Kritik | Helen Hughes 'lan Ya, daydreamer SurRender'

Pusat Kesenian Roscommon, 13 November 2021– 15 Januari 2022

Helen Hughes, 'lan Ya, daydreamer surRender', 2021, tampilan instalasi, Roscommon Arts Center; foto dening Ros Kavanagh, duweni artis lan Pusat Seni Roscommon. Helen Hughes, 'lan Ya, daydreamer surRender', 2021, tampilan instalasi, Roscommon Arts Center; foto dening Ros Kavanagh, duweni artis lan Pusat Seni Roscommon.

'Lan Ya, daydreamer SurRender' dening Helen Hughes minangka pameran kaping papat sing dikurasi dening Naomi Draper, sing nindakake residensi kuratorial rong taun ing Pusat Seni Roscommon. 'Lan Ya, daydreamer SurRender' menehi tandha owah-owahan ing praktik Hughes. Nalika pameran kasebut ngemot pirang-pirang karya sing luwih khas saka output patung sing didorong proses intim, liyane wis dikembangake karo kolaborator ing njaba studio, kanthi bentuk kasebut mung sebagian dibentuk dening tangane dhewe. 

Praktek Hughes umume kalebu proses melu bahan industri sing molah malih, disengaja lan angel dikontrol, kayata balon, resin lan busa. Karya seni sing diasilake minangka wujud slippage telung dimensi; fluks dinamis digawe nyata, visceral lan misterius. Iki minangka asil saka proses improvisasi antarane seniman lan bahan - obyek patung sing dijupuk ing wayahe transisi, tetep lan cairan.

Pameran iki ngemot seri karya sing digawe kanthi keahlian njaba, ngrangkul teknologi lan proses kontemporer. Iki nggabungake karya ing kaca, tembaga, Styrofoam sing digawe mesin, percetakan 3D lan karya kasunyatan sing ditambah. Sawetara karya kolaborasi iki mbukak utawa estetis instrumentalise proses teknologi, kalebu Photogrammetry - proses sing melu njupuk tumpang tindih foto obyek utawa struktur lan ngowahi mau menyang model digital 2D utawa 3D. Pameran kasebut nggabungake film lan cetakan digital saka proses pemetaan Fotogrametri. Hughes nampilake model 3D ing wangun sing durung rampung, ngungkapake struktur kothak internal sing rumit, lan gambar saka macem-macem rendering saka proses akumulasi data.

Karya lan proses generatif implisit iki kalebu reassigning materi saka potensial sing ditemtokake kanggo manufaktur lan produksi massal. Liwat intervensi dheweke, artis interogasi kuwalitas laten lan agensi sing didhelikake saka sawijining materi. Khususe, dheweke takon kepiye keterlibatan manungsa sing improvisasi karo materi bisa ngowahi pemahaman kita babagan potensi kasebut, lan kepiye bedane karo kemungkinan asosiatif sing wis ditemtokake ing proses industri. 

Implikasi saka proses anyar kasebut ndadekake diversifikasi sing menarik bisa kedadeyan. Karya seni dheweke ngowahi bahan industri nanging ora nate nglirwakake panggunaan konvensional, saengga dadi penghubung antarane seniman lan masyarakat sing luwih akeh. Hughes nganggep iki minangka jinis ekspansi proses industri. Dheweke ngerti endi kedadeyan sing ora disengaja utawa ora sengaja ing manufaktur lan ngetrapake potensi kasebut, nalika ngakoni detritus estetis sing ditimbulake.

Kritikus seni sing bubar tilar donya Dave Hickey nyaranake yen "Rasa ala iku rasa nyata, mesthine, lan rasa apik minangka turahan saka hak istimewa wong liya." Nalika Hickey ngomong babagan struktur nilai sing digawa menyang keterlibatan artistik, siji uga bisa ngetrapake kutipan iki kanggo keterlibatan Hughes karo bahan, amarga karyane takon kesempatan asosiatif sing digandhengake karo materi lan pambentukan struktur hirarkis. Intervensi kasebut minangka gangguan utawa owah-owahan prilaku materi, sing banjur takon kepiye pengaruhe hak istimewa materi. 

'Lan Ya, daydreamer SurRender' ngidini dialog sing nyenengake bisa kedadeyan ing antarane materi, proses, penanda lan ruang. Iku ngisinake maju teknologi kontemporer; Nanging akeh saka uneg-uneg pameran uga resolutely formal lan modern. Karya seni sing diklumpukake pitakonan hierarki materi lan modal, uga hubungan antarane wangun lan antarane papan fisik lan sosial. 

Pameran kasebut kalebu obyek kaya balon biru metalik, dipasang ing tembok, sing kaya-kaya wis digulung dadi telung wujud sing saling gegandhengan. Karya kasebut katon ana bahan kenthel sing netes saka pangkalane sing dicekel ing stasis. Loro-lorone seductive lan disconcerting, iku sawijining reca exquisitely bingung sing mrodhuksi longkangan béda antarane katon lan felt. Obyek sing katon tanpa bobot iki nyatane, casting tembaga sing dicet semprotan lan nuduhake kontradiksi sing bisa diputer ing 'Lan Ya, daydreamer SurRender'. Karya-karya sing disajikake paradoks jujur ​​lan ngapusi, nyata lan nyenengake; padha generously ngidini kita melu ing obrolan sadurunge dianakaké antarane bahan lan tangan artis. 

Mark Garry minangka seniman, pendidik lan musisi sok-sok. 

markgarrystudio.com