Kritik | Pigsy, 'Catharsis of Collapse'

Pasar Mentega Kenmare, 2 September – 2 Oktober 2021

Pigsy, My Figural Cave, 2021, media campuran ing kanvas; foto dening Pablo Asenjo, duweni artis lan Kenmare Butter Market. Pigsy, My Figural Cave, 2021, media campuran ing kanvas; foto dening Pablo Asenjo, duweni artis lan Kenmare Butter Market.

Mentega Kenmare Pasar minangka ruang seni kontemporer anyar ing bangunan lawas. Sawisé ngalami akèh owah-owahan lan mrentah lokasi strategis ing alun-alun pasar kutha, wis diwenehi urip anyar. Generasi lawas elinga banget saka jaman 'balance romance', lan akeh warga lokal sing sinau tari Irlandia ing taun 1980-an, nalika diarani 'Slipper Slipper'. Iku apik kanggo ndeleng iku reimagined lan maneh dadi titik fokus budaya, mbukak kanggo umum kanggo seneng lan njelajah. Ing ngleboke menyang pameran kapindho ing Kenmare Butter Market, 'Catharsis of Collapse' dening seniman Dublin Pigsy, siji disambut dening sregep, koleksi expansive lukisan ing padhang, setelan gudang wiyar. 

Pameran kasebut kalebu wolung karya ukuran gedhe lan sewelas medium ing media campuran, diiringi seri sketsa bingkai cilik; thoughtfully dipanggonke, padha mrentah kabeh papan. Ing sisih mburi, ing mburi partisi ing 'tataran lawas', ana rong kanvas persegi lan proyeksi video sing nyathet proses artis. Reproduksi dicithak saka telung lukisan lawas - Cyberpunks, Badut SP58 lan Bangsa Bodho - lan siji kolase kothak pizza digantung ing cedhak dermaga kopi. Koleksi kasebut, 'Catharsis of Collapse', dicet nalika seniman kasebut manggon ing La Casa Amarilla ing Spanyol. Telu saka lukisan rampung ing Irlandia. Tema pameran kasebut minangka perjalanan pribadi, utamane liwat seri limang karya gedhe - 'The Catharsis', lan siji lukisan khusus, Dheweke bakal ngadili, nglambangake 'The Collapse'. Kajaba iku, ana telung assemblages reca cilik, digawe saka tins lawas, komplong semprotan lan studio detritus, sing mbukak raos banyolan lan playfulness, nambah roso piquant kanggo nuduhake.

Ciarán McCoy, sing biyen dadi arsitek, nglukis nganggo alias 'Pigsy', bisa uga minangka ilat-in-pipi kanggo Banksy lan penghormatan marang gerakan seni jalanan. Goresan sikat sing kandel, cat sing diolesi lan subyek sing diisi emosional ndominasi karya kasebut. Macem-macem medium digunakake, kalebu akrilik, lenga, cat semprotan, lapisan untu kang atos, lan malah sawetara zat liyane nondescript. Lukisan-lukisan kasebut kebak simbolisme, sirah, tengkorak, tangan, garis-garis wangun lan tembung sing wis dilapisi lan ditulis ing kanvas. Padha katon nyoba nggawe lan decode makna bebarengan lan ora ana wektu sepi ing karya iki. Wangun sing prasaja ndominasi saben komposisi, dene bintik-bintik warna lan garis sing padhang nandhani subyek. Kolase uga minangka bagéan saka proses, kanthi sketsa castoff kadhangkala digulung ing kanvas. Artis katon kesasar ing tumindak lan piye wae nyoba nyingkirake awake dhewe, meh nggunakake proses 'pergaulan bebas' nalika nglukis¹.

Karya kasebut katon paling cocog karo neo-ekspresionisme, gerakan sing ngalami ambruk dhewe nalika taun 1980-an. Nilai sosial lan ekonomi gerakan iki wis dibahas kanthi panas. Ing konteks postmodernisme, wis dikritik banget amarga subyektivitas sing kuat, banalitas orientasi permukaan lan panggunaan pastiche. 'Catharsis of Collapse' mula katon nostalgia, lan angel ora ndeleng gema cethek Jean-Michel Basquiat ing pameran iki. Sanadyan umume otobiografi, sawetara konten politik lan budaya uga wis dirujuk, katon ing Aja Ninggalake lan Keserakahan sing ora kesuwen contone,, nanging ora sikap tartamtu dijupuk, lan donya mung digambaraké minangka ana, ing kabeh ugliness lan harshness sawijining.

Donya iki ngalami owah-owahan gedhe lan owah-owahan iki menehi kesempatan kanggo format anyar kanggo nggawe lan ngatur seni lan seniman. Iku wektu sing tantangan nanging nyenengake. Lukisan wis negesake dhewe ing konteks iki, lan kaslametané pungkasané gumantung marang produksi aliran lukisan penting sing terus-terusan. 'Catharsis of Collapse' nggawe pernyataan pribadi sing wani lan kendel, nanging ora nggawe twists utawa giliran anyar. Nalika pameran iki bisa uga ora dadi bagian saka owah-owahan paradigma sing kedadeyan saiki, rasa seneng ndeleng pertunjukan gedhene iki ing sawijining kutha cilik ing deso Irlandia. 

Mieke Vanmechelen minangka seniman film saka Kenmare, saiki adhedhasar antarane Kerry lan Dublin.

miekevanmechelen.com

Cathetan:

¹Asosiasi bebas minangka praktik terapi psikoanalisis ing ngendi tembung utawa gambar digunakake kanggo menehi saran tembung utawa gambar liyane kanthi cara sing ora logis.