Seni Pangasupan

keur édisi Séptémber Visual Artists 'dina September / Oktober, kuring nuju fokus kana bentuk partisipasi sareng kolaborasi. Perhatosan ieu mangrupikeun dorongan anu teras-terasan dina prakték kuring sorangan salaku kurator di otoritas lokal pikeun nginterogasi hasil karya seniman anu damel dina kontéks sosial, partisipatif. Kami mikirkeun partisipasi salaku progresif - sakumaha langkung pikaresep tibatan elitisme, pangaluaran sareng birokrasi, contona - tapi urang kedah mikirkeun nilai partisipasi sakumaha lengkep gumantung kana nilai proyék anu ilubiung. Éta pisan nyaritakeun ngeunaan kumaha seni sareng seniman rutin diinterogasi. Sareng kuring pikir ieu kalintang cacatna. Dina raraga neuleuman langkung jero ngeunaan masalah prakték partisipatif, kuring ngirim téks ieu ka masing-masing kontributor anu diulem salaku provokasi: "Jalma-jalma di dunya seni sigana parantos ngalanggan borongan kana pamanggih yén partisipasi atanapi kolaborasi mangrupikeun olahraga atlit di seniman mana anu kedah bersaing pikeun bentuk partisipasi na janten langkung jero, kuat, gancang, panjang sareng murni. Bentuk idéal partisipasi atanapi kolaborasi teras ngagantung dina unggal proyék anu bahkan nunjukkeun dina partisipasi. Ieu henteu leres pikeun pangalaman anu nonton, anu tetep di luar damel.

Panulis gaduh kakawasaan anu langkung ageung kana karyana tibatan pamilonna. Upami urang kaganggu ku ayana kakuatan di dieu, urang bakal karaos kagoda pikeun ngaleungitkeun prakték panulis sadayana - sumanget, panginten, ku panyalahgunaan konsép 'pati pangarang' - dimana gantina kedah aya langkung seueur lalu lintas antara panulis sareng pamaca. ”

Karya Aideen Barry Jempé Pindahkeun nembé kéngingkeun polling 'Irlandia Modern dina 100 Artworks' kanggo taun 2015 saatos nominasi sareng sora publik na di Irlandia Times, ngéléhkeun persaingan anu kaku pisan dina prosés. Ieu mangrupikeun buktina pikeun pangaruh anu dieksekusi sareng dianggo sacara ketat sapertos kieu tiasa dilakukeun pikeun masarakat umum. Dina tulisanana, Aideen nyaritakeun perjuangan pribadina, sateuacan proyek ieu, kalayan diposisikan salaku seniman dina kaayaan anu teu stabil, teu aman sareng kumaha ieu parantos ngabéjaan pendekatanna pikeun damel di lapangan partisipatif.

Kuring ngondang Fiona Whelan nyerat metodologi na pikeun proyék 'Natural History of Hope', proyék kolaborasi anu ngajajah ketidaksetaraan kelas sareng gender di sababaraha generasi awéwé. Anjeunna nyorot réalitas prosés seni ieu, anu ngalibetkeun jalma salaku ciri inti sareng masing-masing rumit sareng multifungsi. Anjeunna nuduhkeun paniténan Claire Bishop dina 'Creative Time Summit' 2011 ngeunaan épolusi partisipasi sapanjang sajarah ti 'ramé' taun 1910an, dugi ka 'massa' taun 1920an, 'jalma' 1960-an, anu 'dikaluarkeun' taun 1980an, 'komunitas' taun 1990an, dugi ka 'sukarelawan' ayeuna.

Ngembangkeun proyek seni tina polah sukarela mangrupikeun tindakan pikeun Clodagh Emoe nalika nyusun 'The Plurality of Existence…' Nyiapkeun proyék kebon mingguan sareng Spirasi, organisasi kamanusaan, antar budaya, non-pamaréntahan anu damel sareng paluruh suaka, pangungsi sareng kelompok migran sanés anu sanésna dijalankeun salaku strategi pikeun ngenalkeun dirina sareng ideu na ka komunitas ieu. Kegiatan mingguan ieu ngasuh kapercayaan dina kelompok sareng nempatkeun dasar pikeun nyaritakeun kenangan sareng nyerat sajak anu dikembangkeun janten transmisi sora sareng pamasangan galeri.

Warisan sareng kapamilikan karya partisipatif mangrupikeun perhatian anu lumangsung henteu ngan ukur pikeun seniman, tapi ogé pikeun komunitas / pamilon anu kalibet. Proyék Michael McLoughlin 'Cumann' ngabahas masalah ieu ku dibentukna 'kakuatan veto' dimana pamilon bertindak salaku panjaga sareng arbiter tina karya aranjeunna kalibet dina nyiptakeun. Aranjeunna pamustunganana nyandak sadaya kaputusan ngeunaan presentasi sareng pangiriman karya sareng konsultasi ka hareupna.

Tingkat partisipasi sareng penafsiran anu jembar beda-beda di unggal proyék anu disorot dina masalah ieu. Rhona Byrne sareng Yvonne McGuinness dilélér komisi seni publik utama ti Kantor Seni Déwan Fingal County pikeun nyiptakeun karya salaku bagian tina program sénen taun na.  Prosés anu intensif pikeun nganteurkeun 20 bengkel ka 500 urang nyababkeun ngembangkeun konténna, ngadamel alat peraga, sareng nyiptakeun pertunjukan terakhir 'Mobile Monuments'. Tilu becak didamel pikeun nganteurkeun sareng ngangkut platform ieu pikeun pagelaran, ngaguar jaringan anu lambat sareng ngalirkeun inpormasi dumugi ka Rising 1916.

Partisipasi dina seni panginten tiasa dipahami salaku 'solusi' étika pikeun krisis legitimasi seni. Tapi, partisipasi ngan ukur tiasa némbongan salaku solusi upami urang mopohokeun yén palaku seni ngan ukur aya dina rupa-rupa bentuk institusi seni, kalebet aparat satempat, penjaga Per Cent for Scheme Art. Kritik institusional, ogé kedah aya dina cakrawala fisik atanapi diskursif lembaga. Ieu ngakibatkeun kaayaan anu paradok pikeun étika partisipasi. Sanaos partisipasi sigana mangrupikeun panangkal kana institusionalisasi éta ogé tiasa, janten salah sahiji alat kakuatan institusional.

Linda Shevlin mangrupikeun kurator sareng seniman anu mandiri di Roscommon.

Ninggalkeun comment hiji