Profil Pameran | Warga Cosmos

MIGUEL AMADO MELIHAT PAMERAN ANTON VIDOKLE AKHIR-AKHIR ING RAMPA, KANG DICOPRODUKSI SIRIUS.

Anton Vidokle, Keabadian lan Wunguné kanggo Kabeh !, 2017, gambar isih, video HD, werna, swara, 34:17 min.; duweni artis lan SIRIUS. Anton Vidokle, Keabadian lan Wunguné kanggo Kabeh !, 2017, gambar isih, video HD, werna, swara, 34:17 min.; duweni artis lan SIRIUS.

Yen kita mbandhingake arsip karo kuburan, maca, utawa luwih tepat riset, bakal dadi dalan menyang exhumation, lan pameran, kaya-kaya, kebangkitan. - Nikolai Fedorov

 

Anton Vidokle wis wis nggawe seri film sing njelajah Kosmisme Rusia liwat piranti sinematik lan keterlibatan karo biopolitik, universalisme, revolusi, lan museologi. Pameran paling anyar, 'Warga Kosmos' (9 September - 16 Oktober), dikurasi dhewe karo Alexandra Balona kanggo Rampa ing Porto, Portugal, kanthi produksi bareng karo SIRIUS.

Kosmisme Rusia minangka konstelasi téyori lan proyèk - filosofis, artistik, ilmiah - sing diweruhi déning tulisan filsuf Rusia, Nikolai Fedorov (1829-1903), sing loro pengikuté diatur dadi wangun sing bisa diterbitake, sing ngasilake buku anumerta, Filsafat Tugas Umum (1906/13). Iki nggabungake wacana Marxisme, Kristen Ortodoks Rusia, Pencerahan, lan filsafat Timur liwat lensa mistisisme lan utopia, lan nyakup konsep-konsep babagan keabadian teknologi, kebangkitan, lan lelungan ruang angkasa, spekulasi babagan carane bisa diwujudake liwat seni, sosial, lan sarana ilmiah.

Kosmisme Rusia muncul ing pungkasan abad XIX lan berkembang ing taun 1920-an lan 1930-an, nalika generasi anyar ngupayakake visi Fedorov. Minangka gerakan, iku nolak kontemplatif kanggo transformative, ngarahke kanggo nggawe donya anyar, lan kanthi mangkono mréntahaké kanggo wong-wong ing nguber masyarakat tanpa kelas sawise Revolusi Oktober 1917. Iku mlebet periode obscurity relatif ing wilayah Soviet sawise. Pembersihan Stalinis ing taun 1930-an, lan muncul maneh ing Rusia lan ing papan liya sawisé publikasi ing taun 1979. Nikolai F. Fedorov, an Pambuka dening sejarawan George M. Young. Iki wis nyebar ing kalangan intelektual Kulon ing taun-taun pungkasan, lan nduwe pengaruh ing adegan seni amarga upaya filsuf, Boris Groys.

Wangun film Vidokle tableaux vivants, dumunung ing antarane kasunyatan lan fiksi, kasunyatan lan liya-liyane, puisi lan ideologi. Dheweke ditembak ing Moskow, Siberia, Almaty lan Karagandy ing Kazakhstan, Tokyo, lan liya-liyane. Dheweke nampilake skenario kayata lanskap sepi, bekas situs industri, lan Museum Zoologi Moskow lan Perpustakaan Lenin. Dheweke nggunakake aktor amatir lokal lan pemain figuran, kalebu seniman, petani, sopir taksi, penari, lan penjaga keamanan.

Film kasebut nyampur narasi voice-over (biasane ditindakake dening artis dhewe), soundtrack (musik, efek audio, lan skor asli - biasane digawe dening artis Carsten Nicolai, alias Alva Noto), gaya akting (dipengaruhi dening 'efek jarak'. diajukake dening penulis drama Bertolt Brecht), lan teknik nyunting sing dipengaruhi dening Nouvelle Vague, utamane 'jump cut' pembuat film Jean-Luc Godard. Dheweke 'nglakoni' kutipan saka esai dening Fedorov lan pemikir liyane, lan nggabungake macem-macem referensi intelektual lan estetika, wiwit saka Konstruktivisme Rusia nganti fiksi ilmiah, pangerten sajarah babagan pati lan keabadian nganti interaksi spekulatif antarane fenomena alam lan transformasi masyarakat.

Tiku Cosmos (2014) ngenalake kosmos ora mung ing njaba angkasa, nanging uga ana sing nglibatake energi kosmik sing ora katon sing obah liwat arus ekologi terestrial-akuatik, ing njero awak lan minangka bagéan saka urip saben dina. Revolusi Komunis Disebabake dening Srengenge (2015) meditasi babagan filosofis lan politik antarane Kosmisme lan Komunisme Rusia, uga pengaruh srengenge ing sejarah. Keabadian lan Wunguné kanggo Kabeh! (2017) nganggep museum minangka situs kebangkitan, ndeleng praktik lan teknik koleksi lan konservasi minangka sarana kanggo mulihake urip material. 

Warga Cosmos (2019) terus karo topik-topik penting sing sadurunge diteliti, saiki khusus liwat referensi menyang 'Manifesto Biocosmist' 1921 sing ditulis dening pujangga Aleksandr Svyatogor (1889-1937). Iki nyedhiyakake komunitas sing dibayangake sing nyatakake ambisi Biocosmism - keabadian, kebangkitan teknologi, lan interplanetarisme - liwat potensial regeneratif lan transformatif transfusi getih. Film iki disetel ing Jepang kontemporer, nggunakake kuil kutha, kuburan, krematorium, kamar tatami, alas pring, pembangkit listrik bahan bakar gas alam, lan lurung-lurung kutha minangka panggung terbuka. Lokasi kasebut minangka latar mburi kanggo adegan impen, kalebu prosesi pemakaman, demonstrasi, lan danse macabre, upacara ngangkat balung kremasi, nyoba kanggo komunikasi karo wong mati nggunakake stetoskop, lan resital orkestra theremin.

Kanggo nglacak sejarah lan relevansi kontemporer Kosmisme Rusia, film-film Vidokle kasebut minangka prekursor kanggo gerakan sing luwih anyar kayata transhumanisme - fokus ing paningkatan lan rejuvenasi awak liwat prostesis biologis lan teknologi - intelijen buatan, lan pemrograman genetik. Iki nuduhake conto seniman, panulis, lan ilmuwan sing duwe komitmen kanggo nguripake leluhur, mula mbusak pati sajrone proses evolusi - contone, ahli biofisika Alexander Chizhevsky (1897-1964), sing ngrancang piranti aero-ionisasi kanggo ndawakake umur. saka kanca-kancane.

Kualitas sensori lan regenerasi saka film kasebut cocog karo prinsip transendental lan pengaruh emosional seni, sing energi sing ora katon mengaruhi kita kanthi cara sing ora bisa ditemtokake. Contone, Iki Cosmos alamat keuntungan kesehatan saka werna abang kanggo kewan lan sel manungsa; Revolusi Komunis Disebabake dening Srengenge resorts kanggo unsur hipnosis klinis sing umum dipunginaaken kanggo break kecanduan; lan Keabadian lan Wunguné kanggo Kabeh! nggunakake lampu sumunar ing 40 Hz kanggo nambah memori kanggo patients Alzheimer, a  frekuensi dipercaya kanggo komunikasi langsung karo sel otak. Minangka pamirsa, sesambungan kita karo seni dadi siji saka timbal balik, karukunan, lan simbiosis minangka interaksi antarane kita lan karya.

Film-film Vidokle katon ing jaman investasi sing saya tambah akeh, pribadi lan umum, ing prospecting ekstraplanet, geo-engineering, manipulasi atmosfer, cryonics, lan eksperimen intelijen genetika lan buatan. Padha njlentrehake carane Kosmisme Rusia ngarahake kanggo ngatasi watesan wektu-ruang liwat koperasi, usaha kreatif menyang universalisme 'luwih-saka-manungsa' lan ngusulake perspektif kritis sing nggawe rasa ngarep-arep nalika ngadhepi kemunduran umum.

Miguel Amado minangka kurator lan kritikus, lan direktur SIRIUS, Cobh, County Cork.