Venice Biennale | Bingo Biennale

Alan Phelan ngeunteung kana édisi ka-59 Venice Biennale.

Paviliun Austria, Ujang tina mesin lemes jeung bagian awak ambek nya, view instalasi, 59th Pameran Seni Internasional, La Biennale di Venezia, 'The Susu tina Impian'; poto ku Marco Cappelletti, kahadean La Biennale di Venezia. Paviliun Austria, Ujang tina mesin lemes jeung bagian awak ambek nya, view instalasi, 59th Pameran Seni Internasional, La Biennale di Venezia, 'The Susu tina Impian'; poto ku Marco Cappelletti, kahadean La Biennale di Venezia.

Babaturan dikirim kuring a hébat Venice Biennale Bingo Card sakumaha Abdi angkat ka bandara, sarta teu lila sanggeus datangna kuring ieu ngeusian up.1 Aya pola nu ngulang unggal dua taun dina acara monster ieu, tegangan antara pasar jeung waragad publik, shouty PR. jeung seni sabenerna, kalawan loba kateusaruaan jeung kaleuwihan. Paviliun Austrian retro super sibuk ngarangkum seueur kontradiksi ieu, dipirig ku katalog anu langkung seueur majalah jati tibatan manifesto, tapi anéh duanana.2

Sakumaha anjeun parantos uninga, édisi ka-59 ngalihkeun saimbangna génder anu bersejarah ka awéwé, kalayan dominasi 80% dina paméran Arsenale sareng Central Pavilion sutradara artistik Cecilia Alemani. Nempatkeun tekenan kana seniman awéwé lain hartosna agenda kuratorial éta luhur reproach kritis kumaha oge, sakumaha karya ieu pisan dicampurkeun jeung overtones modernist kuat. Samentara éta, paviliun nasional anu dikurasi sacara mandiri henteu nuturkeun sareng gaduh dasi tilu arah anu sami sareng awéwé, lalaki sareng acara grup.

Patung-patung Simone Leigh anu ageung pisan ngadominasi sareng nyolok sadaya tempat-tempat paméran.3 Paporit anu kuat sareng juara Golden Lion, kesederhanaan bentuk sareng pesen dina karya-karya ieu mangrupikeun conto pajeulit tina apropriasi budaya sareng poténsi dekolonisasi. Pangrojong kauangan anu ageung pikeun ngawujudkeun patung-patung ieu kontras pisan sareng anggaran sakedik ti sababaraha nagara Afrika sareng proyék seniman pribumi sanés anu berjuang pikeun visibilitas. 

Dina géografi aneh tina paviliun nasional, G7 teu G20 bangsa masih aturan - urut kakuatan kolonial jeung paviliun maranéhanana lolobana lumaku. Aya lapangan maén tingkat pura-pura anu dipilih ku Walanda sareng masihan rohangan Giardini ka Éstonia, anu henteu ngagaduhan gedong permanén. Sikep éta henteu kabayar pisan, sabab Walanda réngsé di gigireun acara anu dibiayaan Yayasan Victor Pinchuk, anu bahkan Présidén Zelenskyy ngazum pikeun muka. Pamasangan pilem Melanie Bonajo dipasihkeun sacara luar biasa, sanaos keuna, kaakraban sareng katiisan janten relevan sareng pas-Covid. Éstonia henteu langkung saé kalayan squabble antara seniman sareng kurator, anu ngajantenkeun acara anu lieur pisan. 

Leuwih duit teu salawasna nyieun seni pangalusna tapi, paviliun favorit abdi éta Perancis jeung Italia (anu boga budgets nu ngajalankeun kana jutaan euro.). Instalasi set pilem sareng pilem biopik Zineb Sedira ngandung kontén anu kuring mendakan leungit tina acara curated utama. Carita hirupna dicaritakeun ngaliwatan pilem militan sareng budaya tarian bawah tanah, ngageser gaya sareng téknik kalayan kapadetan humored anu saé anu henteu kedah dianggo tapi leres-leres. Paviliun French5 mangrupikeun bagian tina bioskop sareng set pilem - diasah janten ruang tamu, bar, tempat panyimpen pilem sareng seueur deui, dimana karyana ditémbak. Nya kitu presentasi Italian5 accentuated urut gudang setting, ngarobahna kana hiji pabrik pos-industri ditinggalkeun, kalawan campuran aneh mesin kaleuleuwihan, hoses AC, mesin jahit sarta darmaga caian poék jeung fireflies simulated. Sanaos éta pamasangan immersive anu luar biasa anu ngajantenkeun anjeun nebak, sakali kuring maca langkung seueur ngeunaan sponsor utama nyaéta couture fashion house sareng superyacht produsén, naratif Gian Maria Tosatti sigana badami sareng ngajantenkeun padamelan sacara harfiah atanapi complicit.

Kuring meureun geus digambar sababaraha sambungan kana perang di Ukraina, tapi ieu teuing panganyarna musibah bisa reflected dina paméran anu tilu taun saméméhna dina pembuatan. Gajah pangbadagna di kamar éta lain patung Katharina Fritsch (tina gajah badag di lobi lawang di Central mastaka) tapi mastaka Jérman jeung Spanyol, anu jenis miboga acara anu sarua. Aranjeunna duanana mibanda interventions arsitéktur, hasilna galeri kosong, sarta gantina nyadiakeun pituduh jeung peta kota pikeun nu datang jeung wisatawan. Jérman nunjukkeun situs résistansi sareng peringatan perang sareng Spanyol nunjukkeun tempat pikeun ngumpulkeun buku gratis. Ieu sapuan anti tontonan, rooted dina panalungtikan lengkep, dijieun pikeun katalog hadé - a judi hésé nyieun dina acara saperti kieu.

Antara aranjeunna dina Giardini ironisna, éta paviliun Rusia kosong, ti mana curators jeung seniman kaluar sagampil biennale ngalarang partisipasi maranéhanana. Ayana pulisi konstan sarta datang photographing wangunan katutup hanjelu dijieun hal ti euweuh. Kuring nyaksian némbak pisan dinamis tina hiji cleaner kalawan garobag surung tina kantong sampah, nu teu ragu dijieun sababaraha jenis pernyataan dina feed média sosial. Sabalikna nyaéta Paviliun Nordic anu samentawis janten Paviliun Sámi, dicicingan pikeun dinten-dinten pers ku seueur jalma anu bagja, nganggo baju étnis. Partisipasi tinimbang presentasi sigana konci di dieu salaku karya seni mucunghul incidental kana gesture hébat ieu bangsa Nordik, anu babagi populasi jeung budaya pribumi ieu. Australia sareng Selandia Baru ngagaduhan pangakuan sareng kontén pribumi anu kuat, nawiskeun wilujeng sumping sonik, strobo sareng camp. 

Dina jaman seni pos-internét anu ramah dina Instagram, karya-karya anu pangsaéna henteu tiasa dipoto. Nu nonton diwajibkeun hadir sacara fisik pikeun ngalaman karya. Runtuyan laser sarta prisma projected téks ticker-tape sakuliah sakabéh interior paviliun Jepang ku Tipe koléktif Dumb, kedip-kedip kecap jeung titik-titik, sahingga super teuas maca tur teu mungkin keur nangkep.

Acara curated utama nawiskeun seueur karya kalayan detil anu diciptakeun pisan anu kadang-kadang luar biasa tapi biasana ngaganggu. Maze karya miboga tekenan kana nyieun, kalawan clatter of naratif modernist yén kuring kapanggih hésé parse kalawan seni kontemporer jeung pamikiran. Anu matak ngajentul saatos leumpang panjang ngalangkungan Arsenale nyaéta Pavilion Irlandia Niamh O'Malley.6 Ieu di dieu yén karya anu didamel ku tangan, elegan sareng jarang nyarios langkung seueur ka kuring tibatan acara utama maksimal. Karya-karyana gaduh kecanggihan anu béda anu henteu aya di tempat sanés anu ogé nampik abject. Acara O'Malley pencét catetan anu leres, ngahubungkeun langkung saé tibatan kurator biennale anu tiasa diucapkeun dina pilihanna. 

Alan Phelan mangrupikeun seniman anu cicing sareng damel di Dublin. Perjalananna ka Venice dibiayaan diri ku akreditasi pencét anu disayogikeun ku VAI. 

alanphelan.com

Catetan:

1 Tempo: hyperallergic.com/725426/venice-biennale-bingo-card

2 Austria (biennalekneblscheirl.at)

3 AS (simoneleighvenice2022.org)

4 Tingali: new.pinchukartcentre.org/thisisukraine

5 Italia (notteecomete.it)

6 Irlandia (irelandatvenice2022.ie)