Kritik | Michelle Malone, 'O, duwe omah cilik'

Galeri LAB; 9 September – 5 November 2022

Michelle Malone, 'O, duwe omah cilik', tampilan instalasi, Galeri LAB, Oktober 2022; fotografi dening Louis Haugh saka artis lan Galeri LAB. Michelle Malone, 'O, duwe omah cilik', tampilan instalasi, Galeri LAB, Oktober 2022; fotografi dening Louis Haugh saka artis lan Galeri LAB.

O, duwe omah cilik!

Kanggo duwe hearth lan dhingklik lan kabeh!

Sods numpuk ing geni,

Tumpukan gambut ing tembok!

- Colum Padraic, Wanita Tua ing Dalan  

Lokasi iku kabeh kanggo pameran solo pisanan Michelle Malone. Praktek multidisiplin dheweke nggambarake pengalaman pribadine lan kulawargane, tuwuh ing omah sosial ing kutha Dublin. LAB kasebut ana ing mburi Talbot Street ing tengah kutha sing bersejarah, ruang galeri sing dibangun khusus modern sing kontras banget karo Georgian Quarter lawas ing ngendi omah-omah kasebut tau ngadeg. Nguripake pojok, wong liwat disergap dening patung gedhe sing wis dikenal. Iki minangka perwakilan ing skala gedhe saka Anak Praha - lambang agama sing biasane dilebokake ing njaba ibu-ibu Irlandia kanggo nasib apik lan sinar matahari ing dina pesta. Werna lan ukuran absurd nyumerepi tampilan jendela toko, nanging kayu lapis sing kuat nduweni rasa ora ana manungsa sing bisa ngrusak potensial pariwara. 

Instalasi Malone ing ruang galeri utama dideleng menyang jendela gedhe lan ditampilake ing umum kanthi rong 'kamar'. 'Kamar apik' lengkap karo karpet taun 1970-an sing akrab karo pola godhong swirly coklat; ana tangga kanthi karpet sing padha, dene tapestry gedhe saka interior domestik digantung ing tembok. 'Ruang taman' ngemot tapestry sing cocog lan lemah sing mentas digali, nuduhake kemungkinan plot kebon utawa sayuran. Tumpukan andhuk teh sing dilipat rapi lungguh ing kursi kayu sing mulyo. Tampilan paling luweh saka dalan njaba ndadekke atine pesawat panggung kanggo Seán O'Casey play.

Nalika mlebu ing galeri, pengunjung mlaku-mlaku ngubengi instalasi amarga 'kamar' wis bali menyang tembok putih, lan katon meksa kita meh mencet ing jendhela utawa lumaku ing karpet anyar. Mambu iki nyebabake kenangan sing kuat babagan semangat pindah omah. Swarane wong wadon maca geguritan Wanita Tua ing Dalan dening Padraic Colum, evocative saka pihak kulawarga, ngendi everyone nyiapake 'party Piece' kanggo panghibur sederek lan kanca-kanca. 

Ing penolakan sing lucu saka kotak putih, ruang galeri ing ndhuwur duwe tirai jaring putih saka lantai nganti langit-langit. Ruang domestik tradisional jender iki nuduhake bangga ing ngarep anyar, liwat Furnitur sing dipilih kanthi teliti, kursi lan dresser karo delftware biru lan putih sing cocog. Pengunjung nemokake manawa instalasi kasebut sejatine minangka interogasi pribadi ing omah. Mbah seniman pindhah saka omah-omah menyang apartemen jero kutha lan pungkasane menyang omahe dhewe ing Finglas. Artis nemokake foto ing arsip mbah putri saka interior omah anyar. Ing apropriasi sing pinter, Malone wis ngasilake foto kasebut minangka permadani.

Titik fokus pameran yaiku tangga. Ing tenements, ing ngendi kulawarga gedhe asring nuduhake siji kamar, tangga minangka papan sing penting kanggo ngobrol pribadi. Kebiasaan lungguh ing undhak-undhakan kanggo ngobrol minangka pusat tumindak ing instalasi Malone. Rasa komunitas liwat obrolan sing disaranake ana ing tangga, nandheske swara sing ora duwe hak. Ing kene, wong wadon padha ngomong kabeh. 

Ruang galeri mburi nampilake dokumenter RTÉ babagan pamindhahan saka tenemen Dublin menyang pinggiran kutha. Wong wadon enom karo buggy seneng yen anak-anake turu luwih apik ing pinggiran kutha sing tentrem. Miturut siaran pers pameran, Malone ngarahake "nglebokake simbolisme kelas pekerja asli menyang kanon (seni)" (dublincityartsoffice.ie). Pancen, kita nemokake akeh simbolisme ing kene, saka materialitas karpet swirling nganti bocah raksasa Praha. Kanthi nyakup narasi pribadhi, Malone ngluwihi stereotip saka Dubliner kelas pekerja sing cerdas (kanggo penulis kaya Roddy Doyle) kanggo nggawa pangerten sing intim lan diwujudake babagan pengalaman kelas kerja menyang pamirsa anyar.

Beatrice O'Connell minangka seniman multidisiplin sing adhedhasar ing Dublin.