Nuju Nagara Pasca-Patriarchal

­­­­WAWANCARA HUKUM JOANNE SARAH BROWNE JESSE JONES TENTANG PROJEK ANJEUNNA 'DI BAYANG NEGARA'.

Joanne Laws: Sugan anjeun tiasa ngajelaskeun kumaha kolaborasi anjeun sumping sareng ngenalkeun sababaraha ideu awal anjeun dina ngembangkeun proyék anyar anu utama ieu?

Sarah Browne / Jesse Jones: Urang bakal terang prakték séwang-séwangan mangtaun-taun sareng ngaraos yén dina sababaraha tahap urang bakal mendakan kasempetan anu pas pikeun damel babarengan. Dina 2014, urang ngamimitian ngabahas kolaborasi poténsial sareng Patrick Fox (teras Diréktur Nyiptakeun), sareng engké Rachel Anderson (teras produser / kurator di Artangel, London). Kami nyobian ngaidentipikasi urgencies pangageungna pikeun urang salaku seniman dina waktos éta sareng ngaraos aya kabutuhan diperbaharui pikeun nalungtik sareng ngarobih posisi awéwé anu aya hubunganana sareng nagara bangsa patriarkal. Ti mimiti damel urang babarengan, hukum sareng instruménna parantos janten fokus kritis. Laut Irlandia ogé lumayan ageung dina imajinasi urang.

Usul kolaborasi awal kami dipuseurkeun kana adaptasi maén basa Irlandia Máiréad Ni Ghráda Triail kana drama rohang pangadilan anu bakal wisata Irlandia sareng palaku komunitas. Serial anu diusulkeun pikeun siaran luar bakal janten bentuk 'acara obrolan féminis' interaktif. Usul éta henteu hasil, tapi diskusi saterasna sareng Artangel pamustunganana nyababkeun kerja sama ko-komisi sareng Create pikeun ngahasilkeun proyek anyar anu penting anu diformalisasi dina 2014.

Luyu sareng kaédah damel Artangel, kami ngalaksanakeun sataun panilitian, diteruskeun ku évaluasi, sareng sataun produksi. Mangsa panilitian anu ketat ieu dina privasi relatif ngamungkinkeun kami ngembangkeun metodologi sareng ngarencanakeun kagiatan anu bakal datang. Proyék dimimitian salaku panilitian kumaha awak awéwé sacara sajarahna mangrupikeun simbol harepan politik sareng kabébasan, nanging sacara material dipaksa pikeun nahan ketidakadilan anu nyeri ku nagara. Ngagambar narasi pasca kolonial sareng kontra-répolusionér, kami ngaraos yén pangalaman Irlandia khususna tiasa ditempatkeun pikeun ngritik konsép modérn kabangsaan sareng modal. Kami gumbira mertimbangkeun pamariksaan féminis ieu ngalangkungan proyék transnasional anu cicing dina yurisdiksi hukum duaan, sareng yakin éta penting pikeun ngahasilkeun panilitian anu sanés ngan saukur ngagambarkeun jaman baheula, tapi nawiskeun logika pikeun mecahkeun déode realitas kontemporer.

JL: Dupi anjeun ngagariskeun rupa-rupa tahapan proyék?

SB / JJ: Salami taun munggaran panilitian urang, urang nuturkeun naluri urang ngalangkungan suksesi wawancara, kunjungan arsip, rapat sareng perjalanan lapangan ka situs sapertos: Kapuloan Blasket, Dublin ka Liverpool ferry, féminis sareng perpustakaan awéwé, sareng Royal College of Gynecology and Obstetrics Museum di London. Kami ogé nganjang ka rohang pangadilan, lungguh dina sidang symphysiotomy sareng mimiti ngiringan proyék Judgments Feminis Kalér / Irlandia. [1] Ieu mangrupikeun pangalaman diajar anu luar biasa sareng ngabuka hukum pikeun urang ku cara anu detil sareng performatif. Salaku bagian tina program pamungkas na, kami ngagaduhan kaistiméwaan pikeun nampilkeun sidang umum anu munggaran ngeunaan 'In the Shadow of the State', judulna Sora Muncul [2].

 Dina Maret 2015, kami ngagagas aplikasi kami pikeun program sénsional Déwan Kesenian 'ART: 2016', sareng teras didaptarkeun sareng dileler dana salaku salah sahiji tina salapan proyék panggero terbuka dina bentuk seni. Kami teras ngarakit tim inti kolaborator kami: akadémis légal sareng aktivis Máiréad Enright, bidan Philomena Canning, komposer Alma Kelliher, sejarawan budaya material Lisa Godson, fotografer Miriam O'Connor sareng kurator / produser anu berbasis di Derry Sara Greavu. Kami sadar pentingna performa live khusus spésifik pikeun proyék, salaku platform pikeun nguji sora kolaborasi kami, ngaktipkeun panilitian sareng ngabagi keahlian kolaborator kami. Kami ngarencanakeun saperangkat opat acara di Irlandia sareng Inggris, diwangun ku lokakarya hukum swasta (pikeun nalungtik 'touch' hukum, sareng sakumpulan awéwé anu diulem) sareng pagelaran umum salajengna.

Salami taun kahiji urang mekarkeun Kaduruk dina Seuneu: Arsip Pas-Patriarkal dina Sirkulasi, anu nawiskeun cara pikeun ngalakukeun proyék tibatan nyobian ngajelaskeun. Kami ngaidentipikasi objék sapopoé sareng namina éta salaku bukti penindasan kapitalis awéwé. Dina bentuk kritik anu aktif, barang-barang ieu dicirian ku Arsip Post-Patriarchal cap jeung disimpen deui dina sirkulasi. Ngagunakeun format wawacan sareng bengkel perfomatif, kami nampilkeun patarosan panilitian utama, sapertos pangwangunan 'kabersihan feminin' atanapi sifat 'waktos patriarki'. Anggota pamirsa diulem pikeun nyandak bahan nyalira pikeun dicap. Kami masihan presentasi di Irlandia sareng Inggris dina rupa-rupa kontéks komunitas, aktipis sareng akademik, sabagé sabagé cara ngawangun pamirsa anu aktip pikeun proyék éta.

Tina Susu sareng Marmer dipentaskeun di Derry dina Maret 2016, di bumi anu sering dijajah nalika Troubles. Éta nampilkeun palaku tunggal (Louise Mathews) dina méja dapur, pikeun pagelaran sadidinten kalayan pemirsa alit sakitar belasan jalma.

Gambar kamar sidang Dublin (2)Truncheon sareng Spékul dipentaskeun dina bulan Juli salaku bagian tina Liverpool Biennial 2016. Ieu siaran langsung internét ti toko buku komunitas radikal News from Nowhere ngajajah kekerasan kaayaan bersejarah anu diberlakukeun ngalangkungan cara gynecological. Éta ngaidentifikasi Panyakit Tular ti 1860s salaku momen konci dina panerapan kekerasan kaayaan ngalawan awéwé. Nampilkeun sejarawan budaya matérial Dr Lisa Godson sareng 'dukun cyborg' Klau Kinky anu dikenal sorangan, tina Gynepunk kolékal Catalan, pagelaran ieu ngusulkeun nyebarkeun siaran nagara anu diijinkeun kana rohangan domestik. Hadirin transnasional diulem kana platform online ieu pikeun naroskeun ilegalitas terestrial hak réproduktif pikeun awéwé.

Manggung dina Séptémber 2016 di Kamar Rukun Rumah Sakit Rotunda (rumah sakit anu munggaran di Irlandia sareng Inggris), Kontrak anu keuna ngusulkeun cara anyar pikeun ngartos kumaha urang nyanghareupan touch hukum unggal dinten, kalayan sareng tanpa idin. Pagelaran anu imersif nampilkeun soundcape anu dikarang ku Alma Kelliher. Skor hukum, disusun dina kolaborasi sareng Máiréad Enright sareng sakumpulan awéwé anu diulem di Dublin, nangtoskeun kumaha anggota pemirsa milih ilubiung. Pagelaran na bakal énggal diadaptasi sareng dipentaskeun deui dina bulan Nopémber 2016, sareng pamaén anu béda, pikeun rohangan pangadilan ngora di Toynbee Hall, London.

JL: Naon anu anjeun émutan ngeunaan jajaran kampanye awéwé sareng proyék féminis anu katingalina ngagaduhan momentum taun ayeuna? Naha saur anjeun aranjeunna parantos ditingkatan ku abad ka 1916, anu nyandak hubungan urang sareng jaman baheula janten fokus anu langkung seukeut?

JJ: Saur kami urang ngagaduhan centenary anu déwasa sareng gagah saleresna. Éta panginten janten mimpi ngalamun jingoistik, tapi saur kuring sacara umum aya napsu ngeunteung. Nalika anjeun nyarios ka jalma-jalma aranjeunna ngahubungkeun éta kana éléhna biaya cai sareng perjuangan pikeun kasetaraan sareng anti-penghematan. Aya perasaan tanggung jawab, henteu ngantepkeun ka pamaréntah pikeun mutuskeun. Abad satus abad éta mangrupikeun percikan imajinatif anu leres-leres diawalan sareng Waking the Feminists, nalika Abbey sono ka zéitgeist sareng serangan balik saatos. [3] Bitu publisitas mecenghul tina paguneman pribadi anu parantos lami dilakukeun ku awéwé tanpa didangu. Nalika éta dimimitian, éta kawas longsoran.

Saur yayasan ditetepkeun ku referendum perkawinan anu sami-jinis, dina hal ekspektasi masarakat pikeun kasetaraan. Salaku jalma anu kénca, kuring sacara umum ngaraos rada terasing tina politik Irlandia, tapi rasa kameunangan dibarengan karaos saatos sora pikeun kasetaraan perkawinan pisan kuat pisan. Kami parantos ngahontal hiji hal anu 10 taun ka pengker moal mungkin.

Mangrupikeun pelonggaran tina noose nagara Katolik sareng susunan anu diresepkeun anu muncul tina gagalna Perang Sipil Irlandia. Salami taun kamari, gerakan pro-pilihan parantos kéngingkeun momentum, kalayan ningkatna pisibilitas simbolis sareng umum anu ngiringan kampanye. Mangrupikeun komunitas anu ngarep pisan sareng kréatip - inventif sareng pikaseurieun nalika teu cocog. Ku sababaraha cara, masalah anu aya hubunganana sareng kasetaraan perkawinan, Ngahudangkeun Féminis sareng ngaluarkeun Kadalapan didukung ku patarosan: Naon jinis masarakat, cinta, perkawinan, kahirupan, pilihan, otonomi anu urang pikahoyong? Teu aya anu kantos naros ka kami anu sateuacanna. Butuh kapercayaan pikeun nangtung sareng nyungkeun hal-hal ieu. Aranjeunna meryogikeun imajinasi. Abad satus taun ngantepkeun masalah ieu janten disuarakeun sareng aya napsu pikeun ditaroskeun ti sadaya pihak.

Nalika kuring nuju dewasa nalika Macan Celtic, jalma-jalma yakin, tapi éta deet, kapercayaan material: aranjeunna tiasa kéngingkeun padamelan, gaji anu saé, perjalanan, mésér harta sareng sajabana. Jigana urang gaduh tipeu kapercayaan anu sanés ayeuna anu langkung dumasar kana masalah sosial, parobihan sosial sareng kanyataan yén urang sadayana aya dina éta babarengan. Salaku seniman, kami ngaliwat kana éta rohangan pikeun naros: Kumaha sigana budaya nasional urang upami éta nganut pangalaman ieu? Kumaha carana éta mendakan cara anu radikal sareng inventif pikeun ngartikeun dirina sorangan, sanés révisi sajarah, tapi salaku cara pikeun nantang ide-ide dasar ngeunaan seni sareng kumaha hubunganana sareng politik?

JL: Nembe anjeun nyatakeun yén awéwé ngan ukur disebatkeun sababaraha kali dina Konstitusi Irlandia 1937. Sugan anjeun tiasa ngajelaskeun kumaha dokumén ieu saling hubungan sareng kahirupan awéwé sadidinten dina abad ka dua puluh hiji?

SB: 'Awéwé' disebatkeun ngan ukur tilu kali dina Konstitusi Irlandia, dina artikel 41.2 sareng dina Amandemen Kadalapan, tulisan 40.3.3 °. Pasal 41.2 ngébréhkeun rapih wanoja sareng keibuan sareng lembaga kulawarga, hubunganana sareng padamelan di jero bumi, anu diaku salaku 'kabutuhan', 'tugas' sareng 'dukungan'. Amandemen Kadalapan nyaruakeun hak hirup awéwé anu hamil ku fétus. Hasilna, ieu hartosna Irlandia mangrupikeun salah sahiji nagara saeutik di dunya anu ngagaduhan larangan konstitusi ngeunaan aborsi. Nanging, anu henteu seueur dibahas nyaéta tulisan ieu mangaruhan kana sadaya masalah idin pikeun ibu hamil, sapertos nyungkeun atanapi nolak tés atanapi prosedur anu tangtu. Ieu ngandung harti yén ahli médis bertindak salaku juru basa. Artefak hukum ieu ngabuktoskeun kumaha urang ditingali ku nagara. Amandemen Kadalapan ngalangkungan salaku ancaman anu tersirat pikeun sadaya awéwé anu cicing di Irlandia anu tiasa janten hamil. Upami ieu kajantenan, urang bakal hirup dina kaayaan pengecualian dimana hak-hak manusa urang ditunda.

JL: Naha anjeun tiasa ngagambarkeun sababaraha metodeu anu anjeun kembangkeun pikeun ngadokumentasikeun proyék?

SB / JJ: Kami parantos damel atos milari hartosna anu sénsitip, pas sareng kritis pikeun ngadokuméntasikeun proyék. Sesi nyusunna nyaéta pikeun kelompok awéwé anu diondang anu tetep anonim kecuali aranjeunna milih anu sanés. Sesi ieu henteu dirékam, video atanapi difoto, tapi kami nyandak catetan anu éksténsif, sakumaha ogé kolaborator hukum kami, Máiréad Enright. Kami damel sareng dua seniman rohangan pengadilan, Alwyn Gillespie sareng Priscilla Coleman, anu ngadamel gambar dina prosés ngagawe. Ku ngagunakeun strategi representasi ieu, urang tiasa ngabuktoskeun ayana hukum di tempat sareng situasi sapopoé, bari ogé ngahargaan privasi para pamilon.

GynepunkSalaku seniman anu sering damel sareng gambar anu ngagerakkeun, urang ngagaduhan rasa anu kuat yén kami henteu hoyong hasil tina gawé babarengan kami (ngeunaan katerampilan sareng awak) nyandak bentuk dumasar gambar. Kami mendelegasikan rasa visual ngeunaan proyék ka fotografer-kami anu cicing di Miriam O'Connor, anu nyiptakeun rékaman fotografik anu henteu nyobian janten dokuméntasi 'objektif'. O'Connor motrét sababaraha serangkaian konci anu dirancang sareng koreografer ku palaku, tapi kami henteu ngarékam pagelaran éta nyalira, anu didokumentasikan sacara éksténsif ngalangkungan gosip sareng akun jalma kahiji. Lacak proyek ogé aya online dina akun twitter kami, @pparchive, sareng ngalangkungan buletin bulanan kami nganterkeun ka palanggan milis kami ngalangkungan intheshadowofthestate.org.

Sarah Browne sareng Jesse Jones mangrupikeun seniman visual anu dumasarkeun di Dublin. Kolaborasi maranéhna, salaku prakték féminis, ngahimpun rasa silih prihatin. Aranjeunna masing-masing ngadamel seueur padamelan di jero sareng luareun galeri, sareng gaduh pangalaman anu lega damel dina kontéks kolaborasi sareng ngalangkungan komisi seni umum.

[1] Proyék Judgments Feminis Kalér / Irlandia diadegkeun ku ahli hukum hukum sareng féminis di saluareun Inggris sareng Irlandia pikeun muka deui kasus salami 40 taun ka pengker sareng nyerat deui penilaian tina sudut pandang féminis

[2] Di Gedong Pengadilan Green Street, Dublin, para seniman pentas sora kaluar tina awak / spékul asup kana awak / arsitéktur ngurilingan awak, anu ngalangkungan presentasi ku sejarawan budaya matéri Lisa Godson, filsuf Tina Kinsella sareng sejarawan hukum Linda Mulcahy, kalayan paméran pilem horor salajengna Badanna

[3] Nalika Abbey Theatre ngaluncurkeun program na pikeun nyirian abad ka 1916 Rising, ngan 1 tina 10 drama anu diprogram anu ditulis ku awéwé sareng 3 ti 10 diarahkeun ku awéwé. Sakelompok ahli téater (Waking the Feminists) ngayakeun rapat umum di Teater Abbey sareng teu lami saatos, dewan sareng diréktur ngaluarkeun pernyataan umum ngeunaan rencana aranjeunna pikeun ngembangkeun kabijakan komprehensif ngeunaan kasetaraan génder, sareng program langkung padamelan ku seniman awéwé

Gambar: Sarah Browne sareng Jesse Jones, Tina Susu sareng Marmer, performa live spésifik pikeun situs ku Louise Mathews, poto ku Miriam O'Connor; Lokakarya nyusun légal 'In the Shadow of the State', Dublin, 2016, gambar ku Alwyn Gillespie; Truncheon sareng Spékul, masih tina siaran online langsung anu ditulis sareng diarahkeun ku para seniman, nampilkeun Lisa Godson sareng Klau Kinky / Gynepunk sareng dipidangkeun ku Liverpool Biennial sareng diarsipkeun online.

Ninggalkeun comment hiji