Kolom | Tugas Sisyphean

Rod Stoneman mbahas pameran anyar ing NUI Galway, nampilake karya mahasiswa PhD adhedhasar praktik saka Burren College of Art.

Tanya de Paor, Spinning a Yarn, 2021, film isih; gambar duweni artis lan Burren College of Art. Tanya de Paor, Spinning a Yarn, 2021, film isih; gambar duweni artis lan Burren College of Art.

"A digression anteng menyang titik tetep" - Rose Hobart.¹

Nyopir menyang Galeri Seni NUI Galway, nyiapake kanggo menehi pambuka nalika mbukak pameran tanggal 12 Maret 2020, aku nampa telpon sing ora dikarepke: "Mundur - acara lan pameran dibatalake; universitas wis dikunci total." Wayahe dramatis, amarga bukaan sing direncanakake kanggo 'Tugas Sisyphean' bertepatan karo dina sing saiki wis nasibe nalika sekolah, perguruan tinggi lan universitas ing saindenging Irlandia nutup lawang kanggo nanggepi pandemik Covid-19 sing saya tambah cepet. 

Ana dalan sing dawa ing ngendi karya seni ana ing kasepen lan peteng ing galeri bawah tanah sing dikunci, kaya kuburan jero piramida Mesir. Pungkasan, pameran kasebut muncul maneh sajrone rong minggu, wiwit tanggal 15 nganti 26 November 2021, isih dadi wektu sing durung mesthi. 

Klompok mahasiswa saka Burren College of Art, nggarap PhDs adhedhasar praktik, wis ngusulake 'Tugas Sisyphean' minangka judhul pameran. Iki nuduhake perjuangan bola-bali kanggo nyurung watu sing gedhe banget, nyambungake karo erratics ing Burren - watu granit gedhe sing dibuwang ing permukaan trotoar karst ing Zaman Es pungkasan luwih saka 10,000 taun kepungkur. Pilihan istilah iki uga nuduhake karya sing sepi ngembangake riset liwat praktik seni - nemokake wujud, nggawe makna, ngembangake penyelidikan, lan liya-liyane. 

Mitos Yunani wiwitane diarani Albert Camus nalika nulis Mitos Sisyphus ing taun 1942, sajrone periode peteng liyane ing sajarah Eropa. Disillusioned, durung ngerti watesan saka rasionalitas, kang mangsuli pitakonan saka absurdity saka orane karo acceptance saka kahanan manungsa ing syarat sing tepat: kraman, kamardikan lan passion. Camus nyimpulake: "Perjuangan dhewe menyang dhuwur cukup kanggo ngisi atine manungsa. Siji kudu mbayangno Sisyphus seneng.

Ing jaman sabanjure, mitos Sisyphean ditarik dening papat seniman sing beda-beda, saiki sinau ing Burren College of Art. Kilap tembus Qi Chen ing lukisan sutra transpose tradhisi Cina potret sajarah menyang konteks Irlandia; multiplicity saka wong karo asal beda bali ndeleng penonton 'karo jaminan sepi ing pasuryan sing dumadi, kalebu pasuryan inscribed: "Kita kabeh 'sing liyane' nang endi wae". Karya iki disambungake kanthi obliquely karo potret Kelly Klaasmeyer lan crita sing ditulis saka kanca - pecahan narasi sing kalebu saka pertemuan sing cedhak banget karo pati kasar ing perang Balkan, nganti wanita ngandhut sing uwal saka kacilakan mobil. Lukisan lan teks ditampilake ing pigura domestik saka kursi alus lan meja buku, kamar lungguh articulating papan pameran dhewe.

Eksplorasi Tanya de Paor nyaranake estetika kanggo ngatasi budaya konsumen sing ana hubungane karo krisis ekologis. Gambar sing digantung ing Perspex lan benang wol, digambar ing video kasebut, Spinning a Benang, miwiti karya undoing, untying, unknotting, loosening, lan mbubarake asumsi, mbok menawa reasserting sambungan kabeh makhluk urip. Artis kaping papat, Robbie E. Lawrence, nylidiki psikologi pati, ngusulake siji gambar kuat ing cat minyak, renda doily nutupi socketless tengkorak manungsa, kudung supaya sampeyan ora bisa ndeleng, 2019 – a memento mori, kaya sing diusulake Camus: "Teka karo pati. Sawisé iku, apa wae bisa." 

Yen digabungake, karya-karya seni kasebut bisa katon saka jaman sing durung ana sadurunge, isih golek makna lan pangarep-arep ing lanskap sing durung mesthi. Bali menyang tugas seni yaiku kanggo nganyari kahanan penemuan lan intervensi. Iku kalebu tekad kanggo entuk sawetara wangun optimisme lan pangarep-arep, gaweyan lan bola-bali, bola-bali.

Rod Stoneman minangka Wakil Editor Komisioner ing Channel 4 ing taun 1980-an, CEO Dewan Film Irlandia ing taun 1990-an, lan Profesor Emeritus ing NUIG, sawise nyetel Huston School of Film & Digital Media. Dheweke wis nulis sawetara dokumenter lan buku.

Cathetan:

¹Rose Hobart, A Digression Mantep menyang Titik Tetep, (Metuchen NJ/London: Scarecrow Press, 1994)