Kolom | Kali Ireng Dhewe

Gwen Burlington ngrembug babagan film anyar Patrick Hough.

Patrick Hough, Kali Ireng Dhewe, 2021, video 4K, 5.1 Surround Sound, 26:43 min; film isih duweni saka artis. Patrick Hough, Kali Ireng Dhewe, 2021, video 4K, 5.1 Surround Sound, 26:43 min; film isih duweni saka artis.

Tuwuh ing Dublin, lelungan menyang Museum Nasional Irlandia minangka bagean saka kalender sekolah taunan kelas seni. Torcs emas hiasan saka Hill of Tara lan fasteners sugih saka Zaman Perunggu populate vitrines nanging paling captivating saka panemuan padha eerily rinci badan rawa rawa. Clonycavan Man, sing ditemokake ing Ballivor, County Meath, mesthi tetep karo aku, utamane amarga gaya rambut 'man-bun' abang sing dilestarekake, dilapisi gel rambut Iron Age. Anehe intim, nalika sampeyan ndeleng ing encasement kaca, sampeyan bisa ndeleng pori-pori kulit ing sisa leathered kang. Portal kanggo sejarah kita, panemune minangka cipher kanggo eksistensi sadurunge, sing mung bisa kita duga. Iki minangka fokus ing film Patrick Hough, Kali Ireng Dhewe (2021) - lahan gambut, panemuan, lan alegori sing ngomongake masa lalu lan masa depan.

Ing film Hough, ahli arkeologi sing nggrundel nggali awak rawa, sing ditemokake ing lahan gambut ing lokasi deso sing ora dingerteni. Unearthed saka peat-harvester, iku utawa dheweke goroh rusak, setengah katon; nanging ora kaya badan rawa sing kaku ing Museum Nasional, Hough ndadekke dheweke urip. Swara ing njaba layar nyritakake keprihatinan dheweke, nalika dheweke tremor lan nangisi cahyane: "Suasana [...] kaya panguburan." Film kasebut pindhah saka adegan penggalian kanthi banter cahya antarane arkeolog lan awak rawa - "Sampeyan katon seger" - kanggo panning views saka lanskap gambut-lapisan, kapenuhan musings filosofis ing negara planet: "Saka kene aku. wis weruh gletser mundur. Iki dina kanthi cepet anget karo banyu suket meksa nindakake perkara ing palette sandi…” Wong wadon rawa dadi bebaya baleful saka apa sing bakal teka; alegori kanggo planet: "Aku menehi sampeyan siji syarat: tanpa udara sing murni." 

Rekaman striking Kepulauan Skellig ngimbangi pemandangan steril saka wanita rawa ing pemindai CT, dianalisis ing laboratorium. Koloni gannets swoop lan kisaran watara Little Skellig minangka segara sloshes lan heaves dramatically watara. Skrip Daisy Hildyard ndadekake film kasebut kanthi intensitas lirik nalika kita krungu tangisan puitis wanita rawa babagan sirnane iklim, lan sifat ekosistem sing saling gegandhengan: "Kita kabeh duwe warisan leluhure." Soundtrack atmosfer latar mburi bagean iki nggawe ominous, ketegangan-bangunan antisipasi saka acara portentous.

Dijenengi sawise baris ing puisi Seamus Heaney, Wong Grauballe, film saluran 'impetus psikis' badan rawa dianakaké kanggo pujangga. Minangka gambar primordial, Hough makaryakke awak rawa kaya totem, digunakake kanggo swara semaput bebarengan, nunyuk menyang yakin sing padha gateways kanggo donya spiritual. Tanah gambut, sawijining karakter ing film kasebut, nduweni peran ekologis sing penting kanggo mbalikake owah-owahan iklim sing nyepetake, kritis kanggo njaga keanekaragaman hayati global. Ekshumasi awak rawa sing ora disengaja liwat pemotongan gambut ngeculake emisi karbon sing mbebayani. "We all bleed carbon dina iki" wanita bog forewarns. Hough nyampurake keprihatinan ekologis iki karo rawa minangka ruang sejarah stratifikasi: "Bahan rawa banjir pikiranku karo hubungan aneh. Wong, suket, makhluk mikroba, makhluk urip primordial nglangi ing pikiranku.

A warning corporealized, Kali Ireng Dhewe evocatively nggabungke ritual atavistic karo urgent urgent kanggo mangsa langsung kita. Tumindak minangka harbinger saka mati ekologis, narasi kudu diwaca minangka respon kanggo wegah masyarakat kanggo attune dhewe kanggo kabutuhan planet. Ing Milyar Ireng Anthropocenes utawa Ora Ana (University of Minnesota Press, 2019), Kathryn Yusoff ngrusak pangerten preconceived babagan divisi antarane manungsa lan materi anorganik. Geologi iku "tanpa subyek (kaya lan inert), dene biologi diamanake kanthi pangenalan organisme (kaya awak lan makhluk)". Nanging, dheweke nyritakake "institusi sing ora manusiawi sing ndemek lan ngrusak daging manungsa lan dudu manungsa [...] Iku nunggang liwat awak 1,000 yuta sel: getihen liwat paparan keracunan sing mbukak, nyulam akumulasi mati liwat akeh genealogi lan geologi. ” Liwat awak rawa sing urip iki, Hough njaluk supaya kita nggunakake leluhur kuna kanggo nggawe masa depan simbiosis.

Gwen Burlington minangka panulis adhedhasar Wexford lan London. 

The Black River of Herself bubar ditayangake minangka bagéan saka: aemi @ Cork International Film Festival, 'Ing Long Saiki' (9 November); Festival Seni Visual TULCA (18 November); lan ing Galeri Seni Kontemporer Utara, Sunderland (15 Oktober 2021 - 9 Januari 2022).