Kritik | Eithne Jordan, 'Mise en Scéne, Part I'

Galeri Highlanes; 27 Agustus – 1 Oktober 2022

Eithne Jordan, Museum XXV, 2020, lenga ing linen; foto duweni artis lan Galeri Highlanes. Eithne Jordan, Museum XXV, 2020, lenga ing linen; foto duweni artis lan Galeri Highlanes.

Istilah Prancis mise en scéne paling kerep digandhengake karo cinemaphotography, nuduhake apa wae sing diselehake kanthi sengaja - set, peraga, aktor, lan liya-liyane - sadurunge kamera film. Iku istilah sing darmabakti kanggo artifice saka penampilan, lan cara donya bisa diatur kanggo crita. Minangka judhul kanggo pameran iki 16 lukisan lenga - karo judhul individu kaya tampilan, koleksi, Lan museum - bisa uga nuduhake kahanan obyek kasebut ing setelan galeri sing khas, kaya ing ruang interior sing digambarake ing lukisan kasebut. 

Manggoni tilas gréja Katulik, Galeri Highlanes nahan papan suci ing salah sawijining ujung, kanthi ukiran hiasan lan loro malaekat sing padhang. Ana tokoh sing cocog ing kanvas Yordania, ukiran lan perantara ing komuni bisu. Preponderance tokoh inanimate iki, bebarengan karo anakronisme sing ora bisa dihindari saka tampilan sajarah, nggawe aku mikir Jean Cocteau, Anak Yatim (1950), film kang ciphers setengah mati reprise mitos Orpheus ing Paris sawise perang.¹ Atmosfer film saka kesucian tainted, saka lumahing ketoke entheng Angker dening pati, nemokake akeh paralel ing equanimity sinau saka komposisi ati-ati Jordan. Ing salah sawijining adegan sing ora bisa dilalekake saka film kasebut, Jean Marais (peran Orpheus) nganggo sarung tangan karet kanggo mlaku liwat pangilon lan menyang akhirat. Kaya pelukis, dheweke ngluwihi jagad sing katon, nanging mung supaya dheweke bisa bali maneh.

Yordania nglukis saka foto-foto dheweke, umume dijupuk ing galeri lan museum sing ora dingerteni. Ndandani wektu, foto nelpon maneh saka masa lalu sing saya adoh. Makarya ing registrasi sing nyenengake iki, lukisan-lukisan anyar dheweke menehi katrangan babagan carane obyek dikumpulake, dilestarekake lan ditampilake maneh, nggunakake metode rekaman lan pelukis sing dadi conto proses kasebut. Coba lukisan kaya Koleksi IV (2022), karya ukuran medium sing nuduhake tampilan miring barang antik sing dipasang ing tembok wainscoted. Ing tengah tembok, lempitan longgar saka tapestry abot nyuarakke jubah draping lengen outstretched Apollo Belvedere, ngadeg sadurunge iku. Ora nyata 'Apollo', nanging salinan cilik kang, bebarengan karo tokoh kuna liyane, nggawe karakter bulak ing kamar. Pemandangan sing dicet kanthi deftly iki kandel karo allusions kanggo macem-macem bahan lan jaman, lan utamané, kanggo Nilai awet saka tangan. Iki minangka cara saben obyek kasebut digawe, paling ora, artefak buatan tangan saka lukisan kasebut. 

Ing komplikasi luwih, plinth ndhukung Apollo dicet meh podo marmer, lan khayalan keagungan iki redoubled dening Jordan sakteruse Rendering. Ing ndemek lumahing support linen - lan tekan ngluwihi iku - pelukis referensi akeh gagasan tactility. Sanadyan katon innocuous ing setelan periode sing, tokoh iki enact frisson sepi ndemek. Kita bisa uga ujar manawa dheweke terangsang dening cahya - lan seniman duwe kontrol sing apik babagan iki - nanging kejiret, kaya Orpheus, ing antarane rong jagad, ing antarane urip sing panas lan apa sing diarani Rainer Maria Rilke, "tambang jiwa sing ora dingerteni."²  

Ora langsung diwakili ing lukisan, tokoh manungsa katon kanthi proksi, minangka wujud patung lan ing jejak materi lukisan kasebut. Donya Jordan iku sensual, nanging kuna; tactile, nanging ora kena. Tampilan 1 (2021) nuduhake patung ukuran urip sing ngrangkul jubah ing awake. Sanadyan ora dijenengi, kanggo kula, dheweke Eurydice, garwane Orpheus, lan kaya dheweke, rentan marang pandhangan sing ditemtokake banget. Ing geguritan Rilke, Orpheus. Eurydice. Hermes (1907), nalika Eurydice mandheg ing sadawane dalan saka jagading jagad lan dituntun bali, jubahe nutupi dheweke kanthi lengkap, dadi kain kafan sing ora ambigu. Ing lukisan kasebut, kanthi kedadeyan utawa ironi sing disengaja, tokoh sing ngaso diubengi tandha-tandha metu. 

Jordan nglukis tipis. Tandha sikat katon, nanging wicaksana, kanthi tandha revisi utawa kerja keras. Ing Ruang Anatomi V (2022) ngarsane memedi luwih visceral - buntelan lembaran sing diam-diam ing warna putih lan abu-abu sing modulasi alon-alon. Ing kene, palet sing kelangan diselehake kuning, ember lan tong sampah sing penting kanggo perdagangan ahli anatomi. Kolom ing lukisan muter ngintip-a-boo karo kolom sing ndhukung ing galeri. Ana korespondensi sing padha lan nyenengake ing saindhenging. Dikurasi kanthi cerdas dening Margarita Cappock, presentasi lukisan iki ndadekake jagad batin lan lingkungan njaba urip. 

John Graham minangka seniman sing adhedhasar ing Dublin.

'Mise en Scéne, Part I' diwenehi ing Galeri Highlanes, nalika 'Mise en Scéne, Part II' terus ing Crawford Art Gallery (9 September - 4 Desember).

highlanes.ie

¹ jean cocoteau, Anak Yatim, 1950, film ireng lan putih, 95 min. 

² Rainer Maria Rilke, Orpheus, Eurydice, Hermes, pisanan diterbitake ing Geguritan Anyar: Pérangan Kapisan (Leipzig: Insel, 1907); kutipan saka trans. JP Leishman, Puisi sing Dipilih (Harmondsworth: Penguin, 1964).