Ngayakeun Taneuh Leres

Lisa Fingleton, Tirus Siamsa, Kerry, 30 Oktober – 4 Désémber 2015

Karya sentral dina 'Holding True Ground' nyaéta 30 Poé Dahar Pangan Lokal. Lokasina di Galeri Babak, padamelan éta bentukna buku harian, kalayan unggal dinten dibahas ngalangkungan diagram, catetan, skétsa sareng poto. Dinten ka hiji kalebet peta pikiran anu naroskeun alesan seniman pikeun ngalaksanakeun proyek sapertos kitu. Anjeunna ngadugikeun Gandhi: "Anjeun kedah janten perobihan anu anjeun hoyong tingali di dunya".

Di tengah rohangan aya sababaraha objék, anu antar-jemput antara patung sareng sapopoé. Struktur kai ngagemkeun tangkal, dahan cabang wellington na mancur tina batang tengah, tiasa janten sindiran halus ka Duchamp's Botol Rak. Aya ogé alat-alat kebon, kaléng nyiram, tangkal alit sareng pepelakan tomat. Korsi panangan anu dilengkepan ngalengkepan set Gaya estetika – Relational. Kuring bingung naha ieu undangan kanggo lungguh. Naha éta objék kapendak dirobih janten potongan seni ku panempatanana dina galéri atanapi naha éta tetep obyék fungsional? Korsi tiasa ditingali salaku salah sahiji objék penting dina acara éta. Éta ngaganggu hubungan antara seni sareng non-seni. Kuring mutuskeun salah dina sisi ati-ati sareng tetep nangtung.

Fingleton online alit 2Tilu poto hideung-bodas leutik dina pigura emas kitsch disimpen dina témbok di gigireun lawang Galeri Tengah. Dua anu masih kénéh tina pilem éta Darby O'Gill sareng Jalma Leutik (Disney, 1959) sareng anu sanésna mangrupikeun potret pamajikan Lisa anu teu wanieun. Di belah kénca na aya tabel anu disimpen dina buklét ala fanzine, Lisa Fingleton: Artis, Anu ngarujuk deui kana potongan 30 Days. Éta mangrupikeun pérsi anu dimekarkeun sareng langkung padet tina témbok, judulna mangrupikeun pangakuan eksplisit ngeunaan kahoyong seniman pikeun ngahijikeun seni sareng aktivisme.

Ngambekan Udara Sarua mangrupikeun potongan pidéo pondok dina ngadokuméntasikeun sababaraha proyék komunitas anu aya hubunganana sareng masalah ngeunaan produksi pangan anu berkelanjutan sareng hubungan urang sareng alam. Éta mangrupikeun bagian dokumenter anu ringkes pisan, anu janten kasaksian pikeun usaha masarakat pikeun ngajukeun cara hirup alternatif. Diproyeksikeun kana témbok anu sabalikna, Dart Cinta mangrupikeun potongan anu langkung ambigu. Gambarna halimun, warnana disamur teras dikumbah; aya suasana gantung ngeunaan hal éta. Objék organik, gloopy, kentel ditunda tina garis, ampir unmoving. Dina lantai galéri nangtung sapasang sumur, masing-masing nganggo obor leutik anu napel. Sadayana diungkabkeun nganggo headphone sareng ngupingkeun soundtrack, rékaman seniman ngawawancara tukang kebon ngeunaan hubunganana sareng kéong. Judulna dijelaskeun dina literatur paméran, anu ngajelaskeun "cinta anu nyieun antik kéong, mahluk hermaphrodit anu ngageleger silih asih silih daging".

The Back Gallery diayak sareng langsir beureum, tapi hawa Irlandia Abdi Bonnie Irlandia Girl kabur tina wates sareng wafts na ka Galeri Tengah. Lagu na ngiringan potongan pidéo pondokna The Good Pamajikan, anu nyatakeun pasangan Fingleton ngalaksanakeun sababaraha padamelan di kebon leutik na. Anjeunna ditingalikeun ngala spuds, ngempelkeun rumput laut pikeun pupuk, nyabak kai, ngémutan hayam, ngadeukeutkeun sapédah quad tegalan sareng muih. Mangrupikeun perayaan ideu ngeunaan 'kahirupan anu saé' sareng mangrupikeun bukti anu lucu pikeun hal-hal anu robih sareng tetep sami.

Potongan pidéo sanésna, Naon Éta kira-kira, dipidangkeun dina Galeri Koridor. Fingleton ngadamel pilem éta di masterclass di London sareng seniman Iran Shirin Neshat. Ngalangkungan layar dobel tank sareng lensa, ngojay lauk anu saé pisan sareng langsuran pepelakan kumalayang, dibarengan ku cai hujan anu ngageleger, ngageleger. Potongan ieu nyungkeun hubungan anu langkung kontémplatif, kalayan henteu aya sora-sora anu ngamungkinkeun pemirsa ngabayangkeun kumaha hubunganana sareng karya-karya sanés.

Ngabagikeun témbok sareng Naon Éta kira-kira aya tilu watercolors dipiguraan judulna Warna Ngidam. Cakar lobster, kembang, sirah siki, masing-masing lemes dijantenkeun dina lalangit beureum sareng jeruk, diisolasi dina kertas bodas. Dina Leungitna Sesuatu Pindah nyaéta salapan gambar tinta A3 anu dipasang dina témbok anu sabalikna. Garis hideung anu teu dibedakeun hideung kandel ngagambarkeun kebon sareng kebon seniman. Bahan pendukung ngajelaskeun yén proyék gambar éta dilakukeun salaku cara pikeun nyobaan kabur tina alat téknologi studio. Komputer mangrupikeun téknologi anu dominan pikeun seniman kontémporér. Éta tiasa janten alat pikeun ngadamel seni, tapi éta ogé alat administrasi sareng promosi, anu penting pisan pikeun seniman naon waé anu damel di dunya seni kontemporer-kontemporer anu kompetitif pisan. Gambar nunjukkeun kahoyongkeun pikeun ngirangan panangan sareng awak, pikeun ngempelkeun padamelan langkung fisik dina karya seni.

'Holding True Ground' mangrupikeun perayaan upaya nyiptakeun cara hirup anu étis, tujuan sareng pikaresepeun. Kalayan hawa humor sareng sentuhan ringan, éta ogé ngagambarkeun tantangan anu disanghareupan ku jalma anu milih jalan ieu.

Catherine Harty mangrupikeun anggota Cork Artists 'Collective sareng diréktur The Guesthouse Project.

Gambar kénca ka katuhu: Lisa Fingleton, pamasangan shot 'Holding True Ground', 2015; Lisa Fingleton, Dina Leungitna Sesuatu Pindah, 2015.

Ninggalkeun comment hiji