Deukeutna Sejarah

Kami damel luar biasa dina seni. Naha damel dinten di, dinten kaluar di studio, ngumbara panjang sareng lega nagara, ngudag-ngudag, freelancing atanapi ngajaga padamelan nyata dina padamelan sadidinten, urang ngalih gunung unggal dinten. Sedengkeun réfléksi kritis mangrupikeun metodologi anu diwangun tina naon anu urang lakukeun, sakumaha sering urang leres-leres ngareureuhkeun pikeun ngémutan kamajuan urang atanapi kagum kana prestasi urang? Salaku Lembar Warta Artis Visual akhir taun, masalah ieu diposisikan pikeun nimbangkeun kamajuan anyar di séktor urang, bari nganilai sababaraha tantangan anu tetep.

2016 parantos janten taun anu penting. Naon meureun Reeling dina Taun montage taun 2016 siga kitu? Naratif anu mana anu bakal dicandak ti arsip dina taun ka payun? Dina sataun anu ditetepkeun ku teror global sareng krisis imigran, wates Éropa - nalika lemes dina perjanjian perdagangan bébas - ujug-ujug siga anu ditingali. Di tengah kateupastian Brexit, urang nonton nasionalisme kekaisaran nyusut payuneun panon, ngalipet jero sareng serpihan. Samentawis éta, di periphery Benteng Éropa, Irlandia nyirian abad ka 1916 Easter Rising, waktos anu penting dina ngadegkeun Républik Irlandia anu mandiri.

Sanaos reservasi anu émut sajarah anu dibagikeun sareng Irlandia Kalér panginten tiasa ngabuktoskeun kontén, atanapi yén pemirsa sacara nasional tiasa janten kagoréngan ku penampilan halaman sareng halaman peringatan anu siga henteu aya tungtungna, peringatan dugi ka ayeuna parantos ditampi. Sakumaha ditetepkeun ku Helen Carey dina kolomna, seni visual parantos janten pusat-tahap dina nandaan dékade siki anu lumangsung (2012-2022). Kalayan hiji panon dina lintasan arsip hareup, masalah ieu ngémutan sababaraha proyék seniman anu dimédiasi sabab penting dina pamanggih modéren ngeunaan kasetaraan, perlawanan sareng kawarganagaraan.

Abad ka 1916 ningali dana tambahan pikeun dialokasikan pikeun sababaraha proyék internasional, sababaraha diantarana dipromosikeun dina masalah ieu ku Andrew Duggan, James, L. Hayes sareng Caoimhghin Ó Fráithile. Salaku tambahan, sajumlah komisi utama anu dibiayaan ku kaayaan, sapertos 'In the Shadow of the State' sareng 'Stormy Petrel / Guairdeal', parantos ngalangkungan tontonan anu didorong ku performa atanapi dumasar acara, cocog nekenkeun pangalaman fisik sareng temporal ku struktur permanén . Anu penting, proyék-proyék sapertos ieu parantos ngonfirmasi deui peran penting narasi sareng 'saksi-nyerat' dina ngadokuméntasi sareng ngalestarikeun pendakan langsung anu henteu lami ieu.

Kasadaran anu teras-terasan ngeunaan pentingna arsip ogé muncul salaku ciri anu pasti tina bentang peringatan ieu, anu diinformasikan pisan ku sajarah lisan, objék bahan sareng sumber primér sanés. Kusabab éta sigana henteu cocog, dina taun réfléksi nasional ieu, yén 'warisan' kedah merjuangkeun perwakilan dina portopolio kabinét, musium anu kedahna kirang dibayar atanapi pustaka di sakitar nagara kedah ditutup - kaayaan anu mirip sareng tuang nagara sorangan, hiji kecap dina hiji waktu.

Sajumlah kamajuan konci taun ieu parantos di baca sareng diresepkeun ku kasadaran jaman baheula, saolah-olah sababaraha alat anu nyusut waktos parantos dikaluarkeun, ningkatkeun hubungan urang sareng anu bersejarah sareng ngajantenkeun langkung caket. Sakumaha peringatan tina 1913 Dublin Lockout nyandak padamel anu teu kapilih abad ka tukang kana paguneman ngeunaan prakték kuli modéren, janten pemberontak anu martir dina Rising siga anu ngawas-ngawaskeun prosés.

'Ati-ati ka Jalma Anu Bangkit' - dicandak tina sajak Patrick Pearse Pemberontak - nawiskeun slogan galvanis pikeun protés muatan anti-cai di negeri taun kamari. 'Éta pikeun ieu?' ogé parantos sering dianggo, duanana salaku tangisan anu penting sareng patokan pikeun meunteun kamajuan anu diperdebatkeun, ti tikét Olimpiade sareng pajak Apple, dugi ka urusan NAMA sareng dana wulung, saolah-olah kritik Yeats ngeunaan politik mandiri taun 1913 moal langkung relevan pikeun Irlandia modéren.

Deukeutna sajarah teu aya deui anu raoseun tibatan dina bacaan anu disingkronkeun nasional dina Proklamasi 1916 - hiji manifesto anu iconic sareng visioner pikeun kadaulatan sareng persamaan. Ngungkulan hak pilih sareng kasatiaan "unggal lalaki Irlandia sareng awéwé Irlandia", gampang ditingali kumaha radikal Proklamasi anu saéstuna. Ngalawan latar sajarah jurang Républik ngeunaan perlakuan awéwé, gelombang kampanye awéwé sareng proyék féminis parantos galvanis taun ieu, ngawangun moméntum anu dihasilkeun ku 2015's Waking the Feminists, sakumaha anu dibahas ku Aislinn O'Donnell dina kolomna. Dina téma anu ngahijikeun 'Rise and Repeal', puluhan rébu ngiringan dina pawai taunan kalima kanggo pilihan dina bulan Séptember, nyayogikeun koméntar ngeunaan "kagagalan Républik pikeun nyumponan janji sasaruaan anu dilakukeun dina 1916".

Pikeun anu sugema, pamekaran taun ayeuna karaos sapertos serangan ambu féminis anu lengkep; Nanging pikeun aranjeunna anu parantos ngampanyekeun teu katingali mangtaun-taun, aranjeunna ngaraos siga validasi anu dimeunangkeun tina usaha aranjeunna. Kontribusi aktivisme seniman dina nambahan résistansi mainstream anu langkung lega ku cara ngahasilkeun dialog sareng kasadaran visual (tina mural sareng poster, dugi ka spanduk sareng lencana) mangrupikeun poko anu ngajantenkeun panilitian salajengna.

Édisi ieu ogé ngagaduhan kolom ku Jo Mangan, pupuhu Kampanye Nasional pikeun Seni (NCFA), anu ngagambarkeun kagiatan NCFA taun ayeuna, nalika aranjeunna neraskeun karya lobi pentingna, nyatakeun peran penting kasenian dina masarakat Irlandia kontemporer. Salaku tanggapan kana Anggaran 2016, NCFA nyatakeun yén dina sataun nalika séktor seni disayogikeun atas sumbangan pentingna pikeun program peringatan nasional, aya "kacindekan anu teu cekap dina pamaréntahan" pikeun ngajaga tingkat investasi anu bakal ngagambarkeun Irlandia "dunya- sektor kreatif kelas ”sareng ngahargaan éta salaku" sumber daya alam anu paling jelas "di nagara éta.

Joanne Laws mangrupikeun panulis sareng panaliti anu dumasarkeun di Roscommon.

Ninggalkeun comment hiji