Festival | Klostės / Lempitan

Joanne Laws wawancara karo Aideen Barry babagan komisi dheweke kanggo Kaunas European City of Culture 2022.

Aideen Barry, Klostės, ing mburi; fotografi dening Martynas Plepys, duweni artis lan Kaunas 2022, Ibukutha Budaya Eropa. Aideen Barry, Klostės, ing mburi; fotografi dening Martynas Plepys, duweni artis lan Kaunas 2022, Ibukutha Budaya Eropa.

Joanne Laws: Sampeyan saiki nggarap komisi skala gedhe kanggo Kaunas 2022, Ibukutha Budaya Eropa, njupuk inspirasi saka Arsitektur Modernis ing sekitar kutha1. Mungkin sampeyan bisa ngrembug kolaborasi komunitas sing ambisius iki? 

Aideen Barry: Klostės (tegese 'lempitan' utawa 'lipatan') kedadeyan amarga aku menehi ceramah babagan proyek seni umum, 'Ganti TRACK', ing 2018 ing Pécs, Hongaria. Aku diundang dening kepala Ibukota Budaya Eropa kanggo menehi makalah babagan karyaku. Nalika aku ana ing kana, aku ketemu loro kurator utama kanggo Kaunas 2022, Viltė Migonytė-Petrulienė lan Vaidas Petrulis. Rong minggu sabanjure, dheweke ngajak aku menehi makalah ing konferensi ing Lithuania, 'Modernisme kanggo Masa Depan'. Aku ora biasane mikir yen karyaku dipengaruhi dening modernisme, nanging ngrampungake masalah warisan lan sejarah sing dilalekake utawa ilang, mula aku nggawe diskusi babagan karyaku babagan parameter kasebut kanggo konferensi kasebut. Saka ing kono, aku diundang bali lan menehi lokakarya babagan praktik-praktik sosial ing 2019, lan dheweke banjur ngajak aku nggawe film, sing dipengaruhi dening apa sing diarani Interwar Modernism - soko sing dibangun ing Kaunas, nanging wis ilang. kenangan karo wargane. 

Aku panginten iki tanggung jawab massive, kanggo crita Interwar Modernism ing kutha aku ora ngerti tenan. Mula, aku rumangsa mung siji-sijine cara kanggo nindakake iki yaiku menehi konten kreatif marang warga. Dadi, kita nerbitake sawetara telpon mbukak, pisanan kanggo panulis. Aku ngenali luwih saka 20 bangunan sajarah lan penulis iki (dipimpin dening penulis utama, Sandra Bernotaitė) nggawe narasi informed dening sajarah lokasi kasebut. Atusan crita cekak diterjemahake menyang basa Inggris dening produserku, Ugnė Marija Andrijauskaitė, saka ngendi aku nggawe skenario. Aku njelajah gagasan nggawe narasi non-verbal, nggarap sukarelawan kanggo nggawe fiksi visual saka crita kasebut. Aku krungu yen Kaunas wis misuwur ing tari kontemporer, banjur kita nyedhaki rong rombongan tari sing misuwur banget, yaiku AURA Dance Theater lan NUEPIKO, lan ngajak penarine dadi protagonis. Padha makili Lithuania modern, karo penari saka kabeh ndonya, termenung saka Kaunas 100 taun kepungkur, minangka banget cosmopolitan, kutha multikultural. Dadi feminis intersectional, aku mikir uga penting banget yen kita fokus ing sawetara masalah kontemporer. Aku ngenali karakter non-biner - wanita sing dadi lambang jender-mlengkung sing ilang ing sejarah, ora kalebu utawa 'liyane'- sing dadi protagonis utama film kasebut.

JL: Sapa sing ngrancang lan mbangun bangunan asli sing sampeyan rujuk?  

AB: Nalika runtuh kekaisaran Rusia ing taun 1917, Lithuania entuk kamardikan, nanging ora entuk ibukutha, Vilnius, sing tetep dadi bagean saka kekaisaran Rusia. Dadi, sajrone 20 taun, dheweke kudu mbangun infrastruktur kutha ing desa Kaunas. Padha makaryakke arsitek dhuwur-mburi, tukang, seniman, tukang lan pemikir intelektual kanggo desain kutha apik iki, kalebu bangunan ayu iki - apa sejarawan arsitektur njlèntrèhaké minangka Interwar Modernism nanging apa kita ing sisih kulon asring label minangka Art Deco. Kamakmuran iki rampung ing taun 1939 nalika Kaunas diserang dening Nazi. Sayange, akeh pedagang lan bankir sugih, seniman lan arsitek sing nggawe kutha kasebut minangka wong Yahudi lan dadi korban Holocaust. Akèh-akèhé dipatèni utawa dibuwang. Iki minangka bagéan sing peteng banget saka warisan Lithuania. Ana patang taun pendhudhukan Nazi, langsung diterusake dening pendhudhukan Soviet totalitarian, ing ngendi luwih akeh akademisi lan intelektual ngadhepi penindasan utawa penghapusan luwih akeh. Warisan kasebut ilang, bebarengan karo memori sing mbangun bangunan kasebut. Wiwit Lithuania entuk kamardikan ing taun 1991, gabung karo Uni Eropa lan wis ana reklamasi sing menarik kanggo identitas kutha lan Lithuania dhewe. Ana gerakan massa ing kutha kanggo nggawe hubungan asmara karo bangunan-bangunan sing apik iki lan kanggo narik semangat kanggo njaga lan crita-crita sing ana ing njero.

JL: Ing tingkat visual murni, proyek kasebut nyuarakke estetika sing khas, nggabungake animasi mandeg, kolase lan surealisme, kanthi kostum periode lan arsitektur kurungan - soko sing sampeyan gambarake minangka 'horor domestik' utawa 'Gotik pinggiran kutha'. Apa sesanti kanggo impact visual saka Klostės?

AB: Aku nyoba ora kanggo posisi siji pigura wektu tartamtu, liwat pilihan kostum; protagonis katon kaya bisa dadi sajarah, nanging sawetara duwe tato utawa tindikan. Film iki kabeh ireng lan putih nanging isih ana ambiguitas babagan jangka wektu. Iku uga babagan wektu sing mbukak, ing ngendi film kasebut entuk jenenge, Klostės, nuduhake carane wektu tumindak, mbaleni utawa puteran kaya pleats saka kain. Aku nyoba nggabungake kabeh bab sejarah, kalebu jaman Soviet lan periode interwar rong puluh taun. Iku cukup gothic lan ana wektu ancaman utawa medeni abject, nanging uga peppered karo banyolan lan slapstick, kang minangka piranti penting ing karya kanggo counteract utawa defuse taboos peteng. Nalika pamirsa ora bisa nyetel wektu kanthi visual, skor swara bakal dadi kontemporer banget. Aku kerja sama karo telung komposer kontemporer sing luar biasa, salah sijine, Ieva Raubyté, umure mung 18 taun. Perdana internasional bakal ditindakake ing taun ngarep, sing durung diumumake, dene trailer kasebut bakal bertepatan karo peluncuran Kaunas 2022, Ibukutha Budaya Eropa, ing pungkasan taun iki. 

JL: Sampeyan uga bakal nuduhake karya anyar ing Galeri Seni Kutha Limerick ing Desember iki. Apa sampeyan bisa ngomong babagan pameran solo sing bakal teka iki?  

AB: Acara kasebut diarani 'By Slight Ligaments', sing dijupuk saka garis Mary Shelley Frankenstein: "Kanthi (sic) ligamen tipis kita lair kanggo kamakmuran utawa karusakan". Iki dikurasi dening Sarah Searson lan nampilake sawetara karya anyar kalebu kolaborasi antarane penulis sing menang penghargaan, Sinéad Gleeson, lan aku. Kaya Klostės, tema cukup apokaliptik lan fokus ing bab sing ilang, liyane utawa ilang. Uga ditampilake minangka komisi kanggo Arsip Musik Tradisional Irlandia (ITMA) lan Jaringan Musik, kolaborasi karo penyanyi tenggorokan Inuit lan musisi elektronik, RIIT; pemain kecapi Aisling Lyons; komposer Cathal Murphy lan Stephen Shannon; lan desainer konseptual Margaret O'Connor. Kita nulis lagu pop kanthi tema apokaliptik, adhedhasar skor sing ditulis dening Edward Bunting, sing nylametake clempung Irlandia saka lalen ing abad kaping 18 kanthi nulis lilts pungkasan lan udhara para pemain harpa Irlandia - saiki ana ing The Bunting Archive. Piece anyarku, disebut Lalen / Seachmalltacht, minangka karya instalasi multimedia sing bakal katon beda ing demo pameran. Iku nanggapi budaya ing brink punah utawa ancaman. Ing kasunyatan, ana prentah kraton sing nglarang clempung lan kaya nyanyian Inuit Throat, dheweke ngadhepi penindasan sing padha lan penyensoran kolonial. Ratu Elizabeth ujar manawa kabeh pemain kecapi kudu digantung saka wit nganggo kabel sing dimainake. Nganti jaman Abad Pertengahan, pemain harpa main karo pujangga Bardic lan katon minangka peramal, clairvoyant lan totem kawruh. Aku nggunakake salah sawijining trek - Lamentations saka Owen Roe O'Neill, dening harpist wuta, Turlough O'Carolan - minangka scaffolding kanggo song pop apokaliptik aku wis ditulis ing tradisi Bardic, bab kang generasi pungkasan seniman ing donya poisoned. Aku aran iki karo raos banget nyata saka desperation; Aku mikir yen kita ngadhepi bencana lingkungan sing ora dingerteni lan pandemi sing luwih gedhe lan luwih ngrusak bakal teka. Apa sing sampeyan lakoni nalika sampeyan dadi seniman sing pungkasan? Carane sampeyan proses dadi pungkasan? Karya iki dirancang sak motif saka Irish Folklore lan merges karo wangun seni pribumi liyane kanggo nggawe swara anyar global sing nangis metu saka pojok precipice metaforis. Pertunjukan langsung bakal nampilake RIIT, sing bakal lelungan saka Pangnirtung ing Lingkaran Arktik Kanada kanggo gabung karo Aisling Lyons lan aku kanggo Aurora Borealis swara lan visual ing solstice mangsa (21 Desember). Kinerja kasebut bakal direkam ing Akademi Musik & Tari Dunia Irlandia ing Universitas Limerick, lan bakal disiarake menyang umum ing media sosial lan kanthi dhukungan saka ITMA. 'By Slight Ligaments' bakal ngunjungi Source Arts Center, Center Culturel Irlandais lan Konsulat Kanada ing Paris, banjur Belfast International Arts Festival lan Amerika Utara ing 2023. 

JL: Apa sampeyan duwe proyek liyane ing cakrawala? 

AB: Saiki aku nggarap proyek ITMA potensial liyane karo Radie Peat saka Lankum, uga pertunjukan ing Museum Whitaker ing Inggris taun ngarep lan sawetara proyek karo Peggy Sue Amison. Aku rumangsa wis ana ing titik karirku sing anak-anakku ora nyusoni kabeh wektu, mula aku tiba-tiba duwe energi gedhe sing durung suwe saya suwene sepuluh taun! Nalika aku duwe energi lan hak istimewa sing luar biasa iki, kaya Aosdána lan RHA, aku rumangsa kudu lunga lan makili, mula aku njupuk kabeh kesempatan sing diwenehake marang aku saiki.

Aideen Barry minangka artis visual Irlandia sing wis makarya lan dipamerake sacara ekstensif ing Irlandia lan 

internasional. Dheweke kapilih dadi anggota saka 

Aosdána ing 2019, lan Royal Hibernian Academy ing 2020. Pameran solo Aideen, 'By Slight Ligaments', lumaku ing Galeri Seni Kutha Limerick wiwit 16 Desember 2021 nganti 13 Februari 2022.

aideenbarry.com

Kanggo nganyari babagan Film Seni, Klostės, deleng: klostes.com

Cathetan:

1Kaunas minangka kutha paling gedhe nomer loro ing Lithuania. Program Kaunas 2022, Ibukota Budaya Eropa kanthi subtitle 'Modernisme kanggo Masa Depan', kanthi penekanan ing konservasi, interpretasi, promosi, lan aktivasi warisan modern (kaunas2022.eu)