutradara na pikeun nunjukkeun wisata Mapplethorpe retrospéktif 'gambar séks'. Seni unggul dina akhirna, tapi sidang sareng paméran éta teu ningali soal sareng tangtangan perspéktif ngeunaan maksiat sareng kautamaan seni kontémporér dina panon masarakat.

Saha waé anu ngalaman pangalaman Mapplethorpe biasana ngagaduhan carita Mapplethorpe anu tiasa dicarioskeun anu ngalibatkeun teu ngarareunah umum. Carita Mapplethorpe kuring dimimitian ku kritikus seni Dave Hickey, anu bukuna The Invisible Dragon kuring masangkeun ka perusahaan percetakan salaku conto anu kuring hoyong ngahontal pikeun publikasi anu kuring damel nalika éta. Dina buku aya sababaraha conto anu jelas ti Mapplethorpe's X Portopolio. Kuring henteu ngira yén gambar éta pikahareupeun sacara pribadi, tapi ngaleupaskeun kana éter publik sareng ngaluarkeunana tina kontéks seni kontémporér, kalayan nami abdi dina amplop anu nutup aranjeunna, ngajantenkeun kuring teu tenang.

Sual cabul sareng sénsor nyeret perlakuan Banbidge Déwan Distrik pikeun artis artis Ursula Burke ngeunaan gambaran séks homo dina salah sahiji lukisan lansekap na Arcadian pikeun paméran anu diayakeun ku Galeri FE McWilliam, dina 2014. Henteu aya géskeun ngabandingkeun gambar anu ngagugulung Mapplethorpe tina adegan BDSM di New York City kalayan drama kostum anu teu sopan Burke - anu aranjeunna sasarengan nyaéta aranjeunna nyababkeun henteu pikaresepeun masarakat. Naon anu kuring hoyong nyorot (upami anjeun teu acan perhatoskeun) nyaéta éstétisisasi homoseksualitas utas ku cara ngalangkungan conto-conto anu kuring atos disayogikeun di dieu. Tapi maksud teu sadar atanapi kabeneran fluke ieu ngabantosan patarosan provokatif ngeunaan seksualitas sareng kontéks anu mere ilham, legitimasi sareng ngamungkinkeun éksprési kelamin salaku seni.

Upami urang daék ngaku, sadaya biografi seni urang kaganggu ku momen anu ngerakeun atanapi teu tenang dimana jinisna, atanapi sababaraha tabu anu aya hubunganana, nyaéta panulis rasa teu raoseun urang. Sigmund Freud ngarujuk kana aslina kaayaan érotique salaku 'adegan primal', nalika murangkalih milampah kolotna anu gaduh hubungan séks, atanapi nalika urang ngaleungitkeun hawa nafsu sareng kahoyong demi pelestarian méntal, mikacinta.

Abdi émut dumuk calik dina bioskop anu poék, 16 taun ka pengker dinten ieu, nalika dosen anu ngirut Jeff Koons urang Didamel di Surga (1989 - 1991) runtuyan lukisan hiperrealis sareng patung. Séri ieu ngagambarkeun bintang porno Italia La Cicciolina anu ngadagoan sareng Koons di tengah bumi rococo anu teu pikasieuneun.

nu dina delicto flagrante tina sakabeh kaayaan anu ngajantenkeun kuring janten waspada salaku nonoman diantara mayoritas awéwé, khususna kumaha palangkakan La Cicciolina sumebar-garuda nyelek panon kuring. Tapi tawa anu ngageleger tina réncang awéwé kuring masihan ijin pikeun ngaleungitkeun kalepatan Katolik ningali 'rak luhur' khusus ieu. Neuteup kana imajinasi Koons dina bioskop anu poék 16 taun ka pengker urang sadayana janten murangkalih murangkalih anu maréntahkeun koktail pink tanpa leres-leres terang naon anu aya di jerona, atanapi pangaruh alkohol anu bakal dilakukeun ku urang saatosna.

Nalika séks henteu lebet galéri, seniman anu kirang naif sareng langkung dewasa ngagaduhan kacenderungan pikeun nolak éta, anu ngahasilkeun objék seni anu jimat sareng 'serius' anu katingalina sapertos jago sareng heunceut tapi sacara intelektual dihapus sareng émosi disumputkeun dina cangkang anu diformalisasi. Salaku seniman anu déwasa urang condong ngalanggar tibatan maén sareng ideu séks, atanapi urang nyatakeun kelamin salaku palanggaran. Pikeun anu ngora sareng naif, séks henteu tiasa dibédakeun tina cinta, roman anu teu tiasa dibédakeun tina hawa nafsu. Dualitas antara bawah tanah sareng anu ditampi, swasta sareng umum, jago sareng kembang, maén dina poto Mapplethorpe tanpa prasangka.

Artis sapertos Mapplethorpe ogé ngahasutkeun ungkapan 'dina rasa anu goréng'. Dina tinjauan ti 2013 kuring ngageroan seniman Alan Phelan (kontributor dina masalah ieu) pikeun sacara lisan sareng jelas pikeun panggunaan kecap 'HANDJOB' pikeun judul paméran solo na di Dublin's Oonagh Young Gallery. Kecenderungan umum dina dunya seni nyaéta nempatkeun nilai pikeun bijaksana sareng ambivalén dina éksprési anjeun. Sakumaha nyeratna Susan Sontag: "Rasa anu saé nungtut yén anu mikirkeun ngan ukur masihan pandangan tina siksa inteléktual sareng spiritual."

Sontag nuju ngarujuk di dieu kana bahasa seni, nyumput janten conto rasa anu saé. Bahasa seni salawasna ngatur pikeun ngarobih objék seni kana hal anu luhur, atanapi nyetrika aranjeunna dina basa dialék jalma lemah dina upaya ngangkat aranjeunna langkung luhur. Ieu mangrupikeun pelajaran anu urang pelajari dina paguron seni salaku murid seni ngora: nyumput sareng ngajaga kasopanan urang pikeun mangaruhan réspon anu canggih tina pamiarsa anu terang anu resep hal-hal pikeun ngadaptar dina tingkat implisit tibatan eksplisit.

Pikeun pikiran kuring kelamin henteu cicing di galéri sakumaha mistina sabab urang ngan saukur tumuh. Leres, urang ngagaduhan seniman nonoman abadi, Artis Inggris Muda, anu terus fetis jinis sareng 40an. Sareng aya seniman Amérika Paul McCarthy sareng almarhum Mike Kelley, anu katingalina sapertos 50-metaller 'metaller' sareng kaos Hideung Sabtu sareng rambut anjing-abu-abu-anjing anu, kadang-kadang, kuring dengki. Nanging, umumna, nalika urang mendakan sareng ngalaman langkung seueur dunya sareng perilaku anu disumputkeun urang janten langkung rahasia ngeunaan pangalaman sareng pamanggihan éta. Kadewasaan sareng reputasi mangrupikeun sénsor anu hébat, padahal naïveté tiasa dibekem kusabab éta henteu sadar dirina sareng jalma-jalma di sakurilingna.

Nalika ngarujuk ka seniman Renaissance sareng tahapan pamekaran idéntitas kréatipna, Ernst Gombrich ngitung yén 23 mangrupikeun umur nalika hubris pribadi aya dina sate anu paling rame. Anu lieur 18 dugi ka murid kuliah umur 20 taun anu ambisius dibagi antara anu dimaksud psikolog Freudian Eric Erikson salaku Ego Identity vs. Role Confusion and Intimacy vs. Isolation. Mangrupikeun sungut, tapi anu hartosna ieu pikeun murid seni nyaéta poténsial pikeun henteu stabilitas psikososial sareng psikoseksual, bahan anu pangsaéna, saur kuring, pikeun ngadamel seni anu caket sareng aromatik sareng sadayana buleud. Murid seni ngora, sareng anu déwasa anu henteu kantos ageung, aya di jalan éta antara hubungan kahirupan salaku calon seniman sareng harepan kasatiaan séks dina hubungan ngabentukna sareng dunya anu anéh sareng hal-hal na.

Dina hartos kami ngan ukur koktail naïveté salaku murid seni ngora, nyodok pikaseurieun sareng nyodok ramo kana objék seni kusabab kabodoan anu bagja. Dina tingkat primal kami ngan ukur tangan sareng ciduh dina yuswa éta, ngabijilkeun dina poék tanpa perawatan, ngan kabutuhan anu peryogi pisan pikeun papanggihan sareng kahoyong. Nalika déwasa kuring ningali deui ka navetvet éta, kahariwang henteu terang sareng ngan ukur nyodok, salaku aset anu kuat pikeun janten seniman, tibatan anggapan buronan yén urang ngan ukur diajar janten seniman di paguron seni.

Taun ka tukang sacara gembleng hullabaloo ngaliwatan mahasiswa National College of Art and Design (NCAD) Shane Berkery, anu dicét gambar-taranjang diréktur NCAD harita Profesor Declan McGonigle, (dina pipikiran kuring) lemes sareng sacara politis. Nalika di luhur, disumputkeun di loteng acara gelar NCAD anu sami, sareng di handapeun tangga di Dublin Institute of Technology, urang ngagaduhan 'koktail pink' anu kuring kantos bahas di dieu dina pamasangan Luke Byrne (aka Luek Brungis) sareng Catherine Cullen masing-masing. Kusabab alesan anu ditetélakeun di luhur, jenis seni ieu henteu pernah lulusan salaku wujud pembuatan seni anu sah dina pamandangan seni Irlandia.

Salaku kritikus seni anu parantos marios pamandangan seni Irlandia di jero sareng luar salami tujuh taun ka pengker, saatos diropea saatos pecah saatos diropea, kuring mendakan paméran gelar seni taunan mangrupikeun panangkal penumbuhan, profesionalisme sareng konservatisme anu tumuh ka umum sareng swasta sirkuit galeri. Aya hal anu kedah didugikeun, ngeunaan, pentingna paguron seni dina hal ieu. Kalayan beuki seueur rohangan anu dijalankeun ku seniman anu ditajak ku jaman gentrifikasi anu sanés di Dublin, rohangan tempat seni kénging janten sakedik meser sareng visceral ayeuna bakal janten tanggung jawab paguron luhur pikeun ngajagaan. Anu langkung penting, tapi, tanggung jawab guru ngajar di paguron luhur éta pikeun ngabina sareng ngahargaan anu subversif, anu visceral sareng anu pabalatak,
daripada mecat salaku ngan najong nonoman.

James Merrigan mangrupikeun kritikus seni dina billionjournal.com.

Gambar: Dave Hickey, Naga Ghaib.

Ninggalkeun comment hiji